Roman Michelko: Otvorený list občanom Ukrajiny

Roman Michelko: Otvorený list občanom Ukrajiny

Bratislava 22. apríla 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

Politológ Roman Michelko sa rozhodol napísať otvorený list Ukrajincom – bežným občanom Ukrajiny, nášho suseda, ktorý sa momentálne nachádza v ťažkej situácii. Po ozbrojenom prevrate a zosadení regulárne zvoleného prezidenta Janukoviča sa krajina potáca vo všetkých oblastiach. Na východe dokonca prebieha ozbrojený konflikt medzi ukrajinskou armádou a obyvateľmi týchto území. Ekonomická situácia je katastrofálna. Nová moc nedokáže a pravdepodobne ani nemá záujem riešiť problémy obyčajných ľudí, čím sa situácia ďalej dramatizuje. List vám prinášame v plnom znení:

Na snímke politológ Roman Michelko

 

Reklama

Vážení Ukrajinci,

niečo podobné, čo dnes prežívate Vy, sme pred dvadsiatimi piatimi rokmi prežívali aj my.  Po eufórii z takzvanej nežnej či zamatovej revolúcie sme začali čoraz viac chápať, že ciele a nádeje, ktoré sme do nej vkladali, nebudú naplnené. Zdá sa, že je údelom obyčajných ľudí byť stále znova a znova klamaní,  pričom na všetkých zmenách nakoniec profitujú len ľudia bez zábran a škrupulí, s ostrými lakťami, ktorí dokážu vždy všetko využiť len vo svoj prospech.  Pred dvadsiatimi piatimi rokmi sme aj my uverili, že ideme na Západ, že nás tam chcú, že s nami budú jednať ako rovní s rovným a že do piatich či desiatich rokoch bude naša životná úroveň rovnaká ako v Rakúsku.

Reklama

Keď začali protesty proti režimu prezidenta Janukovyča, chápali sme to ako snahu či pokus zbaviť sa skorumpovaného a cynického politika. Čo nás však nás nemilo prekvapilo boli metódy, akými sa revolúcia presadzovala. Je v poriadku, ak politik, ktorý zlyhá, odíde do opozície, či pokiaľ spáchal nejaké trestné činy, bude postavený pred súd a bude sa musieť trestnoprávne zodpovedať. Bohužiaľ, absolútne neprijateľný nátlak na viacerých poslancov, hlasovanie tri dni mŕtveho poslanca, vypaľovanie ich bytov, či povestné klávesové hlasovania (ak jeden poslanec hlasuje za viacerých, niekedy až desiatky neprítomných poslancov) sú čierne škvrny na Vašej revolúcii. Tento zlý dojem bol ešte umocnený skutočnosťou, že revolúcia na Majdane vyplavila na politické výslnie extrémne odpudivé figúrky, napríklad lídrov Pravého sektora, či už ide o jeho predsedu Dmytro Jaroša, alebo o predáka hnutia  Aleksandra Muzyčka. S takýmito ľuďmi a takýmto spôsobom sa skutočne demokratický systém nebuduje.

Rovnako, ako my po roku 1990, aj Vy ste už iste pochopili, že Vaše očakávania sa značne rozchádzajú s realitou.  Preto Vás chcem varovať pred ilúziami, ktoré máte o Západe, predovšetkým však pred politikmi, ktorí majú plné ústa jeho hodnôt. V skutočnosti sú to však len zištní manipulátori, ktorých hlavným a jediným cieľom je predať, či skôr rozdať celý Váš  národný majetok, ktorí ste desaťročia budovali nadnárodným spoločnostiam. Tento apel som sa rozhodol napísať predovšetkým  preto, že dve top ikony nášho budovania kapitalizmu Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda sa stali významnými  poradcami  Vašich čelných politikov.

Nová ukrajinská moc sa totiž inšpiruje tým najhorším, čím Západ disponuje. Menovanie trestne stíhaného  gruzínskeho diktátora Michaila Saakašviliho poradcom prezidenta Petro Porošenka vyvoláva tie najvážnejšie obavy. Vojnová výprava do Adžarska, kde dlhodobo fungujúcu autonómiu pošliapal pásmi tankov, či jeho brutálne prenasledovanie opozície, ako aj nevysvetliteľné a náhle úmrtia jeho oponentov, diskreditujú každého politika, ktorí ho vníma inak ako zavrhnutiahodného diktátora. Nová garnitúra, ktorá nastúpila po Majdane, extrémne polarizovala ukrajinskú spoločnosť a  priviedla ju k občianskej vojne. Prudký pokles životnej úrovne, nielen ako dôsledok vojnového stavu, ale aj ako dôsledok zavedenia „overených“ neoliberálnych ekonomických konceptov  spôsobil už vo veľmi krátkom čase zbedačenie veľkej časti Ukrajincov. Plne v línii takejto politiky je potom logické, že slovenskými voličmi odvrhnutý a politicky totálne zdiskreditovaný Ivan Mikloš  sa stal šéfporadcom  Vašej  ministerky financií Natalie Jareskovej a náš expremiér Mikuláš Dzurinda dokonca poradcom  Vášho prezidenta  Petra Porošenka.   Pokladám si teda za povinnosť oboznámiť Vás s tým, čo títo politici spôsobili na Slovensku. Éra Mikloša a Dzurindu bude v našich dejinách už navždy spätá s masívnou a pre Slovensko veľmi nevýhodnou privatizáciou strategických podnikov, s likvidáciou národnej kapitálotvornej vrstvy, s obrovským prepadom životnej úrovne, dereguláciou (rozumej prudkým zvýšením) cien energie, plynu, vodného stočného, odbúravania všetkých dotácií, nárastu masovej nezamestnanosti a mnohých ďalších negatívnych vecí. Už v týchto dňoch ste svedkami skokového nárastu ceny plynu, to je však len prvý krok. Deregulácia  a liberalizácia všetkých cien povedie k masívnemu zdražovaniu, čo bude automaticky viesť k poklesu už i tak veľmi nízkej životnej úrovne.  Za tým bude logicky nasledovať otvorenie sa trhu pre dotované výrobky z Európskej únie, čo bude viesť k masívnemu krachu tisícov Vašich podnikov, samozrejme aj k masovej nezamestnanosti  a Vaša spoločnosť sa dostane do špirály poklesu a úpadku.

Niečo podobné sme si zažili aj my na Slovensku . V rokoch 1998 –  2006, keď spomínané duo poradcov naplno vládlo, sme okrem už spomenutého úpadku zažili aj  éru masívnej a veľmi nevýhodnej privatizácie.  Za ich éry sme predali Slovenské telekomunikácie nemeckej spoločnosti Deutsche Telecom, najväčší plynárenský  koncern SPP francúzsko-nemeckému konzorciu Gaz de France a Ruhrgas. Slovenské elektrárne sa stali majetkom talianskej spoločnosti ENEL. Okrem toho sa pripravovala privatizácia  nákladnej železničnej dopravy (vtedy vysoko ziskovej), najvýznamnejších letísk, prístavov a vôbec všetkého strategického majetku. Bol to práve Dzurinda, ktorý de facto vyvlastnil slovenských vlastníkov najväčšej slovenskej rafinérie Slovnaft, aby jej akcie vzápätí „ v podstate daroval“ maďarskej firme MOL. Rovnako skončila aj najväčšia hutnícka fabrika na Slovensku VSŽ, ktorá dávala prácu desaťtiíscom ľudí na východe Slovenska. Najprv sa pokúsil vyvolať cross default, aby ju potom pod nátlakom predal za symbolickú cenu americkej spoločnosti U. S. Steel. Dnes sa jeho činy hodnotia ako ukážková ekonomická vlastizrada a je najvyšší čas, aby ste si aj Vy, občania Ukrajiny uvedomili, že západní politici, ktorí sa striedali na Majdane ako figúrky v orloji, k Vám neprišli z akýchsi nezištných dôvodov a s idealistickým cieľom pomôcť budovať demokraciu. Nie, celá plejáda politikov, ktorí sa pretŕčali na Majdane boli len vyslancami síl, ktorých cieľom je postupne ovládnuť všetky strategické sektory ukrajinskej ekonomiky – hutnícky, chemický či ťažobný priemysel, ako aj získať kontrolu nad Vašim nerastným bohatstvom. 

Viem, že dnes tieto sektory kontrolujú cynickí oligarchovia, viem že miera korupcie, ktorá je vo Vašej krajine je obrovská, len Vás chcem varovať pred očakávaniami, že západným politikom ide prioritne o zlepšenie v tejto oblasti. Opak je pravdou. V mútnych vodách sa najlepšie loví a pokiaľ Váš priemysel nebude pod ich kontrolou, čím vyššia bude miera korupcie, tým ľahšie budú môcť získavať  nenáležité výhody. Tento otvorený list píšem ako pokus varovať Vás pred vzletnými frázami o nezištnej snahe politikov, ktorým ide len o Vaše dobro. Neverte im  a nenechajte sa oklamať . Slovensko nech je pre Vás odstrašujúcim príkladom, ako to nerobiť. Dnes sme štátom, v ktorom nám už prakticky nič nepatrí, nemáme kontrolu nad strategickými podnikmi, sme len nádenníkmi na cudzom vydaní na milosť a nemilosť cudzím vlastníkom nášho národného majetku.  Poučte sa z našich chýb a nedopusťte, aby aj Ukrajina skončila tak ako Slovensko. Obávam sa však, že už je neskoro.

Reklama

Politológ Roman Michelko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali