SaS nesúhlasí s predĺžením núdzového stavu o 90 dní, na vláde to nepodporí. OĽaNO a Sme rodina ho podporujú. Kolíková: Keď treba predĺžiť núdzový stav, prihováram sa za zmenu ústavného zákona

SaS nesúhlasí s predĺžením núdzového stavu o 90 dní, na vláde to nepodporí. OĽaNO a Sme rodina ho podporujú. Kolíková: Keď treba predĺžiť núdzový stav, prihováram sa za zmenu ústavného zákona

Bratislava 10. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Strana SaS nesúhlasí s odporúčaním ústredného krízového štábu (ÚKŠ), aby vláda SR schválila predĺženie núdzového stavu o 90 dní. Predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík chce na vláde apelovať, aby sa nepredĺžil na 90 dní. Vie si však predstaviť kompromis napríklad v jeho predĺžení na 30 dní. Pre TASR to potvrdil hovorca strany Ondrej Šprlák

Richard Sulík, SaS, testovanie
Na snímke Richard Sulík

“Na vláde budeme dôrazne apelovať, aby sa núdzový stav nepredĺžil o 90 dní, ako navrhuje ústredný krízový štáb. Za takéto rozhodnutie nemôžeme na vláde hlasovať. Vieme si však predstaviť kompromis, a to schváliť predĺženie núdzového stavu o maximálne 30 dní, avšak na viac dní nevidíme momentálne zmysel,” uviedol Sulík.

Reklama

 

Ľudia si zaslúžia viac slobody

Podľa predsedu finančného výboru Národnej rady (NR) SR Mariána Viskupiča (SaS) si ľudia a zamestnávatelia v zelených okresoch, kde aj celoplošné testovanie potvrdilo nízku mieru nákazy novým koronavírusom, zaslúžia viac slobody. “Opätovné predlžovanie núdzového stavu na celé územie Slovenska stráca zmysel. Najmä sa degraduje aj jeho samotný význam a použitie,” poznamenal. Pracovať podľa neho treba s poctivými analýzami, zamerať sa na najzasiahnutejšie lokality. “Aj to bude cesta, ako sa postupne naučíme s novým koronavírusom žiť,” dodal.

Reklama

 

Matovič na núdzovom stave trvá

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v utorok zopakoval, že núdzový stav je potrebný. Súčasne platný núdzový stav vyhlásili podľa neho v situácii, ktorá bola výrazne lepšia, ako je súčasná.

ÚKŠ na svojom pondelkovom (9. 10.) rokovaní odporučil vláde predĺžiť núdzový stav o ďalších 90 dní. Ak by tak vláda neurobila, núdzový stav by sa mal skončiť 14. novembra. Kabinet ho vyhlásil od 1. októbra na 45 dní.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už druhýkrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

Reklama

 

OĽANO podporí predĺženie núdzového stavu, Sme rodina nebude proti

Hnutie OĽANO podporí predĺženie núdzového stavu na Slovensku, proti nebude ani Sme rodina. Vládne OĽANO považuje odporúčanie ústredného krízového štábu (ÚKŠ) na jeho predĺženie za dôležité a oprávnené.

Núdzový stav bol na Slovensku vyhlásený už za omnoho priaznivejších podmienok vládou Petra Pellegriniho. Teraz, keď je situácia vážnejšia, potreba núdzového stavu je o to naliehavejšia,” uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

“Ak je toto opatrenie nutné a rozhodli o ňom všetci kompetentní, hnutie Sme rodina určite nebude proti,” uviedlo pre TASR tlačové oddelenie Sme rodina.

 

Reklama
Kolíková: Keď treba predĺžiť núdzový stav, prihováram sa za zmenu ústavného zákona

Ministerka spravodlivosti Mária Kolková (Za ľudí) sa prihovára za novelu ústavného zákona v súvislosti s predlžovaním núdzového stavu tak, aby zákon reflektoval aktuálnu situáciu. Jej stanovisko TASR poskytol Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

“Tak, ako som už uviedla, keď je potrebné predĺžiť núdzový stav, prihováram sa za zmenu ústavného zákona, aby reflektoval aktuálnu situáciu. Pandémia, ktorej čelíme, nám prináša novú situáciu, ktorú ústavodarca nepoznal a ani nemal ako poznať v čase, keď prijímal ústavný zákon, ktorý určuje hranice pre núdzový stav,” uviedla pre TASR ministerka.

Na otázku, či súhlasí s predĺžením núdzového stavu, odpovedala tým, že nechce predbiehať debatu, ktorá bude v stredu (11. 11.) na vláde v nadväznosti na odporúčanie ústredného krízového štábu (ÚKŠ). Na jednej strane sa budú podľa jej slov zaoberať otázkou potreby pretrvávania opatrení, ktoré súvisia s núdzovým stavom a na druhej strane možnosťami aktuálnej právnej úpravy.

Vyhlásenie núdzového stavu upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

 

Smer-SD: Na predĺženie núdzového stavu nie sú žiadne zákonné dôvody

Na predĺženie núdzového stavu nie sú žiadne zákonné dôvody. Tvrdia to predstavitelia opozičnej strany Smer-SD.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) podľa strany oklamal celé Slovensko, pretože ľuďom sľúbil, že ak sa dvakrát otestujú, budú slobodní a pandémia ich nebude nijako obmedzovať. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

K predĺženiu núdzového stavu chce premiér podľa strany prístúpiť preto, lebo počas neho môže obmedzovať práva ľudí. “A to sa mu vždy veľmi páčilo, lebo vie, že prezidentka bude naďalej ignorovať ústavu a nechá ho nakladať s armádou, ako len chce. Ale najmä preto, lebo sa bojí protestov ľudí, hlavne toho, ktorý má byť 17. novembra,“ povedali.

 

Núdzový stav by mohla vláda prijať iba na 45 dní, pripustil premiér

Núdzový stav by vláda na stredajšom (11. 11.) rokovaní mohla schváliť na ďalších 45 dní namiesto avizovaných 90. Pripustil to premiér Igor Matovič (OĽANO). Informujú o tom Hospodárske noviny aj Denník N.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali