Rozhodnutie prezidentky v prípade Aláča vyvolalo vlnu reakcií: Zbláznila sa!

Rozhodnutie prezidentky v prípade Aláča vyvolalo vlnu reakcií: Zbláznila sa!

Bratislava 21. augusta 2023  (TASR/HSP/Foto: TASR-Martin Baumann)

AKTUALIZOVANÉ 21. augusta 2023 o 19.30 hod.

 

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasne pozbavila riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča výkonu štátnej služby. Takýto krok nemohol ostať bez reakcií politikov a komentátorov

šéf SIS Michal A. nevidel dôvod na svoje zadržanie, z funkcie odísť neplánuje
Na snímke uprostred riaditeľ SIS Michal A. a vľavo jeho advokát Branislav Bošanský na tlačovej konferencii po prepustení

Reklama

 

Tomáš Taraba (SNS) komentuje medzi prvými:

“Čaputová dokazuje, že funguje pre svojich chlapcov ako hodinky. Odvolala Aláča, pretože je trestne stíhaný, ale nevidí dôvod na odvolanie policajtov, ktorí sú trestne stíhaní už 2 roky. Celé divadlo sa deje len preto, že sa potrebujú dostať k nahrávkam.”

Reklama

 

Tibor Gašpar (Smer SD):

“Čaputová sa zbláznila. Čurillovci obvinení za manipuláciu, sú povýšení na funkciách, a obvinený riaditeľ SIS Aláč, pozbavený výkonu štátnej služby. Progresívna mafia v praxi.”

 

Chmelár: Zuzana Čaputová visí na šnúrke od gatí Progresívneho Slovenska

Nezvyčajne krátkym textom zareagoval aj Eduard Chmelár: “Poviem to takto: keby prezidentka konala na pokyn Progresívneho Slovenska, nesprávala by sa inak. Dočasné pozbavenie výkonu funkcie riaditeľa SIS nie je nič iné ako vypočutie požiadavky PS, čo neurobila po prvýkrát. Naopak, požiadavku politickej opozície, ale aj širokej právnickej obce na odvolanie policajného prezidenta Hamrana dlhodobo ignoruje. Konštatujem, že Zuzana Čaputová stráca posledné zábrany pri výkone svojej funkcie a neslúži štátu, ale jednej úzkej skupinke, ktorá chce uzurpovať všetku moc v štáte. Pritom musím podotknúť, že presadzovať, aby bola polícia v demokratickej krajine mimo politickej kontroly, je niečo podobné ako presadzovať, aby bola armáda mimo civilnej kontroly. Čistá nehoráznosť.”

 

Reklama

Matúš Šutaj Eštok:

“Čaputová postavila obvineného Aláča mimo služby, ale povýšenie obvinených Čurillovcov jej nevadí. To nie je len dvojitý meter, ale anarchia.”

 

KDH chce silnejšiu kontrolu SIS

“Navrhujeme zriadiť Generálnu inšpekciu bezpečnostných služieb, ktorá by zabezpečovala kontrolu bezpečnostných zložiek v štáte. Táto inšpekcia by spadala pod vládu alebo parlament, nemala by spadať pod ministerstvo vnútra. Navrhujeme tiež zriadiť orgán nezávislej kontroly spravodajských služieb. Je nutné sprofesionalizovať dohľad nad Slovenskou informačnou službou, keďže – ako sa ukazuje – výsledky činnosti Osobitného výboru NR SR na kontrolu SIS sú nedostatočné. Sme presvedčení, že tieto kroky by podľa vzoru Českej republiky prispeli k riešeniu vážnej situácie, ktorej sme svedkami v oblasti bezpečnostných zložiek.”

 

Roman Michelko: Čaputová si strelila do kolena

“Zločinecká Hamranova junta triumfuje. Čaputová odvolala Aláča. Ísť mal Hamran, a nielen z čela polície, ale rovno do teplákov. Čaputová si sama strelila do kolena. Uvidíme, ako bude krívať po voľbách…”

Reklama

 

Robert Fico: obvinenie Aláča bolo účelové

“Prezidentka sa dnes odstavením riaditeľa SIS Aláča oficiálne postavila na čelo policajného prevratu! Prečo nie sú všetci obvinení vyšetrovatelia postavení mimo službu, ako pán Aláč?” pýta sa Robert Fico. Tvrdí, že prezidentku a Ódora buď niekto vydiera, alebo potrebujú čurillovcov na plnenie politických úloh. Štefan Hamran je buď ten, ktorý vydiera, alebo ten, ktorý je v štruktúrach Progresívneho Slovenska nenahraditeľnou postavou. “Čo treba ešte dokazovať?” Čaputová a Ódor sa podľa Fica pustili na krivé chodníčky. Čo je to iné, než policajný prevrat s plným krytím Čaputovej a Ódora?, pýta sa Fico. Podľa neho ide o to, aby vláda Ódora mohla pokračovať vo vládnutí aj po voľbách.

 

Michal Šimečka tiež s dvojitým metrom:

“Považujem za dobrú správu, že sa nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer, a druhá dobrá správa je, že prezidentka pozbavila výkonu štátnej sužby riaditeľa SIS Aláča, že dodržuje zákon,” povedal na tlačovej konferencii Šimečka. O tom, prečo uplatnenie toho istého zákona nepožadoval u obvinených Čurillovcov, nepovedal ani slovo, a prítomní novinári sa ho na to tiež neopýtali. Podľa Šimečku fakt, že riaditeľ SIS je obvinený z toho, že maril vyšetrovania veľkých korupčných káuz tým, že diskreditoval vyšetrovací tím a vynášal utajované skutočnosti, poškodzuje dobré meno SIS v zahraničí.

Šimečka sa vyjadril aj k tézam, že celá akcia NAKA má slúžiť tomu, aby Progresívne Slovensko vyhralo v nadchádzajúcich voľbách. Podľa neho to dokazuje, čoho sa Smer najviac obáva, že keby PS bolo súčasťou akejkoľvek vlády, PS by bolo garanciou toho, že polícia koná nezávisle a iba v medziach zákona, a to je niečo, čoko sa Robert Fico zjavne obáva, lebo on to vždy robil opačne. Za jeho éry polícia konala alebo nekonala vždy len na politickú objednávku, a to jediné, o čo mu vo voľbách ide je jeho beztrestnosť.

Vyjadril sa aj k spoločnej fotografii Hamrana s Trubanom. Vraj šlo len o otvorenú predvolebnú akciu v Komárne, na ktorú mohol prísť ktokoľvek.

 

Blaha: Čaputová je hlava organizovanej zločineckej skupiny

Blaha sa do prezidentky obul so svojim typickým sarkazmom, nemilosrdne: “Po tom, čo madam vyhlásila, že odvolá šéfa SIS Aláča, je to už nad slnko jasnejšie. Progresívne Slovensko chce ovládnuť všetky silové zložky v štáte, využívajú na to Hamrana, Lipšica a čurillovcov. Tí si vymýšľajú účelové obvinenia na to, aby potom Čaputová mohla politicky krágľovať nepohodlných nominantov. Chystajú sa zmanipulovať voľby. A keď Smer aj tak vyhrá, tak Čaputová odmietne odovzdať Robertovi Ficovi poverenie na zostavenie vlády. Vzápätí sa v eseťáckych médiách objaví tona článkov, ktorá bude Čaputovej krok schvaľovať. Budú písať, že to urobiť nemusí a že Robert Fico je hrozba a tak radšej nech vládne ďalej ten Čaputovej ťulpas zo Sorosovej univerzity. Pridajú sa určite aj eseťácke mimovládky. Všetko od paviána Stankeho až po lesbické duo Záleská-Tódová bude kričať, že voľby vlastne netreba rešpektovať, veď je ohrozená sloboda a demokracia. A tak.

Reklama

Lenže čo ak ľudia vyjdú do ulíc? Čo ak sa začne aplikovať článok 32 ústavy? Právo na odpor proti nezákonnej moci? Na to potrebujú mať v rukách všetky silové zložky. Políciu, prokuratúru, súdy aj tajné služby. A keď bude treba strielať do protestujúcich ľudí, monštrá ako Hamran nebudú mať problém. Všetko sa pripravuje na štátny prevrat. Na čele s Čaputovou. Lebo Veľký brat tu potrebuje mať ďalej prekladisko zbraní na Ukrajinu. A tak sú ochotní zlikvidovať aj opozíciu. A títo fašisti tu niečo rozprávajú o 68-om? A normalizácii? Veď sú stokrát horší. Kto môže za smrť Milana Lučanského? Kto cenzuroval médiá? Kto vyhadzuje nepohodlných vedcov? Kto zakazuje knihy? Kto prenasleduje opozíciu? Kto podpísal okupačnú dohodu s USA? Nech radšej držia ústa – berú Slovákom suverenitu a zavádzajú tu policajný teror. Slováci sa musia postaviť na odpor. Už stačilo. Priatelia, poďme hovoriť o tom, čo nás čaká. Musíme byť pripravení. Na všetko.”

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali