Zišlo sa predsedníctvo Za ľudí, Remišová už mala kompromisného kandidáta, a nie je to ona. Marcinková predčasne odišla namosúrená, zvažuje aj odchod zo strany a nielen ona. Kolíková: “Toto už je posledná kvapka”. Žitňanská: “Veľmi sa hanbím”

Zišlo sa predsedníctvo Za ľudí, Remišová už mala kompromisného kandidáta, a nie je to ona. Marcinková predčasne odišla namosúrená, zvažuje aj odchod zo strany a nielen ona. Kolíková: “Toto už je posledná kvapka”. Žitňanská: “Veľmi sa hanbím”

Bratislava 1. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák, Screenshot Facebook/Aktuality.sk)

 

Členovia predsedníctva Za ľudí sa zišlo na ďalšom rokovaní, rozhodovať mali o zvolaní mimoriadneho snemu. Viacerí pred rokovaním kritizovali aktuálne udalosti v strane i zmeny v zložení predsedníctva. Šéfka strany Veronika Remišová chcela na utorkovom zasadnutí predstaviť spoločného kandidáta na nového predsedu a zaviazať členov predsedníctva, aby na post nekandidovali, pričom sa o post sama uchádzať nebude

Remišová, Kolíková
Na snímke zľava podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti SR a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková

“S cieľom zmieru a jednoty v strane chcem navrhnúť, že ani ja nebudem kandidovať a chcem navrhnúť kandidáta tak, aby sa strana udržala pokope,” povedala Remišová. Verí, že sú všetci ochotní povýšiť záujem strany nad osobné ambície. Trvá na návrhu jedného kandidáta na post predsedu, ktorý nebude ani z jej krídla, ani z krídla ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Hovorí o “kamikadze vojne”, ktorú vyvolali ľudia okolo Kolíkovej. Napriek tomu si ďalšiu spoluprácu s Kolíkovou predstaviť vie. Jej prácu považuje za dôležitú.

Reklama

V súvislosti s odvolaním Romana Krpelana z funkcie generálneho manažéra strany uviedla, že členovia strany ani netušia, kto to je.

“Pre generálneho manažéra strany je to veľmi zlá vizitka,” podotkla s tým, že už po volebnej kampani boli výhrady voči jeho práci, no v rámci zmieru ho vtedy neodvolala. Zdôraznila, že odvolanie a menovanie generálneho manažéra je plne v kompetencii predsedu strany a v súlade so stanovami. Za nesúlad so stanovami strany však považuje dianie na nedávnom bratislavskom predsedníctve, kde nemalo byť umožnené viacerým členom hlasovať.

Reklama

 

Odvolenie za vyslovenie názoru

Krpelan uviedol, že hoci ho predsedníčka odvolala, žiaden dekrét či výpoveď ešte nedostal.

Roman Krpelan
Na snímke Roman Krpelan

“Tento krok vnímam tak, že som bol odvolaný za vyslovenie názoru. Doteraz nikdy nebola prejavená nespokojnosť s mojou prácou v strane,” uviedol s tým, že mal veľmi intenzívny pracovný vzťah s predsedníčkou a k odvolaniu došlo potom, ako odpovedal na otázku o sneme.

Mal sa vysloviť, že v prípade hrozby odchodu ďalších poslancov by zaň hlasoval. Napriek tomu verí, že strana sa nerozpadne. Považuje za prirodzené, že v strane sú ľudia s rozdielnymi názormi. Nie je to však podľa neho dôvod na ďalšie odchody.

Odvolanie Krpelana kritizovala i členka predsedníctva Vladimíra Marcinková.

Reklama

“Som z toho veľmi sklamaná, pohoršená. Toto je naozaj už mocenský boj o ovládnutie strany. Nedá sa to prirovnávať k demokratickým praktikám,” povedala. Očakáva zvolenie snemu a verí, že spory dokážu vyriešiť k spokojnosti všetkých.

Marek Hattas rovnako verí v dohodu na čo najskoršom termíne snemu. “Naša stranícka kríza sa prehlbuje. Dúfam, že to nebudeme odkladať,” poznamenal. Personálne zmeny v predsedníctve tesne pred jeho rokovaním o sneme nepovažuje za štandardné ani za šťastné. Na poste predsedu si vie predstaviť Kolíkovú, nevylúčil debatu o ďalších alternatívach. Na otázku, či si vie ako lídra naďalej predstaviť Remišovú, odpovedal, že strana potrebuje zmenu.

 

Aktualizované o 19:50: Niektorí členovia strany predčasne opustili stretnutie. Prvou odišla Vladimíra Marcinková, ktorá očividne nebola spokojná s návrhmi súčasnej predsedníčky Veroniky Remišovej

Vladimíra Marcinková NRSR
Na snímke poslankyňa NR SR a súčasne predsedníčka Výboru Národnej rady SR (NR SR) pre európske záležitostiVladimíra Marcinková

Ako sa následne vyjadrila pre médiá, zvažuje teraz svoju budúcnosť v strane Za ľudí. Podľa vlastných slov má obavy o ďalšie fungovanie strany. Hovorí o sklamaní z toho, ako sa predsedníčka strany Veronika Remišová zmocnila predsedníctva a môže de facto rozhodovať o všetkom.

Reklama

“Mám obavy z toho, ako ďalej strana bude fungovať, a z toho, ako absolutisticky sa Veronika Remišová v strane správa, ako sa zmocnila predsedníctva, ktoré je najvyšším orgánom, a môže rozhodnúť o takej fatálnej veci, ako je snem,” uviedla Marcinková.

 

Časť členov strany Za ľudí okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vyslovila nedôveru predsedníčke strany Veronike Remišovej.

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí)

Kolíková hovorí o vytvorení akejsi frakcie v rámci strany. Jej obsahom má byť vyslovenie nedôvery ich líderke, ale aj zachovanie koalície. Z utorkového rokovania predsedníctva, kde sa malo rozhodnúť o zvolaní mimoriadneho snemu, odišli predčasne pre viaceré personálne zmeny. To, či odídu zo strany úplne, považujú za predčasnú otázku.

“Môžete to nazvať platforma, frakcia, nemáme k tomu pomenovanie. Dôležité je, čo je toho obsahom. Obsahom je vyslovenie nedôvery a súčasne snaha, aby sme pokračovali ďalej ako koalícia, aby sme naplnili to, prečo strana vznikla,” vysvetlila Kolíková.

Predčasný odchod z utorkového predsedníctva odôvodňuje Kolíková tým, že hneď na začiatku rokovania Remišová odovzdávala odvolávací dekrét generálnemu manažérovi strany Romanovi Krpelanovi, ktorý má ich dôveru. Nesúhlasia ani s odvolaním kancelára strany.

“Vnímame to ako spôsob mocenského boja, ktorý je svojvoľný, nepredvídateľný, je v absolútnom rozpore s demokratickým spôsobom, ktorým sa rozdielne názory v rámci strany majú riešiť,” skonštatovala ministerka. Hovorí o poslednej kvapke zo strany Remišovej a o mocenskom boji.

O vytvorení frakcie v rámci strany chcú hovoriť aj s koaličnými partnermi, chcú mať zastúpenie na koaličných radách. “Chceme, aby táto koalícia fungovala ďalej. Ako ministerka spravodlivosti cítim, že že mám legitimitu najmenej siedmich poslancov v rámci poslaneckého klubu. Veríme, že tu bude príležitosť a šanca, aby sme vrátili našej strane jej poslanie, víziu,” podčiarkla.

To, či v prípade nezvolania snemu alebo opätovného zvolenia Remišovej do funkcie stranu opustia, považujú za predčasnú otázku. Základom na ďalšie fungovanie považuje skupina okolo Kolíkovej zmenu v strane a zvolanie mimoriadneho snemu. Ďalší vývoj situácie bude podľa nich závisieť aj od rozhodnutia predsedníčky. Kolíková hovorí o potrebe legitímnej súťaže o to, kto by mal stranu ďalej viesť. Nevylúčila, že z diskusie v strane o jej budúcnosti a lídrovi napokon vyplynie nejaký spoločný kandidát. Určité mocenské súboje považuje Kolíková za legitímne, musia ale podľa nej prebiehať slušne a dôstojne.

“Strana Za ľudí je v hlbokej kríze, riešenie situácie je snem, treba sa dohodnúť, kedy bude,” povedal podpredseda strany Juraj Šeliga. Na sneme by si mali podľa neho situáciu vysvetliť. Odmieta vytváranie akýchsi frakcií. “Je dôležité sa dohodnúť na sneme, a potom nech si kandiduje, kto chce,” odpovedal na otázku, kto by mohol byť novým lídrom a či ním bude on. Deklaroval dôveru komukoľvek z prípadných kandidátov, ktorý dostane podporu na sneme. Verí, že dohoda v strane je stále možná. Priznal, že ak bude situácia takto ďalej pokračovať, k rozpadu strany dôjsť môže.

Reklama

“Veľmi sa hanbím za to, že nie sme schopní sa dohodnúť,” povedala šéfka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Ospravedlnila sa voličom a vyzvala spolustraníkov k návratu za jeden stôl. Šeliga a Žitňanská sú podľa vlastných slov pripravení ísť na snem hocikedy. Nesúhlasia s personálnymi zmenami vo vedení strany. Kolíková aj Remišová majú ich dôveru.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali