Rusko upozornilo na zintenzívnenie činnosti NATO. Navrhuje znížiť napätie v Európe

Rusko upozornilo na zintenzívnenie činnosti NATO. Navrhuje znížiť napätie v Európe

Moskva 2. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys)

 

Spojené štáty a ich spojenci zo Severoatlantickej aliancie v poslednej dobe prudko zvýšili svoju vojenskú aktivitu v blízkosti hraníc Ruska, Moskva navrhuje znížiť napätie. Uviedol to počas pondelkového brífingu generálplukovník Sergej Rudskoj, šéf Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie

Ilustračné foto

Napätie pri ruských hraniciach

Reklama

Ruské ministerstvo obrany neustále sleduje a zaznamenáva vysokú úroveň vojenskej činnosti Spojených štátov a ich spojencov z NATO v blízkosti našich (ruských, pozn. red.) hraníc, uviedol Rudskoj.

V tejto súvislostí upozornil na zintenzívnenie činnosti amerického a aliančného námorníctva a letectva. Podľa neho sa v apríli a máji výrazne zvýšil počet letov amerických strategických bombardérov v blízkosti hraníc Ruska a diaľkové letectvo USA prvýkrát vykonalo let nad územím Ukrajiny.

Reklama

Zintenzívnil sa letecký prieskum v Baltskom, Čiernom a východnom Stredozemnom mori, uviedol.

Podľa slov Rudského sa počas posledného mesiaca uskutočnilo 10 prieskumných letov aliančných síl nad Baltským morom a šesť nad Čiernym morom. Navyše bol americký prieskumný dron RQ4B zaznamenaný nad územím Gruzínska.

Vo východnom Stredomorí sa americké lietadlá typu Poseidon systematicky približujú k ruským vojenským základniam v Hmímíme a Tartuse. Aby sme zabránili ich agresívnemu prieskumu, sme nútení zdvíhať do vzduchu pohotovostné stíhačky. V apríli k tomu došlo 7-krát, v máji 17,povedal Rudskoj s tým, že Ruská federácia vníma podobné lety ako nezodpovedajúce dohodám o bránení incidentom v sýrskom vzdušnom priestore.

NATO sa stáva aktívnejšie aj na Arktíde, poznamenávajú ruskí vojaci. Prvýkrát od konca studenej vojny a zároveň v predvečer osláv 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne v Rusku sa v Barentsovom mori uskutočnili cvičenia zjednotených námorných síl Severoatlantickej aliancie.

Cvičil sa zásah objektov na území Ruskej federácie a zachytenie ruských balistických rakiet. Takéto akcie považujeme za provokatívne,zdôraznil ruský generál.

Reklama

Spomenul tiež, že NATO pokračuje budovať protiraketovú obrannú infraštruktúru v Poľsku, a to ako dodatok k podobným zariadeniam v Rumunsku, zároveň modernizuje radar Globus III v nórskom meste Vardø aby sa rozšírili schopnosti monitorovať ruské územie.

 

Návrhy Moskvy

Ako zdôraznil Rudskoj, ruská strana vždy podporovala konštruktívny dialóg s NATO a presadzuje zmiernenie napätia, čo sa stáva mimoriadne dôležité počas pandémie Covidu19.

V rámci obojstranných kontaktov s vedením NATO na vysokej úrovni sme opakovane diskutovali prevenciu incidentov vo vojenskej oblasti a znižovanie intenzity výcvikových aktivít v blízkosti našich hraníc. Všetky naše návrhy () boli uvedené v liste ministra zahraničia Ruskej federácie (Sergeja) Lavrova generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi. V skutočnosti boli naše návrhy ignorované,povedal Rudskoj.

Reklama

Generálny štáb Ozbrojených síl Ruskej federácie sa v tejto súvislosti rozhodol prevziať iniciatívu v znižovaní napätia v Európe. Najprv, ako zdôraznil Rudskoj, Rusko vykoná rozsiahle strategické cvičenia Kaukaz 2020 vo vzdialenosti od hraníc, vo vnútri svojho územia, a bude pripravené upraviť oblastné cvičenia na základe parity.

Po druhé, Moskva navrhuje NATO stanoviť pravidlá definujúce minimálnu vzdialenosť, na ktorú sa vojenské lietadlá a lode môžu zbližovať, a ako sa pri tom majú správať ich posádky.

Po tretie, Rusko vyzýva k uplatneniu iniciatívy o vzájomnom využívaní transportérov pri vykonaní letov bojových lietadiel nad Baltským morom. V opačnom prípade sa zvyšuje riziko incidentov.

Počítame s pripravenosťou krajín NATO na konkrétne rozhodnutie v tejto otázke. Ozbrojené sily Ruskej federácie budú aj naďalej sledovať situáciu a vojenské aktivity bloku v blízkosti ruských hraníc pre včasnú reakciu,uzavrel Rudskoj.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali