Rok 2015 v politike: Rituálne harakiri, preskupenie v Smere i krach „mladých pušiek“

Rok 2015 v politike: Rituálne harakiri, preskupenie v Smere i krach „mladých pušiek“

Bratislava 29. januára 2016 (HSP/Foto:HSP)

 

Pri hodnotení roku 2015 nemožno opomenúť koniec roka 2014, ktorý v značnej miere predurčil pohyb vo vnútri jednotlivých strán

Na snímke Igor Matovič, Andrej Danko, Zuzana Zvolenská,Pavol Frešo, Richard Sulík, Pavol Paška, Robert Fico, Radoslav Procházka,Ján Figeľ
Na snímke Igor Matovič, Andrej Danko, Zuzana Zvolenská,Pavol Frešo, Richard Sulík, Pavol Paška, Robert Fico, Radoslav Procházka,Ján Figeľ

Rituálne harakiri SDKÚ

Reklama

Jedným z najvýraznejších krokov, ktorý najviac ovplyvnil stranícku politiku roku 2015 bolo rituálne harakiri, ktoré spáchalo SDKÚ na jesennom sneme. Nie že by to bola škoda, ale po sneme bolo v zásade jasné, že pätnásťročná história strany je spečatená a odvrátenie jej politického exitu je úlohou, ktorú by za daných okolností nezvládol ani David Copperfield. Takmer nemá význam rozoberať, aké skutočné motivácie mal Pavol Frešo, keď konal tak, ako konal. Jedno je isté, v schopnostiach likvidovať vlastnú stranu sa na míle vzdialil aj dosiaľ neprekonateľnému preborníkovi v tejto oblasti Vladimírovi Mečiarovi.

Kauza CT

Reklama

Takmer tektonický zlom pre stranícku politiku znamenala aj kauza CT, pre ktorú bol nútený odstúpiť Pavol Paška nielen z funkcie predsedu parlamentu, ale dokonca sa musel vzdať aj poslaneckého mandátu. Tento akt bol prelomový, pretože v dejinách slovenskej politiky sa stalo prvýkrát, že druhý najvyšší ústavný činiteľ bol donútený „porúčať“ sa kvôli škandálu. Táto kauza si však vyžiadala viacero obetí na najvyšších miestach. Okrem obligatórnej demisie ministerky Zvolenskej to stiahlo aj vplyvnú podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú.

Táto kauza však nie je zaujímavá len z hľadiska pohybov v Smere, v ktorom nesporne došlo k prerozdeleniu vplyvu medzi jednotlivými straníckymi frakciami, ale aj vďaka tomu, že bola obrovským impulzom pre mobilizáciu deštruktívnej opozície. Stala sa zámienkou pre sériu demonštrácií na Námestí SNP, ako aj v parku pred domom Pavla Pašku.

Čo je však podstatnejšie, vzniklo tak trio politikov Igor Matovič, Richard Sulík, Daniel Lipšic (Alojza Hlinu museli vziať do partie, pretože si s veľkým časovým predstihom zarezervoval Námestie SNP pre svojej politické happeningy), ktorí predpokladali, že táto kauza naštartuje ich raketový preferenčný rast. Idea tejto celej nesvätej mezaliancie vychádzala z dvojitého vymedzenia sa. Jednak sa „mladé pušky“ chceli vymedziť voči takzvaným starým štandardným stranám, a, samozrejme, aj voči Smeru. Predstava, že nové a vraj neskorumpované tváre dajú novú dynamiku do opozičných vôd, ako vieme, nakoniec nevyšla.

Každý z trojice mal totiž trocha iné motivácie. Igor Matovič uveril, že po politickej likvidácii Radoslava Procházku má jedinečnú šancu stať sa lídrom opozície a ak sa opozícii podarí prečísliť Smer, bude mať na dosah šancu stať sa premiérom.

Richard Sulík to, samozrejme, videl úplne inak. Matovič preňho nikdy nebol prirodzeným lídrom spomenutého tria, a mal v pláne nájsť nezávislého a všeobecne rešpektovaného lídra spomenutej trojkoalície, ktorý by celé zoskupenie „nadstranícky“ viedol.

Reklama

Keď mu primátor Trenčína Richard Rybníček dal košom, celý projekt prestal byť preňho zaujímavý.

Faktom je, že jeho strana SaS mala v mnohom na vec trocha iný názor, predsa len vyškriabať sa do parlamentu na chrbte OĽaNO bolo v tom čase takmer istotou a „zicher je zicher“. Po úmorných vnútrostraníckych diskusiách nakoniec Sulík presadil svoje a SaS pôjde do volieb samostatne.

No a Lipšic riešil jediné – svoje ďalšie politické prežitie napriek mizerným, v podstate mikroskopickým preferenciám.

Na snímke politológ Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

Krach referenda o rodine

Ďalšou okolnosťou, ktorá aj keď nepriamo zasiahla do straníckej politiky, bolo veľmi (ne)úspešné referendum o rodine. Aj vďaka nemu a takmer „koaličnému“ spojeniu Andreja Danka s televíziou  TA3 expandovalo SNS do bezpečne parlamentných preferencií, a zároveň tvrdo spiacemu osempercentnému KDH ukázalo, že potenciál autentickej kresťanskej politiky je približne deväťstotisíc voličov. Iste, na referendum je to málo, ale ako zisk pre politickú stranu je to veľmi zaujímavý rezervoár.

Reklama

Zdá sa, že to bolo práve referendum, ktoré „nakoplo“ diskusiu vnútri KDH s cieľom uchmatnúť čo najviac z tohto volebného potenciálu. Preto KDH ponúklo viacerým pro-life aktivistom (Jana Grey, Renáta Ocilková a organizátor pochodu za život Marek Michalčík) miesto na kandidátke, veriac a dúfajúc, že im to prinesie nejaké hlasy naviac. Ak k tomu pripočítame kádehácky experiment s Hlinom, môže im to poriadne preorať zloženie poslaneckého klubu. Zdá sa, že pre šedé a nevýrazne stranícke figúrky (Peter Muránsky, Alojz Přidal) nastanú ťažké časy, resp. po dlhom čase budú zase nútení sa živiť prácou.

Procházkov pokus o come back

Radoslav Procházka nezačal rok 2015 v pohode. Po tom, čo sadol na lep Matovičovi, preferencie jeho politického subjektu prudko padli na polovicu až tretinu jeho pôvodného potenciálu. Kolaterálne straty spôsobené inkriminovaným rozhovorom s Matovičom riešil jeho tím zverejnením celej nezostrihanej verzie rozhovoru. To síce Procházkovi nijako nepridalo na dôveryhodnosti, ale Matovičovi to vynieslo titul extrémne snaživého a poriadne zákerného agenta provokatéra. Okrem toho sa výraznejšie začali prejavovať jeho osobnostné limity, čo viedlo k viacerým odchodom „otcov zakladateľov“, napríklad Martina Dubéciho, ktorý dnes figuruje na kandidátke Mostu-Híd. Vyhranený individualizmus a zásadná neschopnosť pôsobiť ako tímoví hráč v konečnom dôsledku spôsobili, že Procházka nemal ani najmenšiu šancu stať sa reálnym vyzývateľom Fica.

Táto skutočnosť nakoniec viedla priam k paradigmatickej zmene v uvažovaní celej štandardnej, rozumej starej pravice, ktorá sa síce stále verbálne jasne vyhraňuje voči Smeru (freudovské prerieknutie sa Procházku v ostanom čase je len príznakom náhleho vypadnutia z roly), v skutočnosti sa však boj o najžiadanejšiu nevestu už dávno rozohral.

Kríza opozičnej pravice

Rok 2015 jasne ukázal, že schopnosť pravice skonsolidovať sa a byť reálnou alternatívou skončila v štádiu (ne)úspešného pokusu alebo skôr zbožného priania. Na druhej strane je viac menej jasné, že aj Smer je už za zenitom – možnosť vládnuť sám nie je síce úplne vylúčená, ale je oveľa menej pravdepodobná, než to bolo v roku 2012. Podstatné však je, že sila Smeru nie je ani tak prejavom jeho dobrej a úspešnej politiky, ako skôr prejavom trvalého a fatálneho zlyhania jeho oponentov.

Roman Michelko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali