Škandál v Kyjeve: poslanec Najvyššej rady zverejnil fakty o korupčnej činnosti „gruzínskeho komanda“ na Ukrajine

Škandál v Kyjeve: poslanec Najvyššej rady zverejnil fakty o korupčnej činnosti „gruzínskeho komanda“ na Ukrajine

Kyjev, 28. decembra 2015 (HSP/Foto: Facebook)

 

„Komando odeského gubernátora Michaila Saakašviliho sa neštíti „čiernych prídavkov“ ku platom a utráca milióny hrivien zo štátnej pokladnice na vlastné účely. Najčastejšie na to využíva dobročinné fondy,“ tvrdí ukrajinský poslanec Dmitrij Golubov

Miska Gruzinec

Reklama

Tento zástupca poslaneckej frakcie Bloku Petra Porošenka to vyhlásil na pódiu Najvyššej rady Ukrajiny počas zasadnutia ukrajinského parlamentu. „ ~Gruzínski reformátori~ začínajú dnes novú etapu špinavých príplatkov ku mzdám pre svojich ľudí,“ zdôraznil. Pripomenul, že gruzínska hakerská skupina Hinkali zistila, že „gruzínsko-ukrajinské komando“ každý mesiac nezákonne vypláca „prémie“ svojim asi 70 ľuďom v štátnych orgánoch. Navyše, zabezpečila pre nich slušné, podľa ukrajinských pomerov, platy – od 442 do 2347 dolárov.

„Tieto mzdy a „prémie“ dostávajú ľudia, lojálni „gruzínskemu komandu“. Práve dnes som sa dozvedel, že celková suma ilegálnych „prídavkov“ dosahuje 80 tisíc dolárov mesačne,“ zdôraznil Dmitrij Golubov. Spomenul viaceré mená gruzínskych úradníkov v ukrajinskom štátnom aparáte a opýtal sa: „Odkiaľ títo „reformátori“ majú 80 tisíc dolárov mesačne? V prvom rade tieto ilegálne financie plynú z nezaplatených daní a korupčnej činnosti. Tieto finančné prostriedky pre svojich ľudí rozdeľuje vedenie „gruzínsko-ukrajinského komanda,“ podčiarkol ukrajinský poslanec.

Reklama

Prisľúbil, že hneď na prokuratúru odovzdá zoznam ľudí, ktorí ilegálnym spôsobom dostávajú peniaze. Ukázal aj list podpísaný poradcom Michaila Saakašviliho, v ktorom autor listu žiada poskytnúť niekoľko miliónov hrivien jednému z dobročinných fondov. Podčiarkol, že tieto peniaze určite nepôjdu na dobročinné účely, ale „ľuďom z gruzínskeho komanda“.

„Neviem, ako sa podobné konanie nazýva v Gruzínsku. Možno tam je to normálne. Ale u nás je to korupcia, vydieračstvo a zbíjanie. Pripravuje sa protikorupčné fórum. O čom tam budú hovoriť ľudia, ktorí sú namočení do korupčných škandálov? Ako si cez istý dobročinný fond uliali 200 tisíc dolárov? Alebo ako sa dá z podobného fondu ukradnúť finančné prostriedky? Alebo ako pozvať zahraničnú speváčku za peniaze, ktoré mala dostať armáda na svoje účely a ktoré jej fakticky ukradli?“ opýtal sa poslanec.

Pripomenul, že v Odese sa rozmohol taký obrovský kriminál, ako to bolo pred 100 rokmi – po proletárskej revolúcii v Rusku. „Vtedy v Odese panoval známy kriminálny šéf, zlodej a recidivista Miška Japončik a dnes tam panuje podobný typ – Miška Gruzínčik,“ tak ukrajinský poslanec označil súčasného šéfa Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho. „Štát musí zlikvidovať túto bandu a gruzínske komando poslať domov,“ požiadal Golubov.

Na odeského gruzínskeho gubernátora útočí aj oligarcha Igor Kolomojskij. Nazval ho zradcom a zlodejom a sľúbil, že keď ho chytí, zbije ho ako prašivého psa… V rozhovore pre časopis Politico zdôraznil: „Ak sa mi ten Gruzínec náhodou postaví do cesty, rozbijem mu papuľu. Zbijem ho ako prašivého psa“, dodal.

Po nedávnom hádzaní poháru s vodou na porade u prezidenta ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov podal na Saakašviliho trestné oznámenie. Uviedol, že „zlodej kričí: „Chyťte zlodeja!“ Posťažoval sa, že ho Michail Saakašvili obvinil z korupčnej činnosti, ale práve Saakašvili je najväčší korupčník na Ukrajine.

Reklama

Premiér Arsenij Jaceňuk taktiež mieni podať trestné oznámenie na Saakašviliho. Ukrajinské média podotýkajú, že sa v krajine konečne začína „hon na gruzínske korupčné komando:“

 

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali