Šampionát 2004 -Gáborík sa cítil ako doma, Graňák spomína na Lookera

Šampionát 2004 -Gáborík sa cítil ako doma, Graňák spomína na Lookera

Bratislava 30. apríla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Pred jedenástimi rokmi sa predstavili na šampionáte obrancovia Andrej Meszároš, Dominik Graňák i útočník Marián Gáborík

Traja hokejisti zo súčasného reprezentačného výberu už zažili atmosféru majstrovstiev sveta v Prahe a Ostrave. Pred jedenástimi rokmi sa predstavili na šampionáte, na ktorom národné mužstvo takisto účinkovalo v základnej skupine v ostravskej ČEZ Aréne, obrancovia Andrej Meszároš, Dominik Graňák i útočník Marián Gáborík. Slovenský tím nabitý hviezdami z NHL vtedy ladne prešiel základnou i osemfinálovou skupinou, v ktorej neinkasoval v troch súbojoch ani raz, vo štvrťfinále skolil húževnatých Švajčiarov (3:1), no v semifinále narazil na kanadskú prekážku (1:2) a po prehre s USA v dueli o bronz (0:1 sn) zostal nakoniec bez cenného kovu.

Reklama
Na snímke slovenský hokejový útočník Marián Gáborík

“Bol to super turnaj, akurát s trošku nešťastným koncom pre nás,” spomína na MS 2004 Gáborík. “Pamätám si, ako sme prehrali s Američanmi po nájazdoch a zostali bez medaily. Napriek tomu to bol z našej strany veľmi kvalitný turnaj. Mali sme veľkú divácku podporu a cítili sme sa tam takmer ako doma,” pamätá si bleskový krídelník, ktorý už v tom čase – vo veku 22 rokov – patril medzi opory Minnesoty Wild. V Česku štartoval na svojom druhom šampionáte a blysol sa na ňom štyrmi gólmi a dvomi asistenciami.

Graňák s Meszárošom si v Ostrave ako mladí “ucháni” odkrútili premiéru na MS. V tíme vedenom Miroslavom Šatanom, Pavlom Demitrom, Mariánom Hossom, Jozefom Stümpelom či Zdenom Chárom načerpali neoceniteľné skúsenosti, ktoré sa snažia teraz rozdať mladším spoluhráčom v národnom drese. “Bol som vtedy ešte mladý, mal som iba 18 rokov a cítil som nervozitu. Mali sme v kádri množstvo hráčov z NHL, mohol som nastupovať po boku veľkých osobností a zahrať si proti hviezdam svetového hokeja. Nabral som vtedy veľa skúseností. Bol to pre mňa zážitok. Odohrali sme super turnaj, štvrté miesto nebolo zlé, ale mohlo byť aj trošku lepšie,” vraví s odstupom času Andrej Meszároš.

Reklama
Na snímke Andrej Meszároš

Aj obranca Buffala Sabres si dobre spomína na žičlivú ostravskú atmosféru. Slovenskí fanúšikovia premenili ČEZ Arénu na obrovský hučiaci kotol. “Prišlo nás povzbudiť veľmi veľa priaznivcov zo Slovenska. Myslím si, že niečo podobné zažijeme aj teraz. Diváci nás určite budú hnať dopredu, bude to skoro ako doma. Nesmieme sa však v tejto atmosfére zblázniť, ale hrať si svoju hru,” upozornil Meszároš. Jeho pozícia sa za tie roky zmenila, v súčasnom tíme by mal byť už on jedným z vodcov: “Neviem, či by som sám seba nazval lídrom. Hoci hrám v NHL, v reprezentácii nemám odohratých až toľko zápasov ako iní hokejisti v kádri. Verím, že tím bude hrať dobre a že urobíme nejaký výsledok.”

Na snímke slovenský hokejový reprezentant obranca Dominik Graňák

Po úspešných rokoch 2000, 2002 a 2003 nepriniesli Ostrava a Praha 2004 Slovákom medailovú radosť, napriek tomu si aj Dominik Graňák spomína na šampionát v Česku zväčša v radostnom duchu. “Mám z toho turnaja veľmi silné a iba pozitívne zážitky,” povedal pre TASR obranca Fribourgu-Gottéron. “Hralo sa mi tam veľmi dobre, zložila sa perfektná partia, v ktorej som sa cítil super. Ja ako mladý chalan som najprv nevedel, čo od toho čakať, ale mužstvo plné hviezd ma výborne prijalo. Turnaj bol skvelý, od diania na ľade, cez fanúšikov až po veľmi dobrú organizáciu. Škoda, že nám ušla medaila,” mrzí stále Graňáka. Stále má v živej pamäti kontroverznú situáciu zo semifinále s Kanadou. Rozhodca Rick Looker z USA neposúdil stret Roba Niedermayera na Jána Lašáka za slovenskou bránkou ako faul a zámorský tím dal z následnej akcie rozhodujúci gól na 2:1. “Dá sa už iba polemizovať, čo by bolo, keby zapískal faul a nepadol gól. Bola to každopádne chyba rozhodcu. Ak by sme postúpili cez Kanaďanov, tak by sme mali istú medailu,” povzdychol si.

Porovnať vtedajší slovenský tím so súčasným reprezentačným výberom si netrúfa. “Za jedenásť rokov sa hokej veľmi zmenil. Aj keď sa to možno niekomu nezdá, štýl hokeja je iný. Vtedy nás navyše reprezentovala veľmi silná hráčska generácia. Hralo sa v nej ľahko, mužstvo malo takú obrovskú silu, že aj keď sa vyskytli nejaké maličké krízy, tak tie osobnosti to boli schopné zobrať na seba. Bol to výborný tím,” dodal.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali