Ruská polícia zadržala v Moskve troch lídrov opozície

Ruská polícia zadržala v Moskve troch lídrov opozície

Moskva/Petrohrad 15. decembra (TASR) – Poriadkové jednotky ruskej milície zadržali dnes najmenej štyroch vodcov opozície, ktorí sa v centre Moskvy chceli zúčastniť na úradmi zakázanej demonštrácii proti politike prezidenta Vladimira Putina.

Na nepovolenom zhromaždení pri Soloveckom kameni na námestí Lubianka, kde je sídlo Federálnej bezpečnostnej služby a predtým aj obávanej KGB, sa dnes zišli stovky prívržencov opozície. V uliciach ústiacich na námestie sa už ráno sústreďovali policajné vozidlá a posily.

Polícia neskôr uzavrela prístup k Soloveckému kameňu, ktorý je pamätníkom na všetky obete komunistických gulagov a represií. Zdôvodnila to snahou predísť tlačenici.

Polícia zadržala lídra Ľavicového bloku Sergeja Udaľcova, ako aj známych opozičných aktivistov Iľju Jašina a Kseniu Sobčakovú, ktorí boli ešte len na ceste k námestiu.

Reklama

Udaľcov, ako napísal spravodajský server Gazeta.ru, prichádzal k námestiu v spoločnosti novinárov, v rukách držal transparent s nápisom: "Sloboda pre všetkých" a tvrdil, že prišiel, aby protestoval ako jednotlivec, nie na demonštráciu.

Neskôr spravodajský server Gazeta.ru informoval, že na policajnú stanicu z Lubianky predviedli aj ďalšieho opozičného politika – Alexeja Navaľného.

Reklama

Polícia informovala, že na námestí je asi 700 ľudí, z toho polovica sú údajne novinári a blogeri. Podľa očitých svedkov sa na námestí zišlo "nie menej ako 7000 ľudí".

Nepriamo to potvrdila aj samotná polícia, keď informovala, že zhromaždenie takej masy ľudí ohrozuje ich bezpečnosť, preto "prijme opatrenia na ukončenie nepovolenej akcie". Podľa niektorých agentúr polícia krátko po 13.10 h SEČ začala účastníkov protestu vytláčať z námestia. Očití svedkovia uviedli, že policajti zatýkali aj radových občanov.

K zhromaždeným sa pokúsil prehovoriť aj člen Výboru pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii Nikolaj Svanidze, ktorý dav vyzval, aby sa rozišiel. Ľudia ho však vypískali a častovali ho nevyberanými slovami. Svanidze upozornil, že ak na námestie budú prichádzať ďalší ľudia, polícia bude nútená použiť silu.

Opozičné zhromaždenie malo byť pripomenutím 12 mesiacov trvajúcich protestov proti Putinovi, ktorý v máji zvíťazil v prezidentských voľbách a stal sa tak po prestávke vo funkcii premiéra hlavou štátu na ďalších šesť rokov.

Moskovská radnica podujatie zakázala a aj policajti dnes od začiatku zhromaždenia vyzývali ľudí, ktorí na Lubianku prišli napriek chladnému počasiu, aby sa rozišli.

Reklama

Podobná akcia pod názvom Pochod slobody sa dnes s povolením od úradov koná v Petrohrade. Gazeta.ru informovala, že počas pochodu ulicami Petrohradu polícia zadržala niekoľko nacionalistov.

Politickí pozorovatelia so znepokojením sledujú vývoj v Rusku v súvislosti so zásahmi bezpečnostných orgánov voči opozícii, ktoré sa vystupňovali po zvolení Vladimira Putina do funkcie prezidenta. Okrem kauzy Udaľcov a spol., ktorí sú obvinení z prípravy masových nepokojov a pokusu zvrhnúť vládu, znepokojenie vyvolali aj represie voči trom členkám ruskej punkovej skupiny Pussy Riot za ich "punkovú modlitbu" v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa, za ktorú boli odsúdené na dva roky väzenia. Jednej z trojice odvolací súd trest zmenil na podmienečný.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali