Republikáni v Kongrese navrhujú spraviť Ukrajinu súčasťou “NATO plus”. Ukrajinský minister: Rusko do toho nemá čo hovoriť

Republikáni v Kongrese navrhujú spraviť Ukrajinu súčasťou “NATO plus”. Ukrajinský minister: Rusko do toho nemá čo hovoriť

Washington 11. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite,Geert Vanden Wijngaert)

 

Skupina kongresmanov z americkej Republikánskej strany predstavila návrh zákona, ktorým by sa “výrazne a okamžite” zvýšila vojenská podpora pre ukrajinské ozbrojené sily, vrátane financovania výzbroje a výcviku. Ukrajina by sa podľa tohto zákona stala súčasťou “NATO plus”. TASR túto informáciu získala v utorok z agentúry Interfax

Senát Kongres
Ilustračné foto

Michael McCaul, iniciátor návrhu zákona a zástupca republikánov vo výbore Snemovne reprezentantov pre zahraničné vzťahy, podľa rozhlasovej stanice Hlas Ameriky citovanej agentúrou Interfax uviedol, že “diplomacia má malú šancu na úspech, ak sa k nej nepristupuje z pozície sily… (Ruský prezident) Vladimir Putin by mal brať do úvahy, že Kongres nebude tolerovať obnovenie sféry vplyvu Ruska a nedopustí, aby sme sa vzdali Ukrajiny a našich ďalších spojencov a partnerov z NATO v strednej a východnej Európe”.

Reklama

Ako uviedol Hlas Ameriky, návrh zákona o zaručení ukrajinskej nezávislosti prostredníctvom posilnenia jej obrany (GUARD Act) poskytne Ukrajine vojenskú a diplomatickú podporu, ktorú potrebuje v podmienkach koncentrácie ruskej vojenskej sily na svojich hraniciach.

Návrh zákona počíta aj s okamžitým uvalením sankcií na plynovod Nord Stream 2, aby sa nikdy nesprevádzkoval.

Reklama

Spoluautormi návrhu zákona sú poslanci Snemovne reprezentantov Mike Rogers, Mike Turner a Elise Stefaniková.

Tento návrh zákona počíta s výrazným zvýšením financovania dodávok smrtiacich zbraní Ukrajine, najmä protilietadlových a protilodných zbraní, ktoré Ukrajinci potrebujú na zadržiavanie Ruska.

Podľa Rogersa návrh zákona dáva jasne najavo, že Putinove požiadavky, ako právo veta a vstup štátov do NATO a moratórium na rozmiestňovanie rakiet stredného doletu, sú neprijateľné a protirečia záujmom USA v oblasti ich vlastnej bezpečnosti.

Ukrajina musí byť slobodná pri rozhodovaní o svojej budúcnosti vrátane ekonomických vzťahov a bezpečnosti, a to bez strachu z odvetných opatrení, vyhlásila Stefaniková.

Agentúra Interfax spresnila, že návrh zákona tiež označuje Ukrajinu za členskú krajinu NATO plus, aby bolo možné urýchlene zvážiť predaj určitého amerického obranného tovaru a služieb.

Reklama

Dokument súčasne odmieta návrh Ruskej federácie na zavedenie moratória na rozmiestňovanie pozemných rakiet stredného doletu v Európe a požaduje, aby Spojené štáty oficiálne určili, či Rusko je štátom sponzorujúcim terorizmus.

Navrhovatelia okrem toho počítajú s vyčlenením 155 miliónov dolárov pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Tieto financie vyčlenené pre rok 2022 majú poslúžiť na boj proti “ruským dezinformačným a informačným operáciám” v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

 

Kuleba: Rusko nemá žiadne slovo pri rozhodovaní o členstve Ukrajiny v NATO

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok vyhlásil, že Rusko nemá žiadne slovo pri rozhodovaní o tom, či by Ukrajina mohla vstúpiť do NATO. Informovala o tom agentúra AFP, pričom pripomenula, že prípadné členstvo Ukrajiny v Aliancii je jednou z hlavných tém tohtotýždňových rokovaní medzi Západom a Ruskom.

Dmytro Kuleba
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba

“Rusko nemá hlasovacie právo v otázke členstva Ukrajiny v NATO. Toto je červená čiara, ktorú Ukrajina ani naši partneri neprekročia,” upozornil Kuleba v rozhovore pre spravodajský web RBK Ukrajina.

Reklama

Podľa Kulebovho názoru nebude Západ súhlasiť s tým, že má Rusku poskytnúť právne záruky o nerozširovaní Aliancie smerom na východ, pretože by to pre Západ bola strategická porážka.

Kuleba upozornil, že na formulovanie akýchkoľvek záverov je priskoro, keďže rokovania Rady Rusko-NATO a Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce v Európu sa ešte len – tento týždeň – uskutočnia.

Podľa Kulebovho názoru sa však “už vynára celkový obraz”: Ruská federácia iniciovala rokovania o takzvaných bezpečnostných zárukách “s cieľom maximalizovať stávky, pričom vopred predložila neprijateľné požiadavky”.

Zdôraznil, že “cynizmus situácie” spočíva v tom, že Rusko chce bezpečnostné záruky v čase, keď jeho armáda “cinká zbraňami” pri ukrajinských hraniciach, drží Krymský polostrov ako rukojemníka a bojuje na Donbase.

Poukázal tiež na to, že “ruské tajné služby navyše podkopávajú bezpečnosť na hraniciach Bieloruska s Poľskom a Litvou” a “dodávky plynu sa menia na nástroj zahraničnej politiky”.

AFP pripomenula, že Moskva požaduje od Washingtonu a jeho spojencov v NATO rozsiahle bezpečnostné záruky a trvá na tom, že pred rokmi dostala prísľub, že blok NATO sa nebude rozširovať na východ.

V decembri Rusko predstavilo svoje návrhy, ktorými chce brzdiť aktivity USA a NATO na území republík bývalého Sovietskeho zväzu a vo východnej Európe. Moskva pritom uviedla, že aliancia pod vedením USA by nemala prijať Ukrajinu alebo Gruzínsko ako nových členov, ani zriadiť svoje základne v bývalých sovietskych republikách.

Rusko a Západ tento týždeň začali konzultácie v rámci tzv. strategického dialógu, ktoré sa konajú v čase pretrvávajúcich obáv z ruskej invázie na Ukrajinu.

Moskva na nich žiada rozsiahle ústupky od Washingtonu a jeho spojencov z NATO – tí sa zasa vyhrážajú tvrdými sankciami, ak Moskva zaútočí na Ukrajinu.

Po viac ako siedmich hodinách rokovaní v pondelok v Ženeve sa ruskí a americkí predstavitelia zhodli, že budú pokračovať v rozhovoroch, ale k žiadnemu zásadnému prelomu na nich nedošlo.

Reklama

Kremeľ označil v utorok pondelkové ženevské rokovania za “pozitívny” začiatkom pokračujúceho dialógu, poukázal však na nedostatočné výsledky.

“Ešte sa bude konať niekoľko kôl rozhovorov, aby sa vytvoril jasný obraz o tom, kde sa vlastne nachádzame,” uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

“Zatiaľ nie je veľa dôvodov na optimizmus. Bolo by naivné myslieť si, že jedno kolo prinesie kompletný výsledok,” dodal hovorca Kremľa.

V stredu bude v Bruseli nasledovať Rada NATO-Rusko a vo štvrtok bude vo Viedni zasadať stály výbor Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), kde bude podľa očakávania tiež dominovať téma Ukrajiny.

Rusko obsadilo Krymský polostrov, patriaci Ukrajine, v roku 2014 a odvtedy podporuje aj proruské odštiepenecké sily na východe Ukrajiny. Konflikt v Donbase si vyžiadal viac ako 13.000 obetí.

Reklama

Kuleba pre RBK vyzdvihol, že Rusku v Ženeve dali jasne najavo, že “bez Ukrajiny nebude dohoda o Ukrajine”.

Ukrajina podľa Kulebu zastáva zásadový postoj: “štartovacia čiara pre diskusiu o bezpečnostných zárukách v euroatlantickom priestore by sa mala začať deeskaláciou bezpečnostnej situácie v blízkosti ukrajinských hraníc a odchodom Ruska z Donbasu a Krymu”.

Kuleba v tejto súvislosti ocenil, že tvrdá práca ukrajinskej diplomacie prináša výsledok a “medzi partnermi rastie porozumenie pre to, že bezpečnosť euroatlantického priestoru je nemožná, kým je Ukrajina v ohrození”.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali