Šichtařová: Nepíšu pravdu ale to, čo si máme myslieť! Notre Dame ešte horel a médiá už “vedeli”, že to bola nehoda. Keď médiá klamú, vždy to svedčí o úpadku, ktorý predchádza nejakej veľkej spoločenskej zmene

Šichtařová: Nepíšu pravdu ale to, čo si máme myslieť! Notre Dame ešte horel a médiá už “vedeli”, že to bola nehoda. Keď médiá klamú, vždy to svedčí o úpadku, ktorý predchádza nejakej veľkej spoločenskej zmene

Bratislava 18. apríla 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Česká ekonómka Šichtarová opisuje v svojom blogu dobu, v ktorej médiá nepísali pravdu a každý to vedel. Pravda sa vtedy filtroval medzi riadkami. Podľa nej to bola šialená doba, ktorá je tu zas. Vo svojom blogu  ďalej približuje súčasné správanie médií a to aj v spojitosti s reakciou na požiar v Notre-Dame

Na snímke parížska katedrála Notre Dame z Montparnasského mrakodrapu so zničenou strechou po katastrofálnom požiari

Ako opisuje, demokracia je založená na tom, že médiá fungujú ako jej strážny pes. A v dobách, kedy informovať nemôžu alebo nechcú, prestávajú demokracii slúžiť. “Keď médiá klamú, vždy to poukazuje na úpadok spoločnosti, ktorý predchádza nejakej veľkej spoločenskej zmene. Či už k horšiemu alebo k lepšiemu,” vysvetľuje.

Reklama

Médiá podľa nej ako celok už nestrážia a až príliš veľa ľudí im prestáva veriť. Väčšinou si totiž myslia, že neinformujú, ale iba hovoria čo si máme myslieť. Pritom nejde iba o nejaký povrchný dojem.

“Podľa agentúry Gallup totiž v roku 2018 považovalo 62 % Američanov správy za zaujaté a skreslené. Domnievali sa, že 44 percent obsahu nezodpovedá skutočnosti. V rámci médií pritom najhoršie dopadla televízia. Korunu všetkému dáva zistenie, že väčšina Američanov nie je schopná uviesť jediné médium, ktoré by podľa nich dodávalo objektívne správy.”

Reklama

A možno majú ľudia pravdu. Ako píše Šichtařová, už niekoľko rokov počúvame zo všetkých strán, že sa americký prezident dostal k moci vďaka spolupráci s Ruskom. “V roku 2017 sa dokonca objavila tajná nahrávka, na ktorej jeden z produkčných CNN hovorí, že riaditeľ televízie Jeff Zucker chce stále nové a nové správy o Trumpovi a jeho spolupráci s Ruskom.” No ako sa ale ukázalo v marci 2019, Trump s Ruskom nespolupracoval. “Hm, smola. Teda pre novinárov. A nie, nie som fanúšik Trumpa ani omylom,”dodáva.

Medzitým sa ale vo svete rozbehla kampaň proti šíreniu falošných správ označovaných ako fake news. “Rad ľudí a médií bolo označených za ruských špiónov bez dôkazov, podobne ako tomu bolo v kauzách #metoo. Stačilo len ukázať prstom.”

Ale ako už dnes už vieme, svetoznáme médiá samé zámerne šírili fake news, pretože chceli Trumpovi ublížiť. Ale podľa ekonómky nejde o ojedinelý prípad.

Krátko po začiatku požiaru Notre-Dame sa ešte poriadne ani nevedelo, čo sa deje, či sa budova celá zrúti alebo nie, ale už sme “vedeli”, že pravdepodobne išlo o dôsledok opravy.

“Presnejšie – médiá to vedeli. Veľmi zvláštne! Ako môže niekto vedieť, ako vznikol požiar, keď požiar ešte nedohorel a neprebehlo šetrenie? Ako mohli médiá tak rýchlo vedieť, že nešlo trebárs o nedbalosť turistov? O teroristický útok spojený s voľbami do Európskeho parlamentu? O odvetu za to, čo sa dialo pred mesiacom na Novom Zélande? O sabotáž zamestnanca? Príčin vymyslíme tisíc a jednu … Ale žiadnu z nich nie je možné overiť v okamihu, keď požiar ešte ani nedosiahol svoj vrchol. Tak ako si niekto môže trúfnuť povedať, že pravdepodobná príčina je tá a tá?”, pýta sa Šichtařová.

Reklama

Možno budú mať médiá nakoniec pravdu. Ale ak áno, tak nie preto, že by naozaj niečo vedeli, ale preto, že sa omylom trafili. “A pretože ľudia už médiám neveria, vymýšľajú rôzne konšpiračné teórie, čo všetko mohlo za požiarom stáť. Médiá ale opäť nelenila a všetkých, ktorí mali hypotézu alebo teóriu, hneď označia za klamárov.”

Pritom podľa Šichtařovej tí, ktorí vymýšľali konšpirácie, nemali o nič menej informácií než médiá. Preto sa pýta, prečo radšej neboli médiá nestranné a nečakali na výsledok skutočného vyšetrovania?

Ďalšie špekulácie vznikali aj okolo reakcií na sociálnych sietiach. Každý mohol na Twitteri alebo na Facebooku, v živom vysielaní niektorých televízií vidieť, že mnoho ľudí požiar oslavuje. V médiách sa však vzápätí začali objavovať správy, že nič také nie je pravda a všetko je to len konšpiračný podvod. Za všetko vraj mohli údajne falošné účty šíriace fake news, ktoré chcú v spoločnosti zasiať hnev a nenávisť.

“To je pokojne možné – možno vážne išlo o podvrhy a falošné účty iba predstierali, že niekto má z katastrofy radosť,” priznáva ale dodáva, že je zaujímavé, ako rýchlo sa údajní dezinformátori zorientovali a koľko falošných účtov dokázali behom pár minút založiť. “Len niekomu veľmi naivnému toto mediálne vysvetlenie o údajných podvrhoch nepripadá prinajmenšom divné.”

Podľa Šichtarovej v súčastnosti neexistujú dôkazy o tom, či sú tie účty falošné alebo nie. “Proste nikto to nemôže vedieť s absolútnou istotou. Objektívne by teda bolo zo strany médií povedať napríklad toto: “Časť užívateľov sociálnych sietí nad katastrofou jasá, ale doteraz nie je možné určiť, aké a či vôbec nejaké percento z týchto účtov je podvrhom.” Napriek tomu časť médií zaujala úplne jednoznačný postoj: Je to lož.”

Reklama

Keď si to ale zhrnieme, stále nevieme a preto nemôžeme povedať, čo sa stalo. Dokonca ani vyšetrovatelia nesmú vstúpiť do obhorenej budovy. Zato podľa médií “vieme”, že sa neoslavovalo a asi nešlo o úmysel. “Ako to môže niekto “vedieť”? Ako je možné, že médiá prezentujú svoje domnienky a priania ako fakty? Ako to, že nezachovávajú prísnu neutralitu?”pýta sa Šichtařová.

“Priatelia, nepodceňujme silu symbolov. A nepodceňujme silu davu, keď sa rozhodne prestať veriť autoritám. A najmä nepodceňujme, keď sa oboje spojí dokopy. Táto kombinácia môže vytvoriť veľmi výbušnú zmes. A môžu za to niektoré médiá. Dosiahli pravý opak, než chceli. Klamali príliš okato.”

“Ja vlastne úplne chápem, ako strašne chcú tú svoju pravdu a lásku presadiť; lenže používajú k tomu tak agresívne metódy, že je výsledkom lož a nenávisť,” uzatvára.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali