Sergej Lavrov: „Hlavnou úlohou je dodržiavanie Minských dohôd v plnom rozsahu a v tom poradí, ktoré určuje Minská dohoda“

Sergej Lavrov: „Hlavnou úlohou je dodržiavanie Minských dohôd v plnom rozsahu a v tom poradí, ktoré určuje Minská dohoda“

Zürich, 25. januára 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Jacquelyn Martin)

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na tlačovej konferencii informoval novinárov o výsledkoch rokovaní s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym v Zürichu. Podčiarkol, že rokovania mali 3 hlavne body – Sýria, Ukrajina, Severná Kórea. 

Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) víta svojho ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova
Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) víta svojho ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova

„Zavŕšili sme rokovania s ministrom zahraničia USA Johnom Kerrym. Hlavná pozornosť bola venovaná sýrskej kríze a situácii s vykonávaním Minských dohôd o urovnaní konfliktu na Ukrajine. V otázke Sýrie sme urobili najdôležitejšie kroky – dospeli sme k jednoznačnému záveru, že rezolúcia 2254, ktorú priala Bezpečnostná rada OSN v decembri, zostáva hlavným základom pre náš ďalší posun vpred. V súlade s touto rezolúciou sme posúdili konkrétne kroky, ktoré musia byť podniknuté pre zabezpečenie podmienok vyhlásenia prímeria. S výnimkou, samozrejme, teroristických organizácii ako sú IS a Al-Nusrat Dzhabhat, ktoré nemôžu byť predmetom dohody o prímerí. Sú i naďalej našimi nepriateľmi, my všetci budeme i naďalej proti nim bojovať – je to vojna na ich zničenie.

Reklama

Po druhé, znovu sme potvrdili nutnosť riešiť humanitárne problémy v Sýrii. Informovali sme o tom, ako naše Vojenské kozmické sily Ruska (VKS Ruska) pri plánovaní svojich útočných operácií berú do úvahy tie programy, ktoré v SAR uskutočňujú humanitárne organizácie OSN, Medzinárodného výboru Červeného kríža a ďalších mimovládnych organizácií. Rozhodlo sa, že budeme pripravení užšie koordinovať svoje akcie s koalíciou USA aj v tomto smere. Ale čo je najdôležitejšie, o čom sme hovorili, je koordinácia protiteroristických akcií.

Americká strana mala niekoľko návrhov, vrátane zohľadnenia telefonických hovorov medzi prezidentom Ruska Vladimírom Putinom a prezidentom USA Barackom Obamom, moje kontakty s Johnom Kerrym, ako aj kontakty medzi ministerstvom obrany Ruska a Pentagónom. Tieto návrhy sú zamerané správne, ale veríme, že praktická realizácia spoločných akcií, „deľba práce“, ak chcete, vzájomná súčinnosť v boji proti teroristom naďalej zostáva našou úlohou, a v tomto smere sme schopní nájsť oveľa efektívnejšie zhody názorov, než len Memorandum, ktoré je funkčné a predurčuje procedúry, nacielené na vylúčenie nepredvídaných incidentov. Teda, protiteroristický smer zostáva jedným z ústredných cieľov na sýrskej fronte.

Reklama

Rovnako dôležité je včasné začatie politického procesu. Zhodli sme sa na tom, že keď sa už začne, bude možné hovoriť o prímerí, ktoré som spomenul (ale nie vo vzťahu k teroristickým organizáciám). Dúfame, že politický proces začne v blízkej budúcnosti – v januári. Uvádzajú sa rôzne dáta, ale definitívne rozhodne Generálny tajomník OSN na základe odporúčania svojho osobitného vyslanca pre Sýriu de Mistura, ktorý teraz aktívne kontaktuje so sýrskymi stranami: s vládou SAR a rôznymi opozičnými skupinami na území krajiny, ako aj v zahraničí. Bezpečnostná rada OSN ho zaviazala rozposlať pozvánky sýrskym účastníkom týchto rokovaní.

Dúfame, že to bude vykonané čoskoro, a rokovania začnú tento mesiac. Zdôrazňujem, že tento proces sa iba rozbieha. Bude trvať dlhší čas: čakajú nás mnohé zložité úlohy stanovené v rezolúcii BR OSN a v rozhodnutiach Medzinárodnej skupiny pre podporu Sýrie (ISSG), ktorá sa stretla vo Viedni a New Yorku.

Samozrejme, Rusko, USA a ďalší členovia Medzinárodnej skupiny pre podporu Sýrie sa nezúčastnia rokovaní medzi Vládou a opozíciou SAR, ale budeme sledovať tieto rokovania vo formách, ktoré by najužitočnejšie napomáhali dosiahnutiu zhody medzi Sýrčanmi o spoločnom postupe pri riešení problémov prechodného obdobia, o ústave, o postupe príprav na predčasné voľby a mnohom inom.

Prerokovali sme ukrajinskú otázku, pre ktorú bola potvrdená ústredná úloha Kontaktnej skupiny a jej pracovných skupín. Naši americkí partneri potvrdili pozitívne hodnotenie „normandskej štvorky“. Naši spolubesedníci – John Kerry a jeho sprevádzajúci, medzi nimi námestníčka ministra zahraničia Viktoria Nulandová, ktorá zodpovedá v ministerstve zahraničia za európsky smer zahraničnej politiky USA – potvrdili, že ich práca ukrajinským smerom si kladie za cieľ poskytovať pomoc pre dosiahnutie vzájomnej dohody v Kontaktnej skupine, „normandskom formáte“ a nie nahrádzať tieto mechanizmy, ktoré sa ukázali byť užitočné.
Vymenili sme si názory na výsledky stretnutia v týchto dňoch v Kaliningradskej oblasti medi Viktoriou Nulandovou s Pomocníkom prezidenta Ruska Surkovom. Hovorili sme o tom, že tieto kontakty a rusko-americký kanál sú v dnešnej dobe mimoriadne vyžadované. Pripomeniem, že bol vytvorený na základe dohody medzi prezidentom Putinym a Obamom počas ich posúdenia ukrajinskej krízy v telefonickom rozhovore v júni 2015.

Hlavnou úlohou je dodržiavanie Minských dohôd v plnom rozsahu a v tom poradí, ktoré určuje Minská dohoda zo dňa 12. februára 2015. Američania súhlasia. V tomto štádiu vidíme nasledujúce kľúčové úlohy: odstrániť stále pokračujúce porušovanie prímeria, zabezpečiť v plnom rozsahu vykonávanie dohôd ukrajinskými stranami o odsune zbraní a postupnom rozvedení ozbrojených síl s tým, aby medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a zástupcami domobrany Donbasu bol čo najmenší priamy kontakt.

Reklama

Dohodli sme sa, že je potrebné riešiť humanitárne otázky, odstrániť hospodársku blokádu – všetko je to určené v Balíku opatrení, schválenom v Minsku dňa 12. februára 2015. Hlavnou úlohou dlhodobej perspektívy, ktorá bude rozhodujúcou pre konečné urovnanie je politický proces. Naša zhoda s americkými kolegami spočíva v pochopení, že problematika uskutočnenia miestnych volieb na základe odsúhlaseného s Donbasom ukrajinského zákona, amnestia všetkých účastníkov udalostí na juhovýchode Ukrajiny, trvalé zvláštne postavenie Donbasu (území, ktoré sú dnes územím DĽR a LĽR) a otázky príslušných zmien v Ústave Ukrajiny sú uceleným balíkom vzájomné prepojených prvkov, ktoré je nutné vnímať komplexne. Myslím si, že tento zhodný záver je veľmi užitočný. Dúfam, že nadchádzajúce stretnutia Kontaktnej skupiny a „normandskej štvorky“ toto porozumenie posilnia.

Hovorili sme tiež o ďalších skutočnostiach, vrátane situácie na Kórejskom polostrove vo svetle nedávnych testov uskutočnených Severnou Kóreou. Posúdili sme situáciu v Iraku a Líbye. Náš všeobecný záver týkajúci sa rôznych konfliktov na Blízkom východe a v severnej Afrike je ten, že Rusko a USA dôrazne podporujú zvrchovanosť a územnú celistvosť všetkých štátov v tomto regióne. Predovšetkým to platí pre Sýriu a Irak, pretože vo vzťahu k týmto krajinám niekedy počuť úvahy, že by nebolo zle vytvoriť namiesto nich niekoľko štátov. Rusko a USA kategoricky odmietajú túto možnosť. Pri našich praktických krokoch s ďalšími partnermi, a to aj v regióne, budeme podnikať všetko, aby sa zabránilo podobným scenárom.

Zvážili sme niektoré otázky dvojstranných vzťahov, prerokovali sme harmonogram nadchádzajúcich kontaktov. Bolo to naše prvé osobné stretnutie v tomto roku. Som si istý, že nie posledné,“ zdôraznil v závere ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali