Rok 2015 sa stal skutočným peklom pre Európu

Rok 2015 sa stal skutočným peklom pre Európu

Brusel 22.decembra 2015 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Daniel Ochoa de Olza)

 

Pre Európsku úniu sa rok 2015 stal “rokom pekla”, nech sa na to pozeráme z akejkoľvek strany a budúci rok 2016 môže byť ešte horší, píše pozorovateľ agentúry Reuters

“Podľa všetkých meradiel to bol ´rok pekla´ pre Európsku úniu. A ak Briti odhlasujú to, že opustia úniu, tak nasledujúci rok môže byť ešte horší,” píše autor článku.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa jeho názoru takéto tvrdé otrasy Európa neprežívala od pádu Berlínskeho múru v roku 1989. Ak vtedy boli zmeny radostné a poslúžili ako posun k európskej integrácii, tak krízy v roku 2015  sú riskantné tým, že môžu Európsku úniu roztrhať na kúsky, píše pozorovateľ.

Dva roky po odstránení železnej opony bola podpísaná zmluva o Európskej únii a počas nasledujúcich 15 rokov sme pozorovali rozširovanie EÚ a NATO k hraniciam Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.

Reklama

“Zdalo sa, že to potvrdí predpoveď otca – zakladateľa Európskej únie Jeana Monneta o tom, že sa Európa bude rozširovať vďaka krízam. Avšak politické a ekonomické otrasy tohto roka v súvislosti s prílivom migrantov, gréckym dlhom, islamským terorizmom a činnosť Ruska spôsobili návrat hraničných kontrol na mnohých miestach, aktivitu populistických politických síl, protivníkov EÚ a vzájomné sa obviňovanie medzi vládami Európskej únie,” hovorí sa v článku.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker upozorňoval, že formát Schengenskej zóny je ohrozený a ak budú vnútorné hranice EÚ uzavreté, tak euro ťažko prežije. Na 12. summite Európskej únie v tomto roku vyhlásil: “Krízy, s ktorými sa stretli, zostanú, a prídu ďalšie”.

Ako poznamenáva pozorovateľ, toto Junckerove vyhlásenie odporuje heslu kancelárky SRN Angely Merkelovej: “Môžeme to urobiť!” Jej pozícia ohľadom utečencov získala neveľkú podporu zo strany partnerov v Európskej únii, z ktorých väčšina trvala na sprísnení hraničnej kontroly a nevítali zvýšenie počtu utečencov vo svojich krajinách. Konfrontácia niektorých európskych politikov s Merkelovou zosilnela kvôli jej politike tvrdej ekonomiky a tiež kvôli dvojitým štandardom voči Rusku, poznamenáva pozorovateľ.

“Jeden z problémov, ktorý zrejme zosilní v roku 2016, spočíva v tom, že hlavní európski vodcovia sú tak politicky slabí a tak zaujatí riešením vnútorných problémov, že jednoducho nie sú schopní prijímať potrebné kolektívne rozhodnutie,” píše pozorovateľ.

Podľa názoru autora článku sa vplyv Francúzska v Európe neznižuje v súvislosti s jej ekonomickou slabosťou. Premiér Veľkej Británie David Cameron sa stará len o to, aby “vyhral nebezpečné referendum” o odchode Británie z Európskej únie. Ak sa druhá najväčšia ekonomika Európy a jedna z dvoch hlavných vojenských mocností stane prvým štátom hlasujúcim za to, aby opustil EÚ, bude to zdrvujúci úder proti perspektíve Únie na medzinárodnej úrovni.

Reklama

Ako píše pozorovateľ, ak Cameron vyhrá referendum a Británia zostane v Európskej únii za výhodnejších podmienok, tak je pravdepodobné, že sa to stane “politickou nákazou” a vedenia ďalších štátov budú používať túto taktiku nátlaku na Brusel vo svojich záujmoch. “Bohužiaľ potrebujeme víťazstvo Camerona, ale kvôli tomuto víťazstvu je Európa celkovo v ohrození,” cituje autor materiálu vysokopostaveného úradníka Európskej únie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali