Rosberg obhájil titul vicemajstra, Massu diskvalifikovali

Rosberg obhájil titul vicemajstra, Massu diskvalifikovali

Sao Paulo 16. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Vincent Thian)

 

Massu diskvalifikovali pre prehriatu pneumatiku pred štartom

Nedeľňajšiu VC Brazílie Formuly 1 ovládol Nemec Nico Rosberg na Mercedese, ktorý triumfom potvrdil zisk titulu vicemajstra tohtoročného seriálu MS. Obhajca minuloročného prvenstva na okruhu Interlagos štartoval z pole-position a na druhé miesto odsunul tímového kolegu a už istého šampióna Brita Lewisa Hamiltona. Na treťom mieste prišiel do cieľa Sebastian Vettel na Ferrari. Pôvodne ôsmeho Felipeho Massu diskvalifikovali pre prehriatu pneumatiku pred štartom.

Reklama
Na snímke monopost brazílskeho pilota stajne Ferrari Felipeho Massu
Na snímke monopost brazílskeho pilota stajne Ferrari Felipeho Massu

Rosberg obhájil titul vicemajstra sveta a získal piaty triumf v sezóne. Ovládol aj predchádzajúcu VC Mexika. Na autodróme Joseho Carlosa Paceho v Sao Paulo vyhral systémom štart-cieľ, keď celých 71 kôl udržal na dištanc Hamiltona. Celkovo to je pre neho už 13. triumf v kariére. Tohtoročný seriál vyvrcholí o dva týždne Veľkou cenou Abú Zabí v SAE, poslednou devätnástou VC v roku 2015. Vettel už v celkovom hodnotení skončí určite tretí.

“Áno! Neuveriteľné,” kričal nadšený Nemec do vysielačky. Napriek tomu, že Hamiltonovi sa štart vydaril o niečo viac, si Rosberg udržal pozíciu lídra. Ďaleko nezašiel Carlos Sainz (Toro Rosso), ktorý musel odstaviť svoj monopost so zablokovanou zadnou nápravou. Prvá zastávka v boxoch pozíciu Nemca neohrozila, Brit potreboval na výmenu pneumatík viac ako tri sekundy a pokračoval na druhom mieste.

Reklama

V 20. kole sa Hamilton znenazdajky objavil za lídrom a atak bol na spadnutie. Majster sveta sa sťažoval do vysielačky, že takto nemôže jazdiť a chcel dosiahnuť povolenie k predbehnutiu tímového kolegu. “Som rýchlejší. Tu nejde predbiehať,” odkazoval vedeniu Mercedesu.

Stratégia sa však nemenila a Brit tak mohol sledovať iba zadnú časť Nemcovho monopostu.
Po druhej zastávke v boxoch sa Hamilton vrátil v 35. kole na trať za Kimim Räikkönenom. Fína však výmena pneumatík ešte len čakala a tak ho Brit na nových gumách bez problémov predbehol. V zákrute sa zrazili Pastor Maldonado (Lotus) a Švéd Marcus Ericsson (Sauber) a Traťoví komisári sa okamžite pustili do skúmania príčin kolízie a Venezuelčan dostal päťsekundovú penalizáciu.

V 56. kole hlásil Hamilton poškodenú podlahu, inžinieri mu však odpovedali, že podľa dát je všetko v poriadku. Nad okruhom Interlagos sa pred koncom pretekov začalo zmrákať, no napriek obavám niektorých pilotov sa dážď nespustil. “Mám zničené pneumatiky,” hlásil Brit dve kolá pred koncom a tak víťazstvo s náskokom takmer siedmich sekúnd napokon patrilo jeho nemeckému tímovému kolegovi.

“Je to skvelý pocit,” tešil sa Rosberg. “Incidenty v Paríži však samozrejme relativizujú všetko,” spomenul víťaz najnovšie teroristické útoky v metropole Francúzska. “Na tejto trati vám večné jazdenie za niekým zničí pneumatiky. Dlho som skúšal všetko možné, ale nebolo jednoducho možné udržovať malý odstup na Nica,” doplnil druhý Hamilton.

Brazílskeho pilota Massu diskvalifikovali, keďže jeho monopost Williams mal pred štartom prehriatu zadnú pneumatiku. Pravá zadná pneumatika mala o 27 stupňov Celzia vyššiu teplotu, akú maximálne povoľuje jej výrobca Pirelli. Massa pôvodne skončil na okruhu Interlagos na ôsmom mieste, no dodatočne ho z pretekov vylúčili. Na jeho priečku tak poskočil Romain Grosjean, Max Verstappen sa posunul na deviate miesto a na desiate Pastor Maldonado. Williams sa proti trestu odvolá.

Reklama

Výsledky VC Brazílie (71 kôl á 4,309 km/spolu 305,939 km):
1. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) 1:31:09,090 h, 2. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +7,700 s, 3. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +14,200, 4. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +47,500, 5. Valtteri Bottas (Fín./Williams) +1 kolo, 6. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) +1 kolo, 7. Daniil Kvjat (Rus./Red Bull) +1 kolo, 8. Romain Grosjean (Fr./Lotus) +1 kolo, 9. Max Verstappen (Hol./Toro Rosso) +1 kolo, 10. Pastor Maldonado (Ven./Lotus) +1 kolo, 11. Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull) +1 kolo, 12. Sergio Perez (Mex./Force India) +1 kolo, 13. Felipe Nasr (Braz./Sauber) +1 kolo, 14. Jenson Button (V. Brit./McLaren) +1 kolo, 15. Fernando Alonso (Šp./McLaren) +1 kolo, 16. Marcus Ericsson (Švéd./Sauber) +2 kolá, 17. Will Stevens (V. Brit./Manor) +4 kolá, 18. Alexander Rossi (USA/Manor) +4 kolá
nedokončili: Carlos Sainz jun. (Šp./Toro Rosso)
diskvalifikácia: Felipe Massa (Braz./Williams)

Poradie jazdcov:
1. Lewis Hamilton 363 b., 2. Nico Rosberg 297, 3. Sebastian Vettel 266, 4. Valtteri Bottas 136, 5. Kimi Räikkönen 135, 6. Felipe Massa 117, 7. Daniil Kvjat 94, 8. Daniel Ricciardo 84, 9. Sergio Perez 68, 10. Nico Hülkenberg 52, 11. Romain Grosjean 49, 12. Max Verstappen 49, 13. Felipe Nasr 27, 14. Pastor Maldonado 27, 15. Carlos Sainz jun. 18, 16. Jenson Button 16, 17. Fernando Alonso 11, 18. Marcus Ericsson 9

Pohár konštruktérov:
1. Mercedes 660 b., 2. Ferrari 401, 3. Williams 253, 4. Red Bull 178, 5. Force India 120, 6. Lotus 76, 7. Toro Rosso 67, 8. Sauber 36, 9. McLaren 27

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali