Seymour Hersh: Hroziaca katastrofa na Ukrajine

Seymour Hersh: Hroziaca katastrofa na Ukrajine

Bratislava 2. júla 2023 (HSP/Seymourhersh/Foto:TASR/AP/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo,Prigozhin Press Service)

 

Bidenova administratíva zažila počas uplynulého víkendu niekoľko slávnych dní, poznamenáva Seymour Hersh, známy americký investigatívny novinár a politický spisovateľ

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Prebiehajúca katastrofa na Ukrajine sa vytratila z titulkov novín, aby ju nahradila “vzbura”, ako to napísal denník New York Times, Jevgenija Prigožina, šéfa žoldnierskej skupiny Wagner Group. Pozornosť sa presunula z neúspešnej ukrajinskej protiofenzívy na Prigožinovu hrozbu pre Putinovu kontrolu.

Reklama

Štátny tajomník Antony Blinken – hlavný vojnový predstaviteľ administratívy, ktorý pred niekoľkými týždňami hrdo hovoril o svojom záväzku neusilovať o prímerie na Ukrajine – vystúpil v relácii CBS Face the Nation s vlastnou verziou reality: “Pred šestnástimi mesiacmi si ruské sily… mysleli, že vymažú Ukrajinu z mapy ako nezávislú krajinu,” povedal Blinken. “Teraz cez víkend museli brániť Moskvu, hlavné mesto Ruska, proti žoldnierom, ktorých vytvoril sám Putin… Bola to priama výzva Putinovej autorite… Ukazuje to skutočné trhliny.”

Blinken ďalej naznačil, že zbehnutie šialeného vodcu Wagnera by bolo prínosom pre ukrajinské sily, ktorých vraždenie ruskými vojskami v čase jeho rozhovoru pokračovalo. “Do tej miery, že to predstavuje skutočné rozptýlenie pre Putina a pre ruské úrady, že sa musia pozerať – tak trochu pozerať dozadu, keď sa snažia riešiť protiofenzívu na Ukrajine, si myslím, že to vytvára ešte väčšie možnosti pre Ukrajincov, aby sa im darilo v teréne.”

Reklama

Hovoril v tejto chvíli Blinken za Joea Bidena? Máme to chápať tak, že tomu verí muž, ktorý má na starosti túto záležitosť?

Teraz už vieme, že chronicky nestabilná Prigožinova vzbura v priebehu jedného dňa vyšumela, pretože utiekol do Bieloruska so zárukou, že nebude stíhaný, a jeho žoldnierska armáda sa vmiešala do ruskej armády. K žiadnemu pochodu na Moskvu nedošlo, ani nedošlo k výraznému ohrozeniu Putinovej vlády.

Ľutujeme washingtonských publicistov a korešpondentov pre národnú bezpečnosť, ktorí sa zrejme vo veľkej miere spoliehajú na oficiálne informácie s predstaviteľmi Bieleho domu a ministerstva zahraničných vecí. Vzhľadom na zverejnené výsledky takýchto brífingov sa zdá, že títo úradníci nie sú schopní pozrieť sa na realitu posledných týždňov, ani na úplnú katastrofu, ktorá postihla ukrajinskú vojenskú protiofenzívu.

Nižšie preto uvádzam pohľad na to, čo sa skutočne deje, ktorý mi poskytol dobre informovaný zdroj z prostredia amerických spravodajských služieb:

“Myslel som si, že by som mohol trochu rozptýliť dym. Po prvé a najdôležitejšie je, že Putin je teraz v oveľa silnejšej pozícii. Už v januári 2023 sme si uvedomili, že zrážka medzi generálmi, ktorých podporuje Putin, a Prigožin, ktorého podporujú protiruskí extrémisti, je nevyhnutná. Odveký konflikt medzi “špeciálnymi” bojovníkmi a veľkou, pomalou, neohrabanou, nevýraznou všeobecnou armádou. Armáda vždy víťazí, pretože vlastní okrajové prostriedky, ktoré umožňujú víťazstvo, či už útočné, alebo obranné.

Reklama

“Všeobecná armáda pomoc privítala. Prigožin a Wagner, ako je to u špeciálnych jednotiek zvykom, sa dostali do centra pozornosti a pripísali si zásluhy za zastavenie nenávidených Ukrajincov. Tlač to hltala. Medzitým veľká armáda a Putin pomaly zmenili stratégiu z ofenzívneho dobývania veľkej Ukrajiny na obranu toho, čo už mali. Prigožin odmietol prijať túto zmenu a pokračoval v ofenzíve proti Bachmutu. V tom spočíva háčik. Namiesto toho, aby Moskva vyvolala verejnú krízu a postavila toho debila [Prigožina] pred vojenský súd, jednoducho zadržala zdroje a nechala Prigožina, aby vyčerpal svoje zásoby živej sily a palebnej sily, čím ho odsúdila na odstrel. Koniec koncov je to, bez ohľadu na to, ako je finančne vychytralý, bývalý majiteľ vozíka na tot dogy bez akýchkoľvek politických alebo vojenských úspechov.

“Nikdy sme sa nedozvedeli, že pred tromi mesiacmi Wagnera cyklicky vyradili z frontu Bachmut a poslali ho do opustených kasární severne od Rostova na Done [na juhu Ruska] na demobilizáciu. Ťažká technika bola väčšinou prerozdelená a sily boli zredukované na približne 8 000, z ktorých 2 000 odišlo do Rostova v sprievode miestnej polície.

Ruské médiá: šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin v Rusku stále čelí vyšetrovaniu za zorganizovanie vzbury
Na snímke z videa šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin

“Putin plne podporil armádu, ktorá nechala Prigožina, aby zo seba urobil hlupáka a teraz sa potupne vytratil.”

Existuje obrovská priepasť medzi tým, ako situáciu hodnotia profesionáli v americkej spravodajskej komunite, a tým, čo verejnosti predhadzuje Biely dom a supinujúca washingtonská tlač nekritickým reprodukovaním vyhlásení Blinkena a jeho jastrabej družiny.

Aktuálne štatistiky z bojiska, ktoré mi boli poskytnuté, naznačujú, že celková zahraničná politika Bidenovej administratívy môže byť na Ukrajine ohrozená. Vyvolávajú tiež otázky o zapojení aliancie NATO, ktorá poskytuje ukrajinským silám výcvik a zbrane pre súčasnú zaostávajúcu protiofenzívu.

Reklama

Dozvedel som sa, že počas prvých dvoch týždňov operácie ukrajinská armáda obsadila len 44 štvorcových kilometrov územia, ktoré predtým držala ruská armáda, pričom väčšinu z nich tvorila otvorená krajina. Naopak, Rusko teraz kontroluje 40 000 štvorcových míľ ukrajinského územia.

Povedali mi, že za posledných desať dní sa ukrajinské sily nijako významne neprebojovali cez ruskú obranu. Získali späť len ďalšie dve štvorcové míle územia obsadeného Ruskom. Pri takomto tempe by podľa jedného informovaného úradníka Zelenského armáde trvalo 117 rokov, kým by krajinu zbavila “ruskej okupácie”.

Zdá sa, že washingtonská tlač sa v posledných dňoch pomaly vyrovnáva s obrovským rozsahom katastrofy, ale neexistujú žiadne verejné dôkazy o tom, že prezident Biden a jeho vysokopostavení pomocníci v Bielom dome a asistenti ministerstva zahraničných vecí chápu situáciu.

Putin má teraz na dosah úplnú alebo takmer úplnú kontrolu nad štyrmi ukrajinskými oblasťami – Doneckou, Chersonskou, Lubanskou a Záporožskou -, ktoré verejne anektoval 30. septembra 2022, sedem mesiacov po začatí vojny. Ďalší krok, za predpokladu, že sa na bojisku nestane zázrak, bude závisieť od Putina.

Bidenove politické problémy, pokiaľ ide o budúcoročné prezidentské voľby, sú akútne – a zjavné. Dňa 20. júna uverejnil denník Washington Post článok založený na prieskume Gallupu pod titulkom “Biden by nemal byť taký nepopulárny ako Trump – ale je”. V článku, ktorý sprevádzal prieskum Perryho Bacona ml., sa uvádza, že Biden má “takmer všeobecnú podporu vo vlastnej strane, prakticky žiadnu podporu opozičnej strany a hrozné čísla medzi nezávislými”. Bacon napísal, že Biden, podobne ako predchádzajúci demokratickí prezidenti, má problém “nadviazať kontakt s mladšími a menej angažovanými voličmi”. Bacon nemal čo povedať o Bidenovej podpore vojny na Ukrajine, pretože v prieskume sa zrejme nepýtali na zahraničnú politiku administratívy.

Hroziaca katastrofa na Ukrajine a jej politické dôsledky by mali byť výstrahou pre tých demokratických členov Kongresu, ktorí podporujú prezidenta, ale nesúhlasia s jeho ochotou hádzať na Ukrajine veľa miliárd dobrých peňazí za zlými v nádeji na zázrak, ktorý sa nedostaví.

Možno by bolo rozumné, aby Joe Biden na rovinu hovoril o vojne a jej rôznych problémoch pre Ameriku – a vysvetlil, prečo sa odhadovaných viac ako 150 miliárd dolárov, ktoré jeho administratíva doteraz vynaložila, ukázalo ako veľmi zlá investícia, uzatvára Seymour Hersh.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Zmiešané signály: Budú Wagnerovci bojovať na Ukrajine?

Reklama

Ďalšie dôkazy, že Prigožinovu vzburu podporoval západ?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

16:19

Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje v súčasnosti majetok viac ako 3,7 miliardy eur. V apríli 2024 počet sporiteľov v treťom pilieri presiahol miliónovú hranicu. Informovala o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností. Do tretieho piliera vstupujú podľa asociácie najmä ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali