SaS vyzbierala podpisy na odvolávanie ministra školstva Juraja Draxlera

SaS vyzbierala podpisy na odvolávanie ministra školstva Juraja Draxlera

Bratislava 15. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Podľa SaS dôvodov na odvolanie ministra Juraja Draxlera je viacero

Opozičná strana SaS už vyzbierala podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom odvolať ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD). Na dnešnej tlačovej besede to potvrdila poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová (SaS). Dôvodov na odvolanie Draxlera je podľa jej slov viacero. Napríklad situácia v Metodicko-pedagogickom centre či ohľadom budovy Iuventy na Búdkovej ulici (Ekoiuventa).

Reklama
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler

Na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu je potrebných aspoň 30 poslaneckých podpisov. Podľa Martina Poliačika (SaS) majú podpisov dosť. “V priebehu dnešného dňa by sme sa mali stretnúť so zástupcami KDH a OĽaNO, už sa len zjednotiť na dôvodovej správe, dať to celé dohromady a v čo najskoršom termíne to podať,” dodal Poliačik s tým, že svoj podpis pripojilo aj niekoľko nezávislých poslancov. Po odovzdaní podpisov bude musieť predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) zvolať schôdzu do siedmich dní.

“Tých dôvodov je niekoľko. Samozrejme, prvým z nich je situácia ohľadom stratených 460.000 eur v Metodicko-pedagogickom centre a spôsob vyvodenia zodpovednosti za túto situáciu,” dodal. Ďalším dôvodom je situácia ohľadom Ekoiuventy. “Je možné, že tam budú ešte ďalšie dôvody, ktoré by mohli navrhnúť naši partneri,” dodal Poliačik.

Reklama

 

SaS: Rezort školstva nemá žiadnu víziu, ako naložiť s budovou a pozemkom Iuventy

Rezort školstva nemá žiadnu víziu, ako naložiť s budovou a pozemkom Iuventy na Búdkovej ulici (Ekoiuventa) v Bratislave. Myslí si to poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Lucia Nicholsonová, podľa ktorej sa malo ministerstvo už dávno spojiť s primátorom hlavného mesta i starostom bratislavského Starého Mesta a dohodnúť sa, ako naplniť sľub o vrátení tejto budovy a areálu Iuventy deťom.

“Predovšetkým ministerstvo školstva sa snaží túto svoju zodpovednosť prenášať na občianske združenia a buď je to nekompetentnosť ministra škola Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), alebo je to zámer vyhnať veci tak do stratena, ako sa to stalo aj pri kúpalisku Mičurin,” uviedla na dnešnom brífingu poslankyňa. Podľa nej všetko môže skončiť tak, že celá vec nakoniec vyšumí a sľubovaná budova Iuventy s pozemkom sa nakoniec vracať deťom nebude.

Nicholsonová tak reagovala na nedávnu výzvu ministerstva školstva, ktoré momentálne hľadá v súvislosti s Iuventou na Búdkovej občianske združenia s projektmi na krúžkovú činnosť. Všetky doterajšie rokovania boli totiž podľa Draxlera málo konkrétne. Ako však podotkol, otvorení sú návrhom od kohokoľvek, kto príde s plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity.

Reklama

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Martin Poliačik tvrdí, že ak má v budúcnosti vzniknúť dobrý projekt, vďaka ktorému budú využívané priestory Iuventy pre deti a mládež, musí sa hneď na začiatku správne zadefinovať proces, ako sa k nemu dopracovať. “Ministerstvo musí zverejniť detailné informácie o priestoroch, o tom, ako môžu byť využívané, aké sú náklady za ich využívanie. Akým spôsobom sa dá logisticky tento priestor využívať. Dávam do pozornosti, že stále nie je vysporiadaná príjazdová cesta k budove,” podotkol Poliačik. Podľa jeho slov je taktiež dôležité poznať, dokedy sa tieto projekty budú zbierať, aký je termín ich vyhodnotenia a určenia projektu, s ktorým sa bude ďalej pracovať. “Je dôležité, aby verejnosť kontrolovala, či sa spĺňa istý časový rámec, ktorý minister pomenuje. Zároveň, či projekty budú odovzdané, vyhodnotené a bude vyhlásené, ako sa pokračuje v práci na Iuvente, načas,” povedal poslanec.

Ako podotkol, podstatné je aj to, kto a na základe akých kritérií bude vyberať dané projekty. Myslí si, že by sa to malo zveriť do rúk komisie, ktorá bude spĺňať základné kvalifikačné a odborné kritériá. “V nej by mali byť zástupcovia ministerstva školstva, ministerstva kultúry, samosprávy a odbornej verejnosti,” podotkol. Ak nebudú zodpovedané tieto otázky, považuje Poliačik akúkoľvek snahu ministerstva školstva len za vykazovanie činností a prázdne gesto.

Krúžková činnosť na Búdkovej začala v 90. rokoch upadať. V roku 1994 boli zásadným spôsobom obmedzené mimoškolské a krúžkové aktivity, pedagogická činnosť prebiehajúca v rokoch 1989 – 1993 bola taktiež zrušená. V roku 1998 už priama činnosť s deťmi de facto na Búdkovej prevádzkovaná nebola.
Budovu Iuventy na Búdkovej ulici v hlavnom meste opustili pred niekoľkými dňami poslední úradníci. Vysťahovať sa museli do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi. Minister školstva to ešte v máji odôvodnil tým, že potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade.

V máji ako prvý Denník N informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský. Šéf rezortu školstva následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebudú a ministerstvo školstva to ani nikdy neplánovalo.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali