Richter: Snahou vlády nie je vyháňať ľudí z 2. dôchodkového piliera

Richter: Snahou vlády nie je vyháňať ľudí z 2. dôchodkového piliera

Bratislava 12. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Richter nesúhlasí s tým, že zmeny, ktoré obsahuje novela zákona, sú protiústavné, no rešpektuje právo poslancov obrátiť sa na Ústavný súd 

Snahou vlády nie je ľudí vyhnať z druhého dôchodkového piliera. Povedal to na záver štvrtého rokovacieho dňa 51. schôdze parlamentu minister práce Ján Richter (Smer-SD). Odmietol tak kritiku opozičných poslancov. Podľa nich totiž vláda v novele zákona o minimálnom dôchodku navrhuje krátiť základnú penziu tým sporiteľom, ktorí sú v druhom pilieri, čím ich chce z neho vyhnať. “Zásadne nesúhlasím s tým, že vyháňame ľudí z druhého piliera. Sám som deklaroval, že druhý pilier má zmysel, ale pre konkrétne osoby z hľadiska veku a príjmu,” upozornil Richter.

Reklama
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

Taktiež nesúhlasí s tým, že zmeny, ktoré obsahuje novela zákona, sú protiústavné. “Ja rešpektujem právo poslancov obrátiť sa na Ústavný súd SR, ale v tejto chvíli by som nerobil predčasné závery. Tiež som sa radil aj s ústavnými právnikmi. Tvrdíme, že to nie je v rozpore s Ústavou SR,” doplnil Richter.

Výbor Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci totiž schválil pozmeňujúci návrh Jána Podmanického (Smer-SD), podľa ktorého ľuďom, ktorí si sporia v druhom pilieri, by sa mal znižovať minimálny dôchodok vyplácaný štátom. A to podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. Zároveň sa bude pri posudzovaní penzie a určovaní minimálneho dôchodku brať do úvahy len dôchodok z prvého piliera.

Reklama

Richter ale upozornil, že cieľom minimálneho dôchodku je zabezpečiť občanovi, aby mal dôchodkový príjem na takej úrovni, aby nebol ako jednotlivec odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi. Minimálny dôchodok by ale nemal slúžiť na vykrytie prípadných strát, ak sa občania rozhodnú vstúpiť alebo zotrvať v druhom pilieri.

Poslanci dnešným dňom ukončili diskusiu o zavedení minimálneho dôchodku. V stredu (13.5.) by mali právnu normu definitívne schváliť. V stredu sa tiež trojica kandidátov na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR Maroš Žilinka, Karol Mitrík a Henrieta Crkoňová postavia pred poslancov NR SR. Na rokovaní finančného výboru by mali povedať, ako chcú viesť NKÚ a ako by mal úrad fungovať. Parlament bude nového šéfa NKÚ voliť 19. mája.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali