Rusko mieni zjemniť sankcie voči Grécku a Maďarsku

Rusko mieni zjemniť sankcie voči Grécku a Maďarsku

Moskva 2. marca 2015 (HSP-Alexander Zemlianichenko)

 

Cez víkend Grécko oficiálne požiadalo Moskvu, aby zrušilo sankcie a umožnilo dovoz gréckej potravinárskej produkcie do Ruska. Kremeľ oznámil, že tieto sankcie môže výrazne zjemniť a nielen iba voči Grécku, ale aj voči Maďarsku

Rusko oficiálne vyhlásilo, že je pripravené o tom rokovať. V rozhovore pre denník Izvestia to potvrdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Oznámil, že ruskí odborníci momentálne pripravujú nové schémy spolupráce s niektorými krajinami. Prezradil, že Rusko nemôže hneď z ničoho nič zrušiť všetky sankcie, ktoré neplatia voči jednotlivým krajinám, ale voči celej EÚ. Preto sa hľadajú alternatívne varianty, keď pre jednotlivé krajiny urobia určité výnimky a umožnia im tým alebo iným spôsobom dodávať svoju produkciu na ruský trh.  

Reklama

Dmitrij Peskov prízvukoval, že sa hľadajú také varianty, keď sa niektorým krajinám umožnia dodávať svoju produkciu do Ruska, ale zároveň to v žiadnom prípade nepoškodí záujmy ruských výrobcov. Preto skôr pôjde o dodávky surovín a polotovarov s nasledujúcim spracovaním v ruských podnikoch.

Grécko má záujem o zrušenie zákazu dovozu potravín, hlavne broskýň, jahôd, pomarančov a pod. Zástupca ministra pôdohospodárska Grécka Panagiotis Sgouridis rokoval o tom so zástupcom Rosseľchoznadzoru /Ruská poľnohospodárska inšpekcia/ Alexejom Alexejenkom  počas medzinárodnej potravinárskej výstavy. Grécky politik sa sťažoval, že potraviny fakticky hnijú na skladoch kvôli takmer nulovému odbytu. Alexejenko prisľúbil, že o tom určite bude rokovať v Moskve s príslušnými organizáciami a problém sa pokúsia vyriešiť.  

Reklama

Dmitrij Peskov pripomenul, že počas nedávnej návštevy Budapešti Vladimír Putin vyhlásil, že aj napriek sankčnej vojne Rusko hľadá možnosti, aby sa podarilo obnoviť spoluprácu s  Maďarskom v agropriemyselnom komplexe. Peskov východisko vidí vo vytvorení spoločných podnikov. Potom by sa poľnohospodárska produkcia dodávala „akože pre vlastné podniky, pre vlastné potreby, na spracovanie v Rusku.“ Podčiarkol, že by sa podobným spôsobom podarilo vytvoriť pre zahraničných investorov priaznivé podmienky, aby mohli podnikať na ruskom trhu. 

Riaditeľ Projektu národného rozvoja Andrej Čerepanov v tejto súvislosti podčiarkol, že Rusko sa snaží ukončiť sankčnú vojnu, ktorá poškodzuje všetky strany. Preto hľadá možnosti, ako zjemniť súčasný vplyv týchto sankcií a v prvom rade mieni spolupracovať s tými európskymi vládami, ktoré sú proti tejto sankčnej vojne. 

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali