Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici čiastočne obmedzí plánované operácie

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici čiastočne obmedzí plánované operácie

Banská Bystrica 23. októbra 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Pixabay, TASR-František Iván)

 

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica čiastočne obmedzí plánované operácie pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu

korona covid nemocnica
Ilustračné foto

Ako nemocnica informuje na sociálnej sieti, k čiastočnému odsúvaniu naplánovaných výkonov musia pristúpiť pre nárast počtu na COVID-19 pozitívnych pacientov a personálu.

Reklama

„Dotknutých pacientov bude včas telefonicky kontaktovať personál z oddelenia, kde mal byť pacient operovaný,“ uvádza nemocnica.

V nemocnici je aktuálne s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 20 pacientov, z toho štyria sú na umelej pľúcnej ventilácii. Pozitívne testovaných je 23 zamestnancov. Ako pre agentúru SITA spresnila hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje, z tohto počtu je šesť lekárov a zvyšok je ostatný zdravotnícky personál.

Reklama

 

Lôžok pre infikovaných pacientov vo zvolenskej nemocnici je zatiaľ dosť

Počet lôžok, ktoré zvolenská nemocnica vyčlenila pre ľudí chorých na nový koronavírus, je zatiaľ dosť. Pre TASR to vo štvrtok potvrdila hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí

Jaroslav Naď, minister, obrana
Na snímke Jaroslav Naď

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) počas stredajšieho (21. 10.) rokovania vlády uviedol, že situácia v nemocniciach v súvislosti s rapídnym nárastom počtu prípadov ochorenia COVID-19 začína byť veľmi zlá.

„Zdravotnícke zariadenia spoločnosti, pod ktorú patrí aj zvolenská nemocnica, vyčlenili pre pacientov pozitívnych na nový koronavírus, desať percent svojej lôžkovej kapacity. Zatiaľ táto kapacita stačí,“ dodala hovorkyňa.

Podľa ministra, ak pôjde situácia v nemocniciach takto aj naďalej, v priebehu jedného mesiaca sa zdesaťnásobí počet pacientov v nemocniciach oproti súčasnosti. Poukázal na to, že v niektorých nemocniciach pribúda množstvo ťažko chorých pacientov.

Reklama

„Pre vývoj pandémie je na dennej báze vyhodnocovaná aktuálna situácia a v prípade potreby budú prijímané operatívne riešenia,“ reagovala Pavliková s tým, že vedenie nemocnice má pripravené v súlade s pandemickým plánom aj riešenia pre prípadné ďalšie zhoršovanie situácie.

„Významne však môžu zasiahnuť do rozsahu poskytovanej starostlivosti a sú závislé od personálnej situácie v nemocnici,“ poznamenala.

Vo zvolenskej nemocnici od konca septembra platí zákaz návštev pacientov. Z preventívnych dôvodov trvá tento stav aj naďalej, aby sa medzi ľuďmi nešíril nový koronavírus.

„Na všetkých pracoviskách vrátane gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia platia prísne protiepidemiologické opatrenia. V súčasnosti je ešte prítomnosť rodinného príslušníka možná za veľmi prísnych podmienok. Situácia sa však môže zmeniť,“ ukončila Pavliková.

Podľa semafora okresov a počtu prírastkov je v súčasnosti mesto Zvolen v žltej fáze. K 21. októbru eviduje tento región 180 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom.

Reklama

 

Nemocnica Lučenec eviduje približne 70 nakazených zdravotníkov

Všeobecná nemocnica s poliklinikou v Lučenci zaevidovala do štvrtka približne 70 pozitívnych prípadov nového koronavírusu medzi svojimi zdravotníckymi zamestnancami

lekár
Ilustračné foto

Na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Lučenec na základe údajov od riaditeľa zdravotníckeho zariadenia Júliusa Höffera.

„V nemocnici nám chýba veľké množstvo zdravotníkov. Sme nútení robiť zmeny a presuny zamestnancov, ako aj pacientov v rámci oddelení. Najväčšie výpadky máme na internom a anestéziologicko-resuscitačnom oddelení. Prevádzka nemocnice ide zatiaľ v pôvodnom režime, vybavujeme však iba akútne prípady. Aktuálne nie sme schopní vykonávať dlhodobo naplánované operácie,“ uviedol riaditeľ nemocnice pre lučenecké Mestské noviny.

Dodal, že zdravotníckemu zariadeniu aktuálne pomáhajú aj vojaci a vedenie požiadalo o pomoc vysokoškolákov a iný zdravotnícky personál. Ako riaditeľ ešte v piatok (16. 10.) uviedol pre TASR, v nemocnici pracujú aj dvaja ambulantní lekári.

 

V univerzitnej nemocnici v Košiciach sa aktuálne lieči 59 pacientov nakazených koronavírusom

Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) sa aktuálne lieči 59 pacientov nakazených koronavírusom. Informovala o tom Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia UNLP

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach
Na snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach

„Štatistiky ukazujú, že väčšina hospitalizovaných pacientov je nad 65 rokov. Riziko úmrtnosti vzhľadom na vek je u týchto pacientov v porovnaní s pacientmi medzi 18 a 29 rokom života 90-krát väčšie, u pacientov nad 85 rokov až 630-krát väčšie,“ uviedla Šustová.

Dĺžka hospitalizácie infikovaného pacienta je individuálna, rozhoduje závažnosť zdravotného stavu. Závisí to aj od obdobia, keď sa začali prejavovať prvé príznaky.

„Pri nekomplikovanom priebehu ochorenia ide v priemere o 10- až 12-dňovú hospitalizáciu. Ak je antigénový test, ktorého výsledok je známy do 15 minút, negatívny, pacient môže byť prepustený, lebo nepredstavuje žiadne riziko nákazy,“ vysvetlil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice Martin Novotný.

Reklama

Pacientov v kritickom stave presúvajú z infekčnej kliniky na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV). Z 59 aktuálne hospitalizovaných je deväť napojených na UPV. Hospitalizácia týchto pacientov trvá aj mesiac. V prípade komplikovaného priebehu ochorenia môže pacient zotrvať na UPV aj niekoľko týždňov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali