Rok 2015 bude rokom 200. výročia narodenia Ľ. Štúra, nezabudnime na to

Rok 2015 bude rokom 200. výročia narodenia Ľ. Štúra, nezabudnime na to

Bratislava 1. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Jedna z najväčších osobností slovenskej histórie, Ľudovít Štúr, sa narodil 28. októbra 1815 a umrel 12. januára 1856

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva všetky Slovenky a Slovákov doma i vo svete, aby si so začiatkom nového roka 2015 a pri želaniach všetkého dobrého v ňom nezabudli pripomenúť, že tento rok je aj rokom 200. výročia narodenia jednej z najvýznamnejších osobností moderných slovenských dejín Ľudovíta Štúra. Pre TASR to uviedol podpredseda SNS Anton Hrnko.

Reklama
Podpredseda strany Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko

Jedna z najväčších osobností slovenskej histórie, Ľudovít Štúr, sa narodil 28. októbra 1815 a umrel 12. januára 1856. “Bol nielen tvorcom súčasnej podoby spisovného slovenského jazyka, ale aj zakladateľ novodobej koncepcie slovenského národa, založenej na myšlienke jeho osobitosti, samostatnosti a rovnoprávnosti s ostatnými európskymi národmi,” pripomína Hrnko.

Na tejto báze bol podľa neho zostavený aj prvý slovenský celonárodný politický program z 10. mája 1848, Žiadosti slovenského národa, a neskôr i jeho rozvinutie v Memorande národa slovenského z roku 1861. “Pripomíname, že práve Memorandum národa slovenského bolo základným politickým programom, na báze ktorého spolupracovníci a nasledovníci Ľudovíta Štúra J. Francisci, Š. M. Daxner, V. Paulíny-Tóth a ďalší založili v roku 1871 Slovenskú národnú stranu a táto strana bola až do roku 1918 jedinou reprezentantkou slovenského národa v jeho boji za dosiahnutie politických cieľov, vyplývajúcich z myšlienok a politického programu Ľudovíta Štúra,” konštatuje Hrnko.

Reklama

Dodáva, že po roku 1918, v nových štátoprávnych pomeroch sa k myšlienkam Štúra prihlásili aj ďalšie slovenské politické strany, ktoré obhajovali svojbytnosť slovenského národa a jeho právo na vlastnú samosprávu. “Po zložitom politickom vývine, zapríčinenom ako medzinárodnou situáciou, tak aj vnútornou roztrieštenosťou sa nakoniec Štúrova koncepcia slovenského národa uplatnila v samostatnej Slovenskej republike, ktorá sa stala skutočnosťou 1. januára 1993. Členovia Slovenskej národnej strany sú hrdí na to, že z dnešných existujúcich politických strán je to len ich strana, ktorej predstavitelia boli aktívnymi činiteľmi pri všetkých zlomových udalostiach (1918, 1938, 1993), ktoré viedli k naplneniu štúrovských snov celých generácií Slovákov o vlastnej národnej suverenite a štátnosti,” zdôraznil predseda SNS.

“Aj keď sa súčasná slovenská spoločnosť borí s mnohými problémami, nie je žiaden dôvod byť malomyseľný v otázke budúcnosti slovenského národa a jeho štátnosti. Všetkým tým, ktorí sa nezbavili poddanského komplexu vo vzťahu k bývalému čechoslovakistickému režimu a pochybujú o oprávnenosti existencie dnešnej Slovenskej republiky či už z nostalgie, alebo by radi videli jej názov aspoň v podobe obchodnej značky, možno odkázať na rezolútne Štúrovo heslo: Naspäť cesta nemožná, napred sa ísť musí!” vyhlásil Hrnko.

Slovenská národná strana podľa neho pozitívne hodnotí, že vláda SR svojím uznesením z 15. októbra 2014 vyhlásila rok 2015 za rok Ľudovíta Štúra. “Treba len dúfať, že toto jubileum nebude jednou z ďalších premárnených príležitostí na upevnenie slovenského národného povedomia a národnej súdržnosti, ako sa to stalo pri predchádzajúcich významných výročiach slovenského národa v poslednom období,” uvádza Hrnko. “Slovenský národ si nezaslúži také správanie svojej vlády v podmienkach suverénnej štátnosti, aby odignorovala pripomenutie si pre Slovákov takých významných udalostí, akými boli 150. výročie Memoranda národa slovenského alebo 150. výročie narodenia Andreja Hlinku a iné menšie, ale dôležité udalosti z národných dejín,” dodáva.

“Napriek tomu sme s poľutovaním zaznamenali, že v spomínanom uznesení nie sú uložené žiadne úlohy ministerstvu školstva. To hádam netreba našej školskej mládeži pripomínať, kto to bol Ľudovít Štúr? Jej netreba vštepovať do mysle a sŕdc myšlienky, ktoré viedli k dnešnej samostatnej Slovenskej republike? Náš dorast nepotrebuje v dnešnej konzumnej spoločnosti prízvukovať Štúrovo odporúčanie, že je treba ‘veľa tvoriť, málo troviť a učiť sa’. Veríme, že sa do vládneho uznesenia nedostali úlohy pre ministerstvo školstva len nedopatrením a aj školské vyučovanie bude miestom, kde sa bude v nasledujúcom roku, a nielen vtedy, preberať úloha a význam Ľudovíta Štúra v našich dejinách,” uzatvára Hrnko.

jf

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali