Š. STRAKA: Mojou prioritou je riešenie nezamestnanosti

Š. STRAKA: Mojou prioritou je riešenie nezamestnanosti

Prešov 2. novembra (TASR) – Štefan Straka (53) je kandidátom Komunistickej strany Slovenska na predsedu a poslanca Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Už druhé funkčné obdobie za sebou je starostom obce Čierne nad Topľou vo Vranovskom okrese. V prípade zvolenia za predsedu PSK by sa chcel prioritne zamerať na riešenie nezamestnanosti v prešovskom regióne. Rozhovor so Štefanom Strakom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

-Ste jeden z mála komunálnych politikov, ktorí zostali dodnes verní komunistickej strane, prečo?-

Reklama

Môj otec bol frontový vojak, člen komunistickej strany, celý život som hrdý na jeho pôsobenie počas vojny aj na to, čo v živote dokázal. Z úcty k nemu som pred mnohými rokmi vstúpil do strany aj ja. Mám niekoľko štátnych vyznamenaní za politickú, ale aj športovú činnosť z čias bývalého Československa. Som hrdý na tú dobu a v tejto súvislosti som zostal až dodnes verný komunistickej strane. Keď bola pri moci táto strana, nebolo na Slovensku chudoby, nebolo nezamestnaných, nepoznali sme bezdomovcov, nebola taká kriminalita, drogy, násilie, brutalita, nebolo rozdielov medzi žiakmi v školách, ľuďmi v zamestnaní. Každý bol zabezpečený, každý mal obživu, každý dostal výplatu načas.

Reklama

-Za odborníka v akej oblasti sa považujete?-

Ja som elektrotechnik, podstatnú časť môjho života som sa živil touto profesiou, najprv ako zamestnanec, neskôr ako súkromný podnikateľ. Som revízny technik na elektroinštalácie bez obmedzenia napätia. V posledných rokoch som získal dostatok skúseností aj pri vedení samosprávy. Budujem obec už druhé volebné obdobie s celkom dobrými výsledkami. Obec má chodníky, vodovod, nový územný plán, zrekonštruovaný kultúrny dom, zrekonštruovaný objekt základnej školy, multifunkčné ihrisko, fotovoltaickú elektráreň…všetko sú to projekty za vyše osem miliónov eur.

-Prečo ste sa rozhodli kandidovať a aké sú vaše priority, na ktorých chcete pracovať v prípade zvolenia za predsedu PSK?-

Reklama

Kandidujem, pretože sa tu naskytuje možnosť ovplyvňovať politiku kraja. Moju kandidatúru navrhli a schválili delegáti Komunistickej strany Slovenska počas krajskej konferencie, ktorá sa konala 7. septembra 2013 v Prešove. Kandidatúru som prijal aj ako stranícku úlohu. Mojou prioritou je v prvom rade riešenie nezamestnanosti. Ak bude práca, zveľadí sa všetko okolo nás, celý kraj získa nový šat. Treba sa držať príslovia Bez práce nie sú koláče.

-Ako chcete z pozície predsedu VÚC ovplyvňovať zamestnanosť na území Prešovského kraja?-

Reklama

Poviem to takto. Koľko tu máme nezamestnaných ľudí zo sociálne slabších vrstiev? Keď naši predkovia dokázali lopatami a krompáčmi vybudovať železnicu na trati medzi Prešovom a Strážskym, postavili železničné viadukty, ktoré patria k najväčším v Európe, aj dnes by mali nezamestnaní zobrať krompáče a lopaty do ruky, nedávať im nič zadarmo, nech sa tiež podieľajú na budovaní kraja. Ak nedokážeme vybudovať diaľnicu s mechanizmami zo západu na východ, tak ju začnime budovať z východu na západ. A hneď prepojíme medzi sebou susedné štáty Ukrajinu, Poľsko a Maďarsko. Ďalším problémom je, že u nás už neexistuje potravinová základňa. Nie sme si sebestační v potravinách. Je potrebné oživiť a dotovať družstvá, umiestniť tam dlhodobo nezamestnaných, nech niečo robia. A z tých dotácií poskytnúť financie na výplaty, prípadne teplú stravu pre nich. Roboty v tomto kraji je dosť, či na poli, v obciach, v ich chotároch, pri cestách, rigoloch, kanáloch a tak ďalej. Vrátim sa k poľnohospodárstvu, kedysi úrodnú pôdu meníme na lúky a pasienky a Európska únia nám to dotuje. To je podľa mňa choré. Poľnohospodárstvo nám kedysi závidel celý západ. Je smutné, že to, čo bolo dobré, sme nezachovali a pustili sme sa iným smerom. Rómsky problém naberá na obrátkach, mám pocit, že sa pred ním zatvárajú oči. Máme tu mladú generáciu mladých ľudí, ktorá nikdy nerobila. Treba ich zamestnať, tak ako sa píše aj v biblii: "V potu tváre budeš dorábať chlieb svoj". V tejto súvislosti sú, samozrejme, potrebné systémové zmeny vo vedení krajiny. Myslím si, že vyšší územný celok by mal mať väčší vplyv na politiku štátu, pretože s akými ťažkosťami bojuje štát, s takými bojuje aj kraj, s takými bojuje aj okres, s takými bojuje aj obec. Príkladom je spomínaná nezamestnanosť.

-Blíži sa nové programovacie obdobie pre čerpanie eurofondov. Čo by mali podľa vás eurofondy v rokoch 2014 až 2020 na území Prešovského kraja prioritne financovať? Ako ste v tejto súvislosti spokojný s úrovňou stredného školstva na území Prešovského kraja?-

Poviem vám príklad z tohto kraja. Poznám starších dôchodcov, ktorým nemá kto navariť, podať vodu, pomôcť im s hygienou, ich syn s manželkou idú do Rakúska, kde sa starajú paradoxne o tamojších dôchodcov. Chýba nám tu dostatok sociálnych zariadení, ktoré by sa starali o prestárlych či imobilných ľudí. Za socializmu ich nahrádzali generačné domy, rodiny bývali pokope. V súčasnosti prevládajú v spoločnosti staršie ročníky a pre nedostatok práce ich potomstvo odchádza za prácou preč. V tejto súvislosti sa nemá kto o seniorov postarať. Z eurofondov by sa malo okrem sociálnych zariadení v budúcnosti financovať aj budovanie kanalizácií. Mrzí ma, že sa pri realizácii projektu Vranov – pitná voda a kanalizácia v povodí rieky Topľa obišla obec Čierne nad Topľou, v susedstve ktorej táto rieka preteká. Má to vôbec logiku? Kanalizácie ale chýbajú aj na iných miestach v Prešovskom kraji. Ak sa nenaštartuje ich intenzívnejšia výstavba, môžeme si životné prostredie sanovať, ako chceme. Mala by sa podporovať aj výstavba zberných dvorov. Obce zápasia s obrovským množstvom čiernych skládok. Čo sa týka stredných škôl v kraji, nie som spokojný s ich zameraním. Chýbajú nám tu remeselníci, elektrikári, murári, tesári a iné profesie, ktoré by vytvárali služby pre obyvateľstvo. Nemôže byť každý iba počítačový technik. Školy by mali viac zapracovať na práci s mládežou cez voľnočasové aktivity. Pamätám sa na časy, kedy školy súťažili medzi sebou vo viacerých oblastiach, najmä v športe. Dnešní mladí strácajú úctu k svojim rodičom, učiteľom a rešpekt k staršej generácii. Opäť sme pri zamestnanosti. Ak odchádzajú rodičia za prácou do zahraničia, starý rodič tínedžera nevychová, ten je prakticky na "voľnej nohe".

-Začal sa boj o voliča. Akým spôsobom sa uchádzate o ich hlasy pred voľbami? Ako prebieha vaša predvolebná kampaň?-

Ako sa hovorí, politika je panské huncútstvo. V kapitalistickom zriadení sú voľby o peniazoch. Moja predvolebná kampaň je veľmi skromná.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali