Rozhovor s Tomášom Bielekom, autorom listu, ktorý zaplavil Slovensko a vyzýva k účasti na referende

Rozhovor s Tomášom Bielekom, autorom listu, ktorý zaplavil Slovensko a vyzýva k účasti na referende

Bratislava 4. februára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Skontaktoval nás Tomáš Bielek, autor rozšíreného listu, ktorý prišiel do väčšiny domácností.  Prinášame vám s ním exkluzívny rozhovor.

 

Reklama
Ilustračné foto

Vy ste Tomáš Bielek, autor listu k refrendu?

Áno.

Reklama

Ako ste prišli k nápadu šíriť taký list po Slovensku?

Lebo si myslím, že účasť na tomto referende je nesmierne dôležitá. Ide o naše deti. Keď sme ale list začali šíriť, netušili sme že to bude taká veľká akcia. <Smiech> List som napísal asi pred mesiacom a potom sme ho začali rozdávať po schránkach v okolí Dolného Kubína. Tak to všetko začalo.

Prečo ste ho posielali?

Sledujem dosť médiá. Vadí mi ich zaujatosť, manipulácie a cenzúru, ktorú robia proti referendu. Najviac ma však vytáča, že účelovo odhovárajú ľudí od účasti na referende. Myslím si, že každý občan má právo a dokonca aj povinnosť vyjadriť svoj názor k tak dôležitým témam, ako je rodina a deti. Za túto slobodu sme bojovali predsa v 89.! Teraz sa jej máme vzdať? Nechápem ľudí, čo pracujú v médiách, čo sa im deje v hlavách. Tvrdia že je protiústavne a nedemokratické. Veď to sú totálne kraviny. Stačí si nalistovať najrozšírenejšie denníky a je to tam všade. Vravia, aby ludia nešli vyjadriť svoj názor.

Chcú aby som mlčal a ich nechal rozhodovať o deťoch? Tak určite. Preto som aj použil v liste spojenie hajzlíci. Lebo si myslím, že sú. Každý, kto sa pokúša ľudí zmanipulovať, aby sa zriekol slobody, je podľa mňa vypočítavý hajzlík.

Reklama

Dolný Kubín je relatívne malá oblasť. Ako sa Vám podarilo rozšíriť Váš list do Košíc a Bratislavy?

Cez poštu, ale tak ľahké to nebolo. Začalo to tým, že kamarát, čo dostal môj list ma začal presviedčať, aby som ho poslal všade. Zo zvedavosti som začal zisťovať, čo by to stálo. A bolo to príliš veľa. Ceny za tlač a poštu boli príliš vysoké na utiahnutie jedným človekom.

Ako ste teda získali finančné prostriedky?

Žobraním. <smiech> Ale nie. Oslovili sme viacero ľudí. Najprv priateľov čo podnikajú a majú firmy. Niektorí z nich nemali vôbec záujem podporiť tento nápad. Iní ale prispeli. Jeden nemenovaný podnikateľ nám dokonca zaplatil celú tlač listov. Ďalší sa zasa poskladali na distribúciu. Každý prispel svojím dielom. S praktickou stránkou nám ale nesmierne pomohli ľudia z jednej nemenovanej organizácie. A Aliancia to nebola. <smiech>. Zorganizovali logistikou a zabezpečili právne veci s distribúciou a tlačou. To vás ani nenapadne, čo je to za množstvo práce.

List začínate oslovením Drahý sused. Prečo dávate taketo oslovenie do listu, keď sused toľkých ľudí nie ste?

Reklama

Asi to bolo mojou hlúposťou. <smiech> Pôvodne sme list šírili do schránok v tejto podobe  len v našom susedstve. Neskôr keď sme ho išli poslať cez poštu, tak som zvažoval oslovenie zmeniť. Nespravil som to. Vtedy sa mi zdalo použité oslovenie lepšie ako “Vážený občan”. Zrejme som to mal upraviť. Teraz si myslím, že list by bol lepši s iným oslovením. Keď ale raz niečo pošlete do tlače, už to tak ľahko nezmeníte. <smiech>

Môžete nám povedať niečo viac o sebe?

Ani nie. Už teraz mi neustále vyzváňa telefón a každý ma zháňa. Najviac je to ale nepríjemné pre moju rodinu. Teraz si chcem konečne troche odpočinúť a venovať sa rodine. Posledný mesiac som veľa nespal. <smiech>

Ako budete hlasovať v referende?

To je jasné. 3 krát áno!

DenníkN prišiel so správou, že vraj Vy ste Inštitút Leva XIII. ktorý zajednal poštu. Je to pravda?

<smiech> Nie.

Ale keď je to už von, tak to asi môžem povedať. Chalani z Inštitútu boli tí, ktorých som požiadal o pomoc s logistikou a administratívou. Na začiatku, keď sme zháňali financie, tak som ich oslovil. Reku, keď robia zbierky, nech teda aj nám prispejú. Kampaň s listom sa im veľmi páčila, ale povedali, že ďalšiu zbierku už neutiahnu. Navrhli však pomôcť s organizovaním. Dal som im teda úlohy, aby objednávali a organizovali služby. Po pri robote sa to jednoducho všetko nedalo stíhať. Myslím, že im touto cestou dlhujem aj veľké ďakujem. – Chalani, ste super. Klobúk dole.

 

Prvá strana listu, ktorý Tomáš Bielek rozposlal takmer do všetkých domácnosti na Slovensku
Druhá strana listu, ktorý Tomáš Bielek rozposlal takmer do všetkých domácnosti na Slovensku

                                                                                                                             

Reklama

ad

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali