SaS: Kompakt o migrácii je nebezpečný. Sulík: Nepredpokladám, že pán Lajčák to pochopí, je spolutvorca tohto dokumentu

SaS: Kompakt o migrácii je nebezpečný. Sulík: Nepredpokladám, že pán Lajčák to pochopí, je spolutvorca tohto dokumentu

Bratislava 8. novembra 2018 (TASR/SITA/HSP/Foto: SITA- Diana Černáková)

 

Globálny pakt OSN o migrácii je nebezpečný dokument a opozičná SaS je zásadne proti tomu, aby ho Slovensko podpísalo. Na tlačovej konferencii to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík s výzvou, aby dal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pokyn ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD) tento dokument nepodpísať

Na snímke predseda SaS Richard Sulík

Na dnešnej tlačovej besede stanovisko strany prezentovali predseda SaS Richard Sulík a tímlíder pre zahraničnú politiku Martin Klus. Strana Sloboda a Solidarita je zásadne proti kompaktu o migrácii z Organizácie Spojených národov. Preto chcú predložiť do NR SR uznesenie, ktoré by dokument odmietlo. S takýmto návrhom v stredu prišla aj koaličná Slovenská národná strana.

Reklama

SaS okrem toho vyzvala premiéra Petra Pellegriniho, aby prikázal ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi dokument nepodpísať. „Nepredpokladám, že pán Lajčák to pochopí, je spolutvorca tohto dokumentu,“ dodal Sulík.

Podľa Sas dokument stiera rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou, vidia v tom aj odkazy Maďarsku, myslia si, že ide proti záujmom celej Európskej únie a mohol by sťažiť boj proti pašeráctvu. Sulíkovi prekáža aj to, čo sa v dokumente nepíše. „Nie je tam ani slovo, že štáty majú právo sa proti migrácii brániť,“ dodal Sulík s tým, že hoci ide o „údajne nezáväzný“ dokument, slovo záväzok alebo zaviazať sa obsahuje 86-krát.

Reklama

Sulík si myslí, že hoci má ísť o právne nezáväzný dokument, bude tlak, aby sa dodržiaval a predpokladajú, že by sa naň odvolávali ďalšie dokumenty, ktoré by už právne záväzné boli. „Aj selfičká nemeckej kancelárky Angely Merkel boli právne nezáväzné, ale vieme, čo spôsobili. Vnímali to ako pozvánku,“ pokračoval Sulík. s tým, že táto dohoda je tou povestnou nohou vo dverách.

Sulík priblížil, že podľa článku 7 globálneho paktu je to právne nezáväzný rámec spolupráce. “Ale článok 8 začína vetou, že tento globálny rámec vyjadruje náš spoločný záväzok zlepšiť spoluprácu v oblasti migrácie. Celé je to postavené na tom, že migrácia bude väčšia a my ju máme lepšie manažovať. Ani slovo o tom, že štáty majú právo sa proti migrácii brániť. V bode 16 je 23 cieľov a píše sa tam, že každý z nich obsahuje záväzok, po ktorom nasleduje celý rad opatrení a aktivít. Ak dohodu podpíšeme, vytvoríme priestor pre silný politický tlak a budeme musieť tento záväzok po politickej stránke aj naplniť,” povedal.

“Zástancovia migrácie tvrdia, že migrácia tu vždy bola, je a bude. Toto je porazenecký postoj nehodný každej suverénnej vlády. Zároveň, tento výrok nie je úplný, treba ho doplniť o to, že mnohokrát sa ľudia proti migrácii bránili a často sa aj ubránili,” povedal. Podľa Sulíka je totiž kľúčové, že len domáce obyvateľstvo má právo rozhodnúť, kto na jeho území bude žiť a kto nie. “Plne rozumieme obavám občanov SR z migrácie, lebo chcú, aby krajina, v ktorej žijú, patrila ich deťom a vnúčatám. K tomuto sa hlásim, preto som proti migrácii a som zásadne proti masovej migrácii,” odkázal Sulík.

Aj poslanec Martin Klus (SaS) označil za najväčší problém paktu jeho politickú záväznosť. “SaS sa preto rozhodla predložiť na najbližšiu schôdzu NR SR návrh na uznesenie, ktorým by parlament požiadal vládu, aby nepristúpila k tomuto paktu,” dodal. To, že o dokumente chce na pôde parlamentu diskutovať aj koaličná SNS, liberáli vítajú a budú v tejto veci spolupracovať. Sulík uviedol, že toto je tak dôležitá téma, že budú ochotní spojiť sily.

Lajčák nedávno okrem iného vyhlásil, že Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu. V dokumente sa podľa jeho slov nepíše, že migrácia je ľudské právo ani to, že nie je rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou.

Reklama

Premiér Pellegrini ubezpečil občanov SR, že Slovensko nijako nemení svoju pozíciu v otázke migrácie. Tvrdí, že vláda pod jeho vedením v žiadnom prípade neurobí nič, čo by mohlo akokoľvek ohroziť, či oslabiť bezpečnosť a suverenitu SR.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

Kompakt, ktorý pripravilo Valné zhromaždenie OSN, nie je právne záväzný dokument. Materiál by formálne mali schváliť v decembri v Maroku. Lajčák sa už v minulosti vyjadril, že o dokumente kolujú rôzne mýty, faktom však je, že kompakt o migrantoch nespochybňuje výlučnú zodpovednosť štátov rozhodovať o tom, kto môže prekračovať hranice. Cieľom kompaktu je zabrániť tomu, aby neboli ľudia znevýhodňovaní len preto, že sú cudzinci.

„Podľa oficiálnych údajov 258 miliónov ľudí na svete sú migranti. Pričom to nie je tak, že všetci chcú ísť do Európy. Tretina tokov je v rámci globálneho juhu, zhruba 80 percent africkej migrácie sa deje iba v rámci afrického kontinentu. Na severe je zase takmer 30 percent migrácie v rámci krajín, ktoré patria do Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu,“ vysvetlil ešte počas svojho pôsobenia v OSN Lajčák.

Pripomenul, že aj zástupcovia slovenského priemyslu hovoria, že ak má naša ekonomika rásť, nezaobídeme sa bez pracovnej sily z iných krajín, teda bez migrantov. „Na Slovensku sa migrácia zamieňa so žiadosťami o azyl, ale migrácia, to sú ľudia, ktorí z akýchkoľvek pohnútok – dobrovoľne alebo vynútene – žijú v iných krajinách,“ dodal.

Reklama

Hoci dokument nie je právne záväzný, USA, Maďarsko, Rakúsko oznámili, že dokument nepodpíšu, podobne sa vyjadrili aj zástupcovia Českej republiky a Poľska. „O obsahu tohto dokumentu existuje veľa mýtov a málo informácií. Každý štát si na základe tohto dokumentu rozhodne, čo prijme do svojho zákonodarstva,“ informoval Lajčák. „V podstate ide o to, aby naši ľudia, ktorí pracujú ako zdravotné sestry v Rakúsku, Írsku, neboli zneužívaní len preto, že sú cudzinci. Tiež by nikto nemal dostávať nižšiu mzdu len preto, že je migrant,“ dodal pred časom Lajčák.

Globálny kompakt o migrantoch je prvý dokument, ktorý sa venuje problematike migrácie. Doterajšie dokumenty sa venujú utečencom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali