Riziko deindustrializácie Nemecka je “veľmi veľké” v dôsledku nárastu byrokracie a “problematickej” energetickej transformácie

Riziko deindustrializácie Nemecka je “veľmi veľké” v dôsledku nárastu byrokracie a “problematickej” energetickej transformácie

Berlín 22. júla 2023 (HSP/Remix/Foto:Twitter@sermal_)

 

Toralf Haag, generálny riaditeľ skupiny Voith, sa stretol s denníkom Die Welt, aby diskutoval o problémoch nemeckého priemyslu. Informuje REMIX News

Ilustračné foto

Nemecké hospodárstvo stráca svoju DNA ako miesto na podnikanie a zahraniční investori sa v dôsledku toho vyhýbajú a zameriavajú svoju pozornosť na rozvíjajúce sa trhy, tvrdí popredný generálny riaditeľ.

Reklama

Toralf Haag, prezident a výkonný riaditeľ globálnej technologickej spoločnosti Voith Group, sa rozprával s novinami Die Welt o problémoch, ktoré postihli jeho vlasť.

Vysvetlil, že skupina Voith, ktorá pôsobí najmä v energetike, automobilovom a papierenskom priemysle, sa zatiaľ dokázala ochrániť pred technickou recesiou, do ktorej sa Nemecko dostalo v minulom štvrťroku, ale zároveň vyjadril svoje obavy týkajúce sa smerovania krajiny z hľadiska jej konkurencieschopnosti, energetickej politiky a príťažlivosti pre zahraničné investície.

Reklama

Haag označil agresívny prechod Nemecka od tradičnej výroby energie, ako je uhlie a jadrová energia, k obnoviteľným zdrojom energie za “problematický”.

“Existujú ambiciózne ciele, ale len nedostatočné stimuly a podpora, aby bolo možné tieto ciele dosiahnuť. Potrebujeme menej byrokracie, rýchlejšie schvaľovacie postupy a rýchlejšiu realizáciu. Tak, ako to v súčasnosti prebieha, to z dlhodobého hľadiska nebude fungovať,” povedal pre noviny.

“Rozhodovanie o investíciách v Nemecku je čoraz ťažšie,” odpovedal na otázku, ako sa cíti pri pôsobení z nemeckého sídla svojej spoločnosti v Heidenheime.

“Ak mám byť úprimný, v súčasnosti sa pri nových výrobných závodoch rozhodujeme skôr pre východnú Európu, Áziu alebo USA, pretože náklady na energie a personál sú v Nemecku mimoriadne vysoké a zároveň sa zvyšuje byrokracia a regulácia.”

Vysvetlil, že len za posledné dva roky musela jeho spoločnosť prijať 30 nových administratívnych pracovníkov len preto, aby zvládla nové regulačné povinnosti zavedené v dôsledku väčšej byrokracie.

Reklama

“Chcel by som vyzvať pracovníkov z ministerstiev, aby si overili, aký účinok majú ich špecifikácie priamo vo vnútri podniku – či sú realizovateľné a rozumné. Aby spoločnosť Voith mohla v Nemecku opäť realizovať významné investície, musia sa zásadne zmeniť rámcové podmienky. Bohužiaľ, v súčasnosti to nevidím,” dodal.

Haag označil nebezpečenstvo deindustrializácie Nemecka, teda poklesu priemyselnej aktivity v krajine v dôsledku presunu podnikov inam, za “veľmi veľké”.

“Takmer každý deň vidíme, že priemyselné podniky už neinvestujú v Nemecku, ale v iných regiónoch sveta. Administratíva a inžinierstvo síce zostávajú v Nemecku, ale výroba, ktorá je pre hospodárstvo mimoriadne cenná, sa čoraz častejšie realizuje inde.

“V dôsledku toho nemecké hospodárstvo stráca nielen svoju DNA, ale aj akýkoľvek potenciál do budúcnosti. Priemysel so svojimi dobre platenými pracovnými miestami je zárukou prosperity. Doteraz dosiahnutú prosperitu nie je možné udržať len vďaka administratívnym pracovným miestam a sektoru služieb,” dodal.

Haagove obavy sú podložené znepokojujúcimi údajmi a správami o stave nemeckého priemyslu, ktorý je zvyčajne považovaný za chrbtovú kosť hospodárstva krajiny.

Reklama

Prieskum Spolkového zväzu stredných podnikov (BVMW) z minulého týždňa ukázal, že 26 % všetkých riaditeľov stredne veľkých podnikov v európskej veľmoci uvažovalo o ukončení svojej činnosti, zatiaľ čo 22 % vyjadrilo záujem o presun svojich prevádzok do zahraničia.

Ako dva hlavné dôvody svojej nespokojnosti riaditelia uviedli zvýšenú byrokraciu a vysoké daňové zaťaženie.

Podobne výrazne klesli v prvom štvrťroku 2023 aj továrenské objednávky a priemyselná výroba, vrátane 10,7-percentného poklesu v marci oproti predchádzajúcemu mesiacu, čo je najväčší medzimesačný pokles od roku 2020.

Spotrebitelia sú tiež čoraz unavenejší, pričom inflácia sa minulý mesiac opäť vkradla na úroveň 6,8 %, čím prerušila klesajúci trend zaznamenaný v predchádzajúcich troch mesiacoch.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

14:44

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch.

Afganistan záplavy
Afganskí muži zbierajú osobné veci pred domom, ktorý zničili záplavy vyvolané prudkým dažďom
14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali