Poznáte írsky mach? Zistite, prečo ho privítať aj vo svojej kuchyni!

Poznáte írsky mach? Zistite, prečo ho privítať aj vo svojej kuchyni!

Viete, čo sa ukrýva pod názvom írsky mach? Nie, žiaľ, nejde o žiadnu zelenú okrasnú rastlinku, ktorou by sme mohli skrášliť okolie svojho domu či obývačku. V skutočnosti tu hovoríme o na pohľad obyčajnej riase, ktorá však ukrýva veľký potenciál. Je totiž zdrojom mnohých živín a telu prospešných látok a dokáže zdravie človeka pozitívne ovplyvniť vo viacerých smeroch. Áno, táto riasa je vhodná na konzumovanie a verte, že sa to s ňou rozhodne oplatí skúsiť. V dnešnom článku si o nie úplne známom írskom machu povieme niečo viac. Pozrieme sa na to, čo nám dokáže ponúknuť a ako ho vlastne používať.

Poznáte írsky mach?

Írsky mach je druh červenej riasy s latinským pomenovaním Chondrus crispus. Táto riasa sa hojne vyskytuje najmä pozdĺž skál a útesov v pobrežných oblastiach Atlantického oceána, či už v Severnej Amerike alebo aj v Európe. Tu vo veľkom množstve rastie hlavne v moriach okolo Írska, na základe čoho dostala riasa i svoje pomenovanie. Miestami ju možno nájsť aj v Tichom oceáne. Vo svojom prirodzenom stave je táto riasa mäkká a chrupavkovitá. Nie je veľká, dorastá do dĺžky okolo 20 centimetrov. Môže mať rozličné sfarbenie, zvyčajne býva žltozelená, niekedy tmavofialová, červenkastá či hnedastá. Využívanie írskeho machu pritom nie je žiadnym novodobým trendom, skôr táto riasa iba opäť naberá na popularite. 

Chondrus crispus je totiž tradičnou súčasťou ľudového liečiteľstva, a to najmä v oblastiach spomínaného Írska. Práve na niektorých územiach Írska bol írsky mach údajne v 19. storočí jedným zo základných zdrojov výživy tunajšieho obyvateľstva. Je totiž zdrojom mnohých nenahraditeľných živín a dôležitých látok. Dnes našiel uplatnenie okrem iného i v potravinárstve. V mnohých kuchyniach je súčasťou rozličných tamojších pokrmov či nápojov. Spomenúť ešte môžeme, že írsky mach je taktiež priemyselným zdrojom karagénanu, ktorý sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, taktiež emulgátor vo farmaceutickom priemysle a podobne. Túto látku nájdeme v zložení potravín pod označením E407.

Odporúčame: TOP potraviny pre hrubé črevo: Čo jesť pre zdravšie črevá?

účinky írskeho machu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jeho účinky?

Už vyššie sme spomínali, že írsky mach dokáže nášmu telu poskytnúť hlavne množstvo živín a ďalších nenahraditeľných látok. Čo všetko ukrýva? Táto riasa je plná hlavne bielkovín, vitamínov a rozličných minerálnych látok a stopových prvkov, taktiež antioxidantov. Obsahuje vitamín C či vitamíny skupiny B, jód, horčík či draslík. A aké sú pozitívne účinky konzumácie írskeho machu? Vďaka svojmu zloženiu priaznivo vplýva na činnosť imunitného systému, taktiež na procesy v tráviacom trakte. Podporuje výživu kĺbov a prispieva k ich dobrému zdraviu. Môže mať pozitívny vplyv pri liečbe rôznych zápalov či opuchov kĺbov. 

Vďaka obsahu jódu tiež pozitívne vplýva na funkciu štítnej žľazy. Írskemu machu sú rovnako pripisované aj antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Môže pomôcť telu ľahšie bojovať s rôznymi virózami, chrípkou či prechladnutím. Priam blahodarný vplyv má na pokožku. Napomáha zlepšovať stav kože pri rôznych kožných ochoreniach. Pleť vyživuje vyhladzuje a vypína. Dokonca pomáha bojovať s celulitídou. Okrem toho má priaznivý vplyv aj na kvalitu vlasov. 

použitie írskeho machu

Zdroj: Shutterstock®

Ako írsky mach využiť nielen v kuchyni?

Zohnať u nás írsky mach nie je ničím náročným. Dá sa zakúpiť v rozličných formách na internete či v predajniach so zdravými potravinami. Nájsť je možné írsky mach vo forme prášku, potom ako sušený alebo nesušený mach prirodzene konzervovaný morskou soľou. Írsky mach, v stave v akom sa dá zakúpiť, je zväčša bledý až priehľadný a pred použitím sa namáča do vody aj na niekoľko hodín. Následne po rozmixovaní nadobudne gélovitú až želatínovú konzistenciu. Nemá prakticky žiadnu špecifickú chuť či farbu. Konkrétny postup používania a prípravy nájdete aj na obale daného produktu.

Írsky mach je však v takomto stave určený na pridávanie do rozličných sladkých aj slaných pokrmov. Môže predstavovať zdravšiu variantu zahusťovadiel a spojivo rôznych jedál. V RAW kuchyni írsky mach slúži ako želatína. Taktiež našiel využitie u vegánov, a to nielen na zahusťovanie polievok, krémov, pudingov či dezertov, ale aj ako alternatíva k živočíšnemu kolagénu. Írsky mach je tiež možné pridávať do nápojov, napríklad do smoothies alebo aj domácej zmrzliny a podobne. Namočenú a rozmixovanú riasu je dokonca možné použiť aj ako pleťovú masku. Pokožku tváre účinne vyhladí a hydratuje. Možné je ho pridať napríklad i do telového mlieka. 

Odporúčame: TOP spôsoby, ako použiť levanduľu: Skúsite čaj či domáci voňavý olej?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní