Rusi do Sýrie vyslali raketový krížnik “Moskva” a protilietadlový systém S-400 SAM. Majú príkaz útočiť aj na NATO

Rusi do Sýrie vyslali raketový krížnik “Moskva” a protilietadlový systém S-400 SAM. Majú príkaz útočiť aj na NATO

Moskva/Ankara 25. novembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/DWN/Foto:wikipedia)

 

Rusko sprísnilo bezpečnostné opatrenia pre svojich vojakov. Raketový krížnik “Moskva” je umiestnený pri sýrskom pobreží – jeho cieľom je okamžite zničiť všetko, čo predstavuje hrozbu pre letectvo. To platí aj pre lietadlá NATO

Project_1164_Moskva_2009_G1
Na snímke raketový krížnik Moskva

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok večer vyslal raketový krížnik “Moskva” pred sýrske pobrežie. Zničí všetko, čo predstavuje nebezpečenstvo pre lietadlá ruského letectva, hlásia správy ruskej štátnej televízie RT. Týka sa to všetkých cieľov a po incidente s tureckým letectvom je tiež možné, že Rusi budú tiež strieľať na turecké lietadla a teda ciele NATO v prípade, že sa budú cítiť ohrození.

Sergej Rudskoy z generálneho štábu hovoril, že predpokladajú, že zostrelený ruský stroj bol detekovaný zblízka pomocou infračerveného vyhľadávania. Turecké vojenské lietadlá údajne nemali žiadny kontakt s Rusmi. Preto Rusi teraz zmenili svoje posúdenie situácie s ohľadom na NATO.

Reklama

Druhým opatrením je to, že každá operácia bude prebiehať len v sprievode stíhacích lietadiel.

Tretie opatrenie je najnebezpečnejšie pre Turecko: Moskva pozastavila všetky vojenské kontakty s Tureckom. Takto nebude mať žiadne varovanie vopred, či sa Rusi cítia byť ohrození tureckými aktivitami.

 

Obama a Erdogan hovorili o zostrelenom ruskom lietadle, potrebe znížiť napätie

Včera Turci zostrelili stíhačku, pretože údajne narušila vzdušný priestor Turecka pri sýrskej hranici a údajne ignorovala upozornenia. Pre agentúru Reuters tak povedal funkcionár tureckých obranných síl

Reklama

Americký prezident Barack Obama a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovorili v utorok telefonicky o potrebe znížiť napätie s Ruskom po tom, ako turecké sily zostrelili pri hranici so Sýriou ruské vojenské lietadlo. Oznámil to Biely dom.

Obama vyjadril “podporu USA a NATO pre právo Turecka brániť svoju zvrchovanosť”, uviedol Biely dom. “Lídri sa zhodli na dôležitosti deeskalovať situáciu a usilovať sa o opatrenia zamerané na zaistenie, že k takýmto incidentom znova nedôjde,” citovala z vyhlásenia agentúra Reuters.

Americký predstaviteľ medzitým pre Reuters povedal, že Spojené štáty sa domnievajú, že zostrelené ruské lietadlo bolo zasiahnuté už v sýrskom vzdušnom priestore po tom, ako nakrátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka. Zdroj dodal, že tohto hodnotenie je založené na zachytenej tepelnej stope ruskej stíhačky.

 

Rusko do Sýrie nasadí aj protilietadlový systém S-400 SAM

Reklama
Na snímke protilietadlový systém S-400 "Triumf"
Na snímke protilietadlový systém S-400 “Triumf”

Ruská letecká základňa v Latakii bude posilnená systémom S-400 SAM, ktorý tam bude čoskoro nasadený, povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu.

“S-400 budú nasadené na leteckej základni Khmeimim v Sýrii,” povedal Šojgu na rokovaní ministerstva obrany.

S-400 je najpokročilejší protilietadlový obranný systém Ruska. S-400 sa používa na zaistenie vzdušnej obrany pomocou rakiet dlhého a stredného doletu, ktoré môžu zasiahnuť vzdušné ciele na vzdialenosť až 400 kilometrov. Systém S-400 je schopný zasiahnuť taktické a strategické lietadlo, rovnako ako balistické a riadené strely. Systém zahŕňa sadu radarov a raketomety a je prevádzkovaný výhradne ruskou armádou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali