Rekordér Šatan: “Zaslúžené víťazstvo,v obrane je ale čo zlepšovať”

Rekordér Šatan: “Zaslúžené víťazstvo,v obrane je ale čo zlepšovať”

Grenoble 19. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V stretnutí, ktoré ovplyvnili časté vylúčenia, sa zverenci trénera Vladimíra Vůjteka ujali vedenia v 23. minúte

Slovenskí hokejoví reprezentanti vybojovali druhé víťazstvo v záverečnej príprave na MS. V sobotňajšom zápase v Grenobli vyhrali nad domácimi Francúzmi 3:1 a odplatili im tak prehru 2:4 zo štvrtkového prvého vzájomného duelu v rámci Euro Hockey Challenge v Gape. Výrazný podiel na triumfe hostí mal Miroslav Šatan, kapitán SR strelil 83. a 84. gól v národnom drese a osamostatnil sa na čele historickej tabuľky reprezentačných kanonierov, ktorú doteraz viedol spoločne s legendárnym Jozefom Golonkom (82).

Reklama
Na snímke hokejista Miroslav Šatan

V stretnutí, ktoré ovplyvnili časté vylúčenia, sa zverenci trénera Vladimíra Vůjteka ujali vedenia v 23. minúte zásluhou presilovkového gólu Šatana. Náskok hostí poistil o päť minút svojím tretím reprezentačným zásahom Radoslav Tybor. Francúzov vrátil v tretej tretine do hry Teddy Da Costa, no v 53. minúte im zobral všetky nádeje Šatan, ktorý svojím druhým gólom v zápase definitívne rozhodol o triumfe Slovákov. Okrem neho podal v slovenskom drese výborný výkon aj brankár Ján Laco, ktorý zlikvidoval 28 striel súpera. Premiéru v reprezentačnom A-tíme absolvoval 19-ročný Martin Réway, počas krátkeho pobytu na ľade si zapísal iba mínusku a dve trestné minúty.

Slováci si tak v 21. vzájomnom zápase s výberom “galského kohúta” pripísali 16. víťazstvo. V záverečnej príprave pred MS v Minsku majú zatiaľ vyrovnajú bilanciu – zaznamenali dve výhry a dve prehry. Vůjtekovci sa najbližšie zídu po veľkonočných sviatkoch v Poprade, na východe Slovenska odohrajú dva zápasy v rámci Euro Hockey Challenge s Fínskom (vo štvrtok 24. apríla v Košiciach a v sobotu 26. apríla v Poprade). Generálkou na MS bude potom turnaj Slovakia Cup v Bratislave (1.-3. mája), kde sa stretnú s Lotyšskom a Nórskom.

Reklama

 

Euro Hockey Challenge

Francúzsko – Slovensko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

Góly: 48. Da Costa (Fleury, Amar) – 23. Šatan (Nagy, Mikúš), 28. Tybor (Miklík, Mihálik), 53. Šatan (Nagy, Mikúš). Vylúčenia: 6:9 na 2 min, navyše 15. Manavian 5+DKZ za narazenie zozadu – 29. Nagy 10 min osobný trest za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 29:23, 3500 divákov.

Francúzsko: Hardy – Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Baazi, Dusseau – Treille, Meunier, Ritz – Fleury, Da Costa, Guttig – Lamperier, Henderson, Raux – Beron, Berthon, Tardif

Reklama

Slovensko: Laco – Sloboda, Ďaloga, Stehlík, Mihálik, Valach Švarný, Brejčák, Štajnoch – Šatan, Mikúš, Nagy – Miklík, Špirko, Tybor – Haščák, Lušňák, Skokan – Réway, Šťastný, Zuzin

Zápas sa síce začal svižne, v hre oboch tímov však absentovala presnosť a kreativita, takže diváci veľa vyložených šancí nevideli. Oproti štvrtkovému duelu sa Slováci vyhli hrubým defenzívnym chybám, Laco musel byť v pozore iba pri akciách Guttiga, ktorý sa už-už uvoľňoval na útočnej modrej, no nespracoval puk, a Da Costu, ktorého strela obtrela žŕdku. Prvú sľubnú šancu hostí mal v 10. minúte Šťastný, ktorý v páde pálil mimo. V 15. min pri vlastnom oslabení prečíslili domácu obranu Šatan s Nagyom, prvý menovaný ale preváhal správny moment na prihrávku. Hru v prvej tretine často kúskovali vylúčenia, až trikrát bol terčom faulov francúzskych hráčov Nagy. V 15. minúte po nešetrnom ataku Manaviana zostal otrasený ležať na ľade, z ktorého sa iba ťažko dvíhal, zápas však dohral. Francúzsky obranca dostal trest na 5 min + DKZ, z dlhej presilovky však Slováci vyťažili iba hornú žŕdku po delovke Stehlíka. V prvej tretine boli mierne aktívnejší domáci, ktorí vyhrali na strely 7:4.

V druhej časti rozhodcovia naďalej rozdávali tresty. Vylúčenie Auvitua potrestal v presilovke Šatan, ktorý spoza bránky šikovne zasunul puk za Hardyho chrbát a 83. gólom v národnom drese prekonal v historickej tabuľke Golonku. V 28. minúte viedli hostia už 2:0, keď zvýšil ich náskok Tybor. Vzápätí ale putovali na trestnú Štajnoch a Ďaloga, Slováci sa v trojici ubránili. V oslabení 4 na 5 dokonca korčuľoval Štajnoch sám na domáceho brankára, tiesnený napálil iba do Hardyho. Francúzi potom zvýšili útočné úsilie a pred bránkou hostí začalo byť poriadne rušno. V 32. min predviedol Laco superzákrok, Treille zakončoval do prakticky prázdnej bránky, no slovenský brankár sa stihol vrhnúť do jeho strely a koncom čepele hokejky vytlačil puk nad bránku. Vzápätí zneškodnil aj pokusy Berona a Guttiga. Na druhej strane Skokan našiel pred bránkou Lušňáka, ktorý namieril iba do betónov Hardyho. V závere tretiny opäť ukázal svoje majstrovstvo Laco, ktorý kryl pokus Hendersona a potom zlikvidoval aj obrovskú šancu Lamperiera. Na opačnom konci klziska Tybor nepremenil svoju dobrú príležitosť.

V tretej časti Slováci úspešne držali súpera na dištanc a iba ojedinele ho púšťali cez stredné pásmo. V 48. minúte však “Les Bleus” rýchlo zakombinovali a Da Costa strelou z prvej pod hornú žŕdku znížil na 1:2. Následne mohlo byť vyrovnané, keď po kikse Stehlíka na útočnej modrej unikol Ritz, vyznamenala sa ale Lacova lapačka. Pre vývoj stretnutia bola dôležitá situácia z 53. minúty, keď Šatan zblízka dorazil do siete Nagyovu strelu a zmaril tak nádeje domáceho tímu. Tréner Francúzov Henderson si v závere zobral oddychový čas, skúsil hru bez brankára, no Slováci si už dvojgólový náskok ustrážili.

Vladimír Vůjtek, tréner SR: “Oproti štvrtkovému zápasu sme mali dnes na ľade skúsenejšie mužstvo a zachytili sme úvod stretnutia. I keď hra bola v prvej tretine neurovnaná, skončila sa 0:0. Od druhej tretiny sme začali hrať lepšie, kolektívnejšie, presadzovali sme sa kombinačne, dali sme dva góly a zápas sme si strážili až do konca. Potešila ma aktivita hráčov, bojovnosť a ich dôraz pri napádaní. Som spokojný, keďže nám vyšli aj oslabenia, hrali sme v nich obetavo. Výborne zachytal Ján Laco. Výkon debutanta Martina Réwaya ťažko hodnotiť, tým, že nehral presilovky s oslabenia, sa na ľad dostával iba sporadicky. Sme radi, že to Šatanovi s Mikúšom a Nagyom sype, na ich výkonoch budeme stavať aj v ďalších fázach prípravy a boli by sme radi, keby im to išlo spolu aj naďalej a my s nimi mohli počítať ako jedným definitívnym útokom na šampionáte. Po uplynulých dvoch zápasoch mám zmiešané pocity, keďže sme v prvom nezahrali tak, ako sme si predstavovali, ale v tom druhom sme hrali lepšie. Chýba nám ešte viac skúseností, naša hra stále nie je vyrovnaná počas celých 60 minút. Každé víťazstvo ale pomôže, keďže máme v tíme veľa mladých chlapcov a tí potrebujú na posilnenie sebavedomia práve takéto zápasy.”

Reklama

Miroslav Šatan, kapitán SR a reprezentačný strelecký rekordér (zdroj: hockeyslovakia.sk): “Začali sme oveľa lepšie ako stretnutie vo štvrtok. Počas väčšiny času sme mali hru pod svojou kontrolou a tým pádom sa zrodilo pre nás zaslúžené víťazstvo. Som rád, že som strelil ďalšie dva góly. Nečakal som na to a ani nemyslel. Teraz som rád, že to vyšlo a aspoň sa už tým nemusím viac zaoberať. Určite to nie je najdôležitejšia vec. Som spokojný s tým, že som stále schopný pomôcť tímu svojimi gólmi. Francúzi veľmi dobre korčuľovali, ale my sme si vypracovali viacero šancí. Máme čo zlepšovať v obrane, ale našťastie sme mali v bránke výborného Jána Laca, ktorý nás viacerými zákrokmi výrazne podržal.”

Ján Laco, brankár SR (zdroj: hockeyslovakia.sk): “Duel sa hral v dobrom tempe z jednej strany na druhú. Zbytočne veľa vylúčených hráčov kúskovalo hru, ale dôležité je, že sme zápas mali pod kontrolou a vyhrali ho. Treba vždy zvládnuť prvú tretinu a to sa nám podarilo. Stav po nej bol vyrovnaný, takže nám to pomohlo. Hrali sme dobre a obetavo. Mali sme aj kúsok šťastia, takže sme stretnutie zvládli veľmi dobre. Bolo to aj vďaka výbornej príprave naň. Pri mojom zákroku koncom čepele hokejky v druhej tretine som konal podvedome, hokejku som len nastrčil a dúfal, že ju puk trafí. Tešíme sa už domov, aby sme si užili trošku sviatky, lebo z hľadiska organizácie o nás vo Francúzsku nebolo postarané až tak, ako by sa žiadalo. Hlavne strava bola žalostná.”

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali