Riaditeľ Migračného úradu Priecel otvorene o migrantoch. K dvom politickým témam sa však nevyjadril

Riaditeľ Migračného úradu Priecel otvorene o migrantoch. K dvom politickým témam sa však nevyjadril

Slovensko 4. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR – Henrich Mišovič)

 

Prečo migranti absolvujú strastiplnú cestu do Európy, ktorá má rozdielne kultúrne a náboženské korene, a neutekajú do arabských krajín, ktoré sú im bližšie, ako napríklad Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty? Aj na túto otázku odpovedal riaditeľ Migračného úradu Bernard Priecel.

Priecel sa pre Hlavné správy vyjadril tiež k povinnému prerozdeľovaniu migrantov v rámci EÚ. K dvom politickým témam, ktoré pri migrantoch rezonujú sa však odmietol vyjadriť.

Reklama
Na snímke Bernard Priecel
Na snímke Bernard Priecel

Opíšte našim čitateľom, čo všetko patri do Vašej kompetencie na pozícii riaditeľa Migračného úradu, ktorý je pod pôsobnosťou Ministerstva vnútra.

Migračný úrad je súčasťou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a je odborným útvarom na úseku azylu, integrácie azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana a na úseku dokumentaristiky a zahraničnej spolupráce v týchto oblastiach.

Reklama

Ako je uvedené v organizačnom poriadku MV SR, migračný úrad najmä:

  • rozhoduje o udelení azylu a poskytnutí doplnkovej ochrany,
  • zabezpečuje dokumentačnú, informačnú a analytickú činnosť o krajinách pôvodu žiadateľov o udelenie azylu na účely konania o azyle,
  • zriaďuje azylové zariadenia, riadi, koordinuje a kontroluje ich činnosť,
  • zabezpečuje komplexnú starostlivosť o žiadateľov umiestnených v azylových zariadeniach,
  • zabezpečuje a vykonáva činnosti vyplývajúce z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 604/2013, ktorým sa stanovujú kritéria a mechanizmy na určenie členského štátu zodpovedného za posúdenie žiadosti o medzinárodnú ochranu podanej štátnym príslušníkom tretej krajiny alebo osobou bez štátnej príslušnosti v jednom z členských štátov (prepracované znenie) – tzv. dublinské nariadenie.
  • plní úlohy v oblasti štatistiky v súlade s požiadavkami Eurostatu, EASO a Štatistického úradu Slovenskej republiky,
  • participuje na integrácii azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana.

 

Médiá používajú pojem utečenci a migranti ako synonymá. Vidíte vy z pozície riaditeľa Migračného úradu rozdiel medzi týmito dvoma pojmami?

Pojem migrant je vo všeobecnosti širším pojmom ako utečenec. Migrantom možno rozumieť osobu, ktorá je mimo územia štátu, ktorého má štátnu príslušnosť, z rôznych dôvodov.

Utečencom v užšom slova zmysle sa podľa medzinárodnoprávnych inštitútov, resp. európskeho azylového acquis rozumie osoba, ktorá sa nachádza mimo krajiny pôvodu a ktorá kvôli  oprávnenej obave pred prenasledovaním z rasových, náboženských dôvodov, dôvodov štátnej príslušnosti, z dôvodu zastávania určitého politického názoru alebo príslušnosti k určitej sociálnej skupine nemôže prijať alebo v dôsledku uvedených obáv odmieta ochranu tejto krajiny, alebo osoba bez štátneho občianstva, ktorá sa nachádza mimo štátu svojho doterajšieho pobytu z dôvodov, ktoré sú uvedené vyššie, alebo ktorá sa tam vzhľadom na uvedené obavy nemôže alebo nechce vrátiť.

Reklama

Utečencom v širšom slova zmysle možno rozumieť osobu, ktorá opustila krajinu nielen z dôvodu prenasledovania, ale tiež napríklad z dôvodu reálnej hrozby vážneho bezprávia (hrozba trestu smrti, mučenie, neľudské, ponižujúce zaobchádzanie alebo trestanie a pod.), vážnych klimatických zmien, neznesiteľných životných podmienok a podobne.

To znamená, že každého utečenca možno považovať za migranta, avšak nie každý migrant je utečenec.

 

Politické špičky Európskej únie chcú neustále v rôznej forme nariadiť členským štátom kvóty prijímania migrantov. Aký  je Váš názor na kvóty?

Rovnako ako vláda SR, ani ja nie som zástanca povinného prerozdeľovania utečencov v rámci EÚ.

Reklama

 

Vnímate snahu vlády zabrániť prijímaniu migrantov ako úprimnú?

Vláda svoj postoj ku kvótam (povinné prerozdeľovanie migrantov v rámci EÚ) vyjadrila jednoznačne. To však neznamená, že by si Slovenská republika neplnila svoje medzinárodné záväzky vyplývajúce zo Ženevského dohovoru o právnom postavení utečencov, ako aj európskeho práva v prípade posudzovania a rozhodovania o žiadostiach o udelenie azylu tých cudzincov, ktorí individuálne prichádzajú (či už legálne alebo nelegálne) na územie Slovenskej republiky.

 

Prečo EÚ podľa Vás prestala dodržiavať vlastné medzinárodné dohody, ako napríklad Ženevské konvencie či Dublinský dohovor?

Je to vecou jednotlivých krajín EÚ, ako sa postavili k Ženevskému dohovoru o právnom postavení utečencov a dublinskému nariadeniu [nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 604/2013, ktorým sa stanovujú kritéria a mechanizmy na určenie členského štátu zodpovedného za posúdenie žiadosti o medzinárodnú ochranu podanej štátnym príslušníkom tretej krajiny alebo osobou bez štátnej príslušnosti v jednom z členských štátov (prepracované znenie)]. Podľa môjho názoru Ženevský dohovor o právnom postavení utečencov rieši osoby, ktoré sú individuálne prenasledované a dublinské nariadenie je jedným zo základných pilierov európskeho azylového práva a má byť rešpektované.

 

Myslíte si, že migranti dokážu na základe svoje kvalifikácie, napríklad v Nemecku, zaplniť prázdne miestna na trhu práce?

Prepáčte, ale neriešime otázky Nemecka, lebo nemáme dostatočné informácie, ani nám neprináleží sa k tomu vyjadrovať.

 

Reklama

Mala by EÚ podľa Vášho názoru zaviesť návrat migrantov do krajiny pôvodu?

Každá osoba, ktorá nelegálne vstúpi na územie EÚ by mala byť vrátená do krajiny pôvodu, s výnimkou osôb, ktoré by mohli byť pod ochranou Ženevského dohovoru o právnom postavení utečencov, a tiež osôb, ktorým v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený reálnej hrozbe vážneho bezprávia.

 

Ako nazeráte na dohodu medzi EÚ a Tureckom ohľadom migrantov? Prinesie požadované „ovocie“ pre Európu alebo je výhodná len pre Turecko?

Ide o politickú dohodu, ku ktorej sa nebudem vyjadrovať.

Reklama

 

Aký je Váš názor na požiadavky, aby sa o migrantov postarali štáty, ktoré intervenovali v krajine pôvodu migrantov, napr. v Sýrii, Iraku, Líbyi?

Bolo by potrebné, aby aj tieto štáty vyvíjali oveľa väčšie úsilie pri znovunastolení stability v krajinách pôvodu, a to mierovou cestou.

 

Prečo migranti podľa Vás absolvujú strastiplnú cestu do Európy, ktorá má rozdielne kultúrne a náboženské korene, a neutekajú do arabských krajín, ktoré sú im bližšie, ako napríklad Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty?

Reklama

Európa žije a riadi sa liberálnosťou v oblasti ľudských práv, čo nemožno tvrdiť o arabských štátoch, ktoré sú blízke súčasným svetovým konfliktom. Je prirodzené, že ľudia, čo opúšťajú krajiny pôvodu idú do krajín kde je najmenší odpor voči ich príchodu. Nastavenie sociálneho systému v týchto štátoch nie je pre tieto kategórie cudzincov na takej úrovni ako v Európe.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali