TOP recepty z mäty: Skúsite domáci odvar, olej či mätový ocot?

TOP recepty z mäty: Skúsite domáci odvar, olej či mätový ocot?

Mäta pieporná, latinsky Mentha piperita, je trváca bylinka z čeľade hluchavkovité. Práve v tomto období, spravidla od júna až do septembra, hojne rastie i v našich záhradách či na balkónoch, celoročne je ju však možné pestovať aj v kuchyni na okennom parapete. Mäta je rozšírená a veľmi obľúbená prakticky po celom svete. Charakteristická je hlavne svojou výraznou arómou. Jej príjemnú chladivú mentolovú vôňu si zamilovali mnohí. Zabúdať netreba na to, že mäta je neoddeliteľnou súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Okrem iného obsahuje mentol, ktorému vďačí nielen za vôňu, ale i mnohé vlastnosti. Môže byť nápomocná pri rôznych neduhoch. V článku sa pozrieme na to, čo všetko sa dá z mäty pripraviť a kedy je táto bylinka nápomocná. 

Mätový čaj

Z mäty je možné v prvom rade pripraviť skutočne lahodný čaj, podobne ako z mnohých iných bylín. A verte, že domáci čaj z vlastnej čerstvej či nasušenej mäty je ten najlepší. Na jednu šálku čaju vám postačí pár čerstvých lístkov, podľa veľkosti 5 až 10, prípadne jedna až dve lyžičky doma nasušenej drogy. Mätu zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať asi 5 až 10 minút. Po scedení podávame, počas zdravotných ťažkostí pokojne trikrát denne. Mätový čaj účinne podporuje tráviace procesy, môže pomôcť napríklad pri nevoľnosti, plynatosti, kolikách či problémoch so žalúdkom. Zároveň upravuje chuť do jedla a podporuje zdravie ústnej dutiny. Pôsobí protizápalovo a tíši bolesť. Taktiež je ho vhodné podávať pri ochoreniach horných dýchacích ciest, kašli aj pľúcnych či prieduškových ťažkostiach.

Odporúčame: TOP esenciálne oleje na akné a problematickú pleť: Ako nám môžu pomôcť?

mätový odvar

Zdroj: Shutterstock®

Mätový odvar

Z mäty sa tiež pripravuje odvar na vonkajšie použitie. Použijeme pritom dvojnásobné až trojnásobné množstvo mäty, ako v prípade prípravy čaju na pitie. Mätu buď len zaparíme v pohári vody alebo chvíľu povaríme v menšom hrnci. Odvar následne nechajte vychladnúť a môžete ho začať používať. Je veľmi vhodný napríklad na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine či bolesti v krku. Taktiež ho môžete použiť ako pleťovú vodu a pomocou vatových tampónov aplikovať na problematickú pleť. Mäta pôsobí protizápalovo a mierni podráždenie kože. Do odvaru je tiež možné namočiť nejakú látku či gázu a tú vo forme obkladov aplikovať na pokožku pri problémoch s ekzémom, svrbiacimi či zapálenými vyrážkami aj boľavými svalmi. 

Mätový ocot

Ak sa vám v záhrade hojne rozrástla mäta, rozhodne neváhajte vyskúšať aj domáci mätový ocot. Potrebovať budeme jednu nepriehľadnú a dobre uzatvárateľnú nádobku, 500 ml jablčného octu, veľkú hrsť mäty a ak máme, tak aj veľkú hrsť medovky. Bylinky vložíme do nádoby a zalejeme ich octom. Nádobu uzavrieme a odložíme na chladné a tmavé miesto. Doba lúhovania by mala byť jeden až dva týždne. Potom mätový ocot zlejeme do čistej sklenej nádoby. A na čo je takýto ocot vhodný? Je perfektným pomocníkom pri starostlivosti o vlasy. Používame ho na preplachovanie vlasov po umytí. Asi 50 ml octu vždy zriedime litrom vody a použijeme na opláchnutie vlasov po ich umytí šampónom. Potom ich už len zľahka osušíme uterákom. Môžeme opakovať raz či dva razy týždenne. Vlasy budú po použití lesklé, silné a bez otravných lupín. 

mätový olej

Zdroj: Shutterstock®

Mätový olej

Z mäty sa tradične pripravuje esenciálny mätový olej, ktorý má množstvo skvelých účinkov. Ten si doma asi tak ľahko nepripravíme, no domácu mätu môžeme spotrebovať na prípravu iného mätového oleja, v tomto prípade olejového macerátu. Potrebovať budeme mätu a kvalitný rastlinný olej, napríklad olivový. Mätou naplníme zaváraninový pohár a zalejeme ju olejom. Môžeme sa držať pomeru 50 g mäty na 250 ml oleja. Nádobku uzavrieme a necháme na slnku macerovať asi dva týždne. Potom zmes scedíme a hotový olej uskladníme v sklenených fľaškách či iných vhodných dobre uzatvárateľných nádobách. Uchováme na tmavom mieste. Takýto domáci mätový olej je skvelým pomocníkom pri mnohých ťažkostiach. Pri migrénach a bolestiach hlavy si ním neváhajte potrieť čelo a spánky. Rovnako je ním možné premasírovať boľavé miesta pri reumatizme, alebo ošetriť podliatiny či ekzematickú pokožku. Taktiež ho môžete využiť na masáž boľavých a unavených chodidiel. 

mätový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Mätový sirup

Ak máte skutočne veľké zásoby mäty a nechcete si ju všetku len nasušiť do zásoby, neváhajte pripraviť si mätový sirup. Pripravíme si naň 40 až 50 vetvičiek mäty piepornej, 1 kg trstinového cukru, 2 litre vody a dva väčšie chemicky neošetrené citróny. Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Pridáme do nej umyté mätové lístky a šťavu z jedného citróna. Druhý citrón nakrájame na kolieska a rovnako ho pridáme do zmesi. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme v chladničke odležať do ďalšieho dňa, a to aspoň 24 hodín. Potom zmes privedieme k varu, pár minút povaríme a scedíme ju cez kus látky či gázy. Do čistého odvaru pridáme cukor. Začneme ho zahrievať, kým sa všetok cukor nerozpustí a sirup mierne nezhustne. Hotový sirup rozlejeme do sklenených fliaš a sterilizujeme. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Mätovým sirupom môžete osladiť čaj aj osviežujúce letné limonády či rôzne nápoje a drinky. Taktiež ho môžete použiť pri príprave ovocných šalátov či rôznych zákuskov. 

Odporúčame: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní