Rozhovor s Miroslavom Špakom: Migrantská kríza je iba marketingovo nafúknutá bublina v záujme toho, aby Smer vyhral voľby

Rozhovor s Miroslavom Špakom: Migrantská kríza je iba marketingovo nafúknutá bublina v záujme toho, aby Smer vyhral voľby

Košice 9. novembra 2015 (HSP/Foto: Andrea Hadbavníková)

 

Miroslav Špak, Košický poslanec, politik, majiteľ stavebno-obchodnej firmy SPAK s.r.o., manžel a otec troch detí. Na skĺbenie všetkých týchto aktivít je potrebný elán, veľa energie a chuť do práce. Ako Miroslav Špak dokáže zvládnuť toľko aktivít súčasne sa dočítate v rozhovore s ním

Na snímke Miroslav Špak, Košický poslanec, politik, majiteľ stavebno-obchodnej firmy SPAK s.r.o.
Na snímke Miroslav Špak, Košický poslanec, politik, majiteľ stavebno-obchodnej firmy SPAK s.r.o.

 

Reklama

Ake sú Vaše politické ambície do budúcna?

Samozrejme, ako každý človek, aj ja mám ambície. Postupom času zisťujem, akú výhodnú politickú pozíciu mám v tejto dobe. Keďže nás “Raši a spol” nepripustia ani len navrhnúť konštruktívne riešenia, napríklad návrh na kompenzácie pre Košičanov kvôli zbabranej rekonštrukcii koľají, mám možnosť sa učiť a je mi ľahšie nadobúdať vedomosti v opozícií. Zažívam prácu poslanca a keďže som činný človek mám pocit, že ma politika baví. Občas sa až cítim ako jednooký kráľ. Ale to je na dlhší rozhovor. (dodal s úsmevom)

Reklama

 

Aký máte názor na utečeneckú krízu?

Ako Slovák a kresťan si myslím, že máme pomáhať tým, ktorí to potrebujú, avšak s jasne stanovenými podmienkami pre imigrantov. Terajší stav je iba marketingovo nafúknutá bublina, na základe ktorej inteligentný človek pochopí, že ide o záujem Smeru vyhrať voľby. Mali by sme si chrániť našu republiku, ale nie navodzovaním strachu. Práve naopak. Sme členmi Európskej Únie a musíme mať aj patričnú hrdosť a zodpovednosť vyplývajúcu z tohto členstva. Mám veľké skúsenosti s menšinami a viem, že ak cítia ochotu, ale zároveň prirodzenú autoritu, všetko sa dá zvládnuť naozaj na slušnej úrovni.

 

Svoj voľný čas trávite prevažne s rodinou, poprípade na kolobežke. Venujete sa aj inému športu alebo aktivite?

Reklama

Skúšal som veľa športov, pravdepodobne som fyzicky nadaný. (priznal s úsmevom) V mladosti ma lekári strašili zápalom obličiek, a tak som musel na istý čas so športom prestať. V puberte som rapídne zmužnel, ale to už prišli iné záujmy ako chlapské šatne. Tanec mi bol, je a dúfam, že bude ešte dlho blízky. Snažím sa udržiavať zdravé telo, ale predovšetkým ducha. Trénujem spolu s deťmi – akonáhle vbehnem do bytu s najmladšou dcérou robím drepy, so synom kliky a s najstaršou tancujeme. Nevenujem sa žiadnemu konkrétnemu športu, no moji súrodenci sú veľkí cyklisti, jeden dokonca bývalý reprezentant.

 

Ako vyzerá Váš obyčajný deň? A ako by mal vyzerať najkrajší deň Vášho života?

Vstávam vždy prvý, vyberiem z piecky chlieb, maslo z chladničky a nachystám raňajky. Deti už vedia, že som hore, keď po byte rozvoniava pečivo. Syn je najvačší jedák, za mladšou dcérou dojedám kôrky z chleba a najstaršia odmieta jesť raňajky, veď jedenásťročné dievčatá, predsa, neraňajkujú. Spolu s manželkou vychystáme deti do školy, a potom ideme na kávu. Je to čas, kedy sa môžeme v pokoji porozprávať. Neskôr idem do firmy alebo riešiť politické kauzy. Keďže som firmu úspešne presťahoval blizšie k hotelu Centrum, počas dňa môžem kedykoľvek odbehnúť do centrály #SIET-e. Politika sa však robí zväčša večer. Vtedy chodievam na rôzne meetingy a spoločenské udalosti. Najkrajší deň svojho života ale nechcem zažiť, pretože by to znamenalo, že krajší už nikdy nepríde.

 

Reklama

Ste typ človeka, ktorý uprednostňuje rodinu alebo kariéru?

Keď som mal dvadsaťjeden nevedel som si predstaviť, že by sme mali mať dieťa. Pár dní potom, čo prišlo prvé na svet, som nechápal, ako sme mohli bez neho žiť. A je to zo dňa na deň lepšie. Áno, záleži mi na rodine viac ako na kariére. Na druhej strane, aj moje deti sa popýšia, keď prídu domov zo školy. A to je základ spoločnosti, vedieť sa niečím zaslúžene popýšiť, napredovať. Nazdávam sa, že v živote niektorých ľudí príde fáza, keď im už nebude stačiť byť v dave, ale budú chcieť vyniknúť. Mne sa v pracovnom živote pred 8 rokmi stalo, že som prehupol z polohy zamestnanec do polohy zamestnávateľ. A pred dvoma rokmi som prehupol z polohy občan do polohy aktívny občan a napokon mi Košičania vo voľbách dali dôveru a získal som poslanecký mandát.

 

Na snímke redaktorka Andrea Hadbavníková a Miroslav Špak
Na snímke redaktorka Andrea Hadbavníková a Miroslav Špak

Viete o spôsobe ako by mohli Košice zvýšiť svoje politické a spoločenské postavenie?

Košice sú druhé najväčšie mesto na Slovensku, čo sa odzrkadľuje aj na jeho politickom a spoločenskom postavení. Ak sem niekto zavíta, vidí a cíti, aké výnimočné mesto Košice sú. Mňa na Košiciach zaráža to, že nevyužívame potenciál mesta viac, ako na päťdesiat percent. Je potrebné investovať do ľudí, mládeže, škôl, pracovných miest a nielen do budov a pomníkov.

 

Aký máte názor na neustále predlžovanie výstavby električkových tratí v Košiciach? Máte v úmysle podniknúť ďalšie kroky okrem petície na odvolanie primátora Richarda Rašiho?

Táto téma je takmer strašidelná, ukázala nedostatky a neschopnosť vedenia mesta. Problémom je, že primátor by mal tráviť viac času v Košiciach a venovať sa nášmu mestu naplno. Nestačí Košice milovať, treba pre nich aj niečo robiť. Mne ako stavbárovi sa už tiež stalo, že som nestihol odovzdať stavbu včas, alebo že sa vyskytol problém počas stavebných prác, ale nikdy sa mi nestalo, aby investor privrel oči a nechal moje chyby bez sankcií. To, ako primátor v priamom prenose chráni záujmy dodávateľov viac ako nás, Košičanov, je do očí bijúce.

 

Ako by ste pristupovali k rekonštrukcií tratí Vy?

Reklama

Ani jeden úsek v meste by nemal byť rekonštruovaný naraz. Každú časť by som opravoval samostatne, a až keď by jedna časť bola dokončená, začal by som s druhou. Tak to aj bolo v projekte a harmonograme. Primátorovi som ponúkol pomoc, ten ju však odmietol s tvrdením, že rekonštrukcia bude dokončená 31.7.2015 a ešte ma obvinil z politikárčenia, ba zvažoval právne kroky. Kvôli jeho neschopnosti zatlačiť na dodávateľa, a aj iným chybám, bola rekonštrukcia označená ako stavba s najhorším priebehom na Slovensku.

 

V čom spočívajú Vaše výhody oproti ostatným politikom?

Som vysmiaty a splachovací, snažím sa však vystupovať vecne, fakticky a nerobiť zbytočnú šou.

 

Reklama

Čo Vás motivovalo uchádzať sa o post poslanca?

Poslancom sa človek nemôže stať, poslanca ľudia zvolia a práve ľudia a práca s nimi sú dôvodom, prečo som kandidoval za poslanca a predtým aj za starostu Ťahanoviec, čo som bohužiaľ nevyhral. Mám okolo seba úžasný tím ľudí, ktorí sú múdrejší a šikovnejší ako ja. Nie sme len členmi strany #SIEŤ, sme aj priatelia. Som rád, že ich mám pri sebe a pokúšam sa robiť to, čo robím na sto percent. A aby som nezabudol na najpodstatnejšie: Robím to s nadšením. Jedine s takýmto prístupom som mal v živote úspech.

Rozhovor pre Hlavné správy viedla Andrea Hadbavníková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali