V rámci reštartu biznisu navrhujú gastroprevádzkovatelia podporiť gastrobiznis bez vplyvu na štátny rozpočet sumou 800 miliónov eur, čo je ročný objem v systéme stravného podľa Zákonníka práce. Opatrením by sa zaviedla počas stanoveného obdobia možnosť využívať stravné poukážky elektronicky a výlučne na prevádzky poskytujúce stravovacie služby. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informovala koordinátorka projektu Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.
“V konečnom dôsledku budeme totiž musieť odložené dane, odvody, či nájomné zaplatiť aj za obdobie, kedy sme nemali žiadne príjmy. Stravné lístky aj v čase mimo krízy tvoria významnú časť príjmov malých prevádzok, ich elektronizácia by nám ušetrila množstvo času a nákladov. Aspoň dočasným obmedzením ich využitia v reštauráciách, a veríme čo najskoršom povolení otvorenia prevádzok za prísnych hygienických opatrení, by nám štát výrazne pomohol tento rok zarobiť na odložené dane, odvody, nájomné,“ zhodnotil Arsene Becker zo spoločnosti NP Patisserie, ktorá spravuje siete prevádzok Koliba či Fresh Pasta & Salad.
Reštaurácie môžu na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky z 15. marca 2020 ponúkať až do odvolania jedlá a nápoje iba formou predaja z výdajného miesta alebo prostredníctvom donáškovej služby. Analýza FinStat uviedla, že opatrením je celkovo existenčne ohrozených vyše 15 tisíc firiem, z čoho zhruba 5 tisíc firiem podniká v oblasti reštauračného a gastro biznisu.
Na závažnosť situácie reagujú reštaurácie a stravovacie zariadenia iniciatívou ,,Pomoc pre gastro“, ktorú už podporilo cez 500 gastroprevádzok z celého Slovenska a tento počet neustále rastie. Poslancom NR SR, výboru pre sociálne veci NR SR, ministrovi financií a ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny adresovali jej zástupcovia výzvu o návrhoch pre pomoc gastrosektoru. V nej navrhujú spomínané tri kľúčové riešenia pre zachovanie zamestnanosti v gastro biznise, pričom viaceré z nich sa už objavujú aj v návrhoch zo strany veľkých zamestnávateľov.