Voľby drvivými 80% hlasov vyhral Lukašenko. Polícia má spomedzi protestujúcich 100 zadržaných. Ide prevažne o novinárov či volebných pozorovateľov. 37-ročná porazená kandidátka výsledkom neverí

Voľby drvivými 80% hlasov vyhral Lukašenko. Polícia má spomedzi protestujúcich 100 zadržaných. Ide prevažne o novinárov či volebných pozorovateľov. 37-ročná porazená kandidátka výsledkom neverí

Minsk 10. augusta 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Sergei Grits)

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je v úrade je už 26 rokov, obhájil svoj mandát do ďalšieho funkčného obdobia. Tvrdia to volební predstavitelia s tým, že predbežné výsledky nedeľňajších volieb ukazujú pre Lukašenka viac ako 80-percentnú podporu voličov, zatiaľ čo jeho hlavná opozičná konkurentka Svetlana Cichanovská mala len 9,9 percenta. Tridsaťsedemročná bývalá učiteľka, ktorá zjednotila roztrieštené opozičné skupiny a na predvolebné mítingy prilákala desaťtisíce ľudí, výsledky vyvrátila, pričom uviedla, že verí svojim očiam a väčšina patrila opozícii

 

Reklama
Záber z protestu

S výsledkami nesúhlasili aj tisícky ďalších ľudí, čo vyšli do ulíc Minsku a ďalších miest protestovať proti manipulácii s voľbami. Protesty sprevádzali strety s poriadkovou políciou, ktorá na rozohnanie demonštrantov použila gumové projektily, vodné delá i zábleskové granáty a bila ich aj obuškami. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna policajti zadržali niekoľko stoviek ľudí a stovky demonštrantov tiež utrpeli zranenia. Protesty trvali dlho do noci.

Voľbám prechádzali veľké opozičné demonštrácie a zásah úradov voči aktivistom a novinárom, pričom dvaja hlavní opoziční kandidáti Viktor Barbariko a Valerij Cepkalo sa napokon nemohli na voľbách zúčastniť. V sobotu zase zatkli poradcu Cichanovskej a ona samotná vyhlásila, že má obavy o svoju bezpečnosť a preto strávila noc mimo svojho domu. Opozícia uviedla, že očakáva zmanipulované voľby a bude sledovať alternatívny počet hlasov.

Reklama

Oficiálne výsledky môžu ďalej vystupňovať napätie a frustráciu podporovateľov opozície, ktorí veria, že voľby boli zmanipulované. Už po vyhlásení prvotných výsledkov vyšli protestovať do ulíc Minsku a ďalších miest tisícky ľudí. Cichanovská, bývalá učiteľka, ktorá zjednotila roztrieštené opozičné skupiny a na predvolebné mítingy prilákala desaťtisíce ľudí, v nedeľu predbežné výsledky poprela s tým, že verí svojim očiam a väčšina patrila opozícii. Lukašenko zatiaľ výsledky volieb ani protesty nekomentoval.

Protesty sprevádzali strety s poriadkovou políciou, ktorá na rozohnanie demonštrantov použila gumové projektily, vodné delá i zábleskové granáty a bila ich aj obuškami. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna policajti zadržali viac ako 200 ľudí, desiatky demonštrantov utrpeli zranenia a jeden v dôsledku stretu s políciou zomrel. Informáciu o úmrtí však bieloruské úrady popierajú.

Hovorkyňa ministerstva vnútra informovala, že policajné úsilie o nastolenie poriadku trvalo aj cez noc, ale nešpecifikovala, koľko ľudí zadržali. V pondelok ráno začal bieloruský Vyšetrovací výbor vyšetrovanie masových nepokojov a násilností namierených proti policajtom, informuje agentúra AP.

Európski lídri vyzvali bieloruské úrady, aby dodržiavali demokratické štandardy a rešpektovali občianske práva ľudí. Poľský prezident Andrzej Duda a jeho litovský kolega Gitanas Nauseda v nedeľu v noci vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzvali Minsk, aby sa zdržal násilia a rešpektoval základné ľudské práva a občianske slobody. Ruský prezident Vladimir Putin a líder Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev medzičasom v pondelok zagratulovali Lukašenkovi k víťazstvu.

Voľbám prechádzali veľké opozičné demonštrácie a zásah úradov voči aktivistom a novinárom, pričom dvaja hlavní opoziční kandidáti Viktor Barbariko a Valerij Cepkalo sa napokon nemohli na voľbách zúčastniť. V sobotu zase zatkli poradcu Cichanovskej a ona samotná vyhlásila, že má obavy o svoju bezpečnosť a preto strávila noc mimo svojho domu. Opozícia uviedla, že očakáva zmanipulované voľby a bude sledovať alternatívny počet hlasov.

Reklama

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorej hodnotenie volieb sa všeobecne považuje za autoritatívne, nedostala pozvánku na vyslanie pozorovateľskej misie.

Podľa Viasny bolo v Minsku zadržaných najmenej 54 ľudí a v regiónoch ďalších najmenej 72 osôb.

Agentúra TASS v noci na pondelok informovala, že na bieloruskom ministerstve vnútra zasadol operatívny štáb, ktorý sa zaoberal situáciou v krajine po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb. Agentúra BelTa neskôr vydala správu z ministerstva vnútra, že minská polícia má situáciu v hlavnom meste plne pod kontrolou.

Agentúra Interfax neskôr spresnila, že velenie polície v Minsku nemá informácie o tom, že by jej príslušníci v hlavnom meste použili voči demonštrantom vodné delá či zábleskové granáty. Nemá ani presné informácie o zranených. Potvrdila však, že na úradmi nepovolených zhromaždeniach došlo k zadržaniu ich účastníkov. Oficiálne údaje o tom budú k dispozícii až v pondelok ráno.

V Bielorusku nefunguje žiaden z webov významných médií. Od zhruba 21.00 h miestneho času nefunguje, ale len s problémami webová stránka štátnej agentúry BelTa, najväčší nezávislý portál TUT.by, ako aj médiá ako Naša Niva, Onlajner, Belorusskij partizan.

Reklama

Zranenia len v Minsku utrpelo najmenej sedem ľudí. Triedu nezávislosti, ktorá je hlavnou tepnou mesta – blokujú bezpečnostné sily, uviedol portál Meduza.io. K demonštrantom sa v neskorých večerných hodinách pridali aj bajkeri a vodiči áut, ktoré v kolónach jazdia po meste a trúbia.

Objavili sa aj správy z regiónov, kde polícia údajne odmietla protestujúcich rozohnať. Stalo sa tak napr. v meste Kobrin.

V reakcii na tento vývoj bieloruská prezidentská kandidátka Svitlana Cichanovská vyzvala v noci na pondelok svojich podporovateľov a príslušníkov policajných síl, aby zabránili násiliu v uliciach bieloruských miest.

Cichanovská sa obrátila na políciu a požiadal jej príslušníkov, “aby si uvedomili, že sú súčasťou národa”. Svojich voličov požiadala, aby predišli provokáciám, “lebo netreba dávať zámienku na násilie voči vám”.

Vyjadrila tiež presvedčenie, že “Bielorusi sa zobudia zajtra v novej krajine a dúfam, že zajtra budú iba dobré správy”.

“Zastavte násilie. V prvom rade, vy, príslušníci polície. Viem, že to dokážete,” zdôraznila Cichanovská.

Vinu za zranenia ľudí podľa Cichanovskej nesie súčasné vedenie krajiny, ktoré “nie je schopné zaistiť bezpečnosť občanov a v mnohých ohľadoch takúto situáciu vyvolalo”. “Ľudia nešli so zbraňami, majú zákonné právo ísť do ulíc svojho mesta a vyjadriť svoj názor.” domnieva sa Cichanovská, ktorej štáb priznal, že nemá dostatok hodnoverných informácií o dianí v uliciach Minska.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali