Listová zelenina je pre naše zdravie veľmi prínosná. Je bohatá na mnohé karotenoidy, vitamíny skupiny B a ďalšie cenné látky. Jej rozličný zástupcovia majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, trávenie aj stav ciev. V surovom stave by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. To platí aj pre špenát, ktorý je mnohými nenávidený, neraz hlavne malými deťmi. Pritom ide o veľmi zdravú listovú zeleninu, ktorá má nášmu telu čo ponúknuť. Špenát stačí len správne naservírovať a hneď bude pre každého o niečo sympatickejší. Čo tak ho pridať do lahodného smoothie nápoja alebo chutnej tortilly s kuracím mäsom a paradajkami? Máme pre vás hneď 7 dôvodov, prečo sa naučiť konzumovať špenát pravidelne!
1. Je nízkokalorický
Prvým benefitom špenátu je, že je skutočne nízkokalorický. Stogramová porcia tejto chutnej listovej zeleniny má len niečo cez 20 kalórií. Takmer z 90 percent je pritom tvorený len vodou. Špenát je tak ideálnou potravinou aj pri chudnutí a rozličných redukčných diétach. Má totiž minimum kalórií a zároveň je výživný. Navyše má pozitívny vplyv na trávenie a vďaka obsiahnutej vláknine podporuje pravidelnú stolicu.
Odporúčame: Prečo jesť tekvicové semená? Stačí zopár gramov a výsledky vás prekvapia!
2. Obsahuje toho viac ako len železo
Hoci má špenát málo kalórií a z veľkej časti ho tvorí voda, zároveň ide o veľmi výživnú potravinu, ktorá človeku doplní mnoho dôležitých látok. A reč zďaleka nie je len o železe, ktorého obsahom je špenát známy. Táto listová zelenina je zdrojom ďalších minerálov, napríklad draslíka, horčíka, vápnika, zinku či fosforu. Telu doplní ďalej vitamíny skupiny B aj vitamíny C či K, vlákninu aj bielkoviny.
3. Podporuje zdravie srdca a ciev
Ak budete pravidelne konzumovať špenát, urobíte niečo pre svoje srdce a cievy. Napríklad vďaka draslíku prispieva k udržiavaniu dobrej hladiny krvného tlaku. Taktiež je vhodnou súčasťou stravy, ktorá napomáha udržiavať úroveň cholesterolu v norme. Špenát navyše obsahuje i kyselinu listovú, ktorá má rovnako priaznivý vplyv na zdravie srdca a ciev. Pridaním špenátu do stravy je možné prispieť k prevencii vážnych kardiovaskulárnych ochorení.
Bude ťa zaujímať
4. Pomáha chrániť naše oči
Nielen mrkva je dobrá pre naše oči, ale aj špenát. Obsahuje totiž karotenoidy luteín a zeaxantín, čo sú prírodné pigmenty s veľmi silnými antioxidačnými účinkami. Napomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chrániť naše oči pred oxidačným poškodením aj účinkami UV žiarenia. Tieto karotenoidy prispievajú k prevencii degeneratívnych zmien na sietnici či šedého zákalu.
5. Udržuje v dobrom stave kosti i zuby
Ak sa nám na tanieri raz či dvakrát za týždeň objaví špenát, určite budú z toho nadšené aj naše kosti a zuby. Vďaka svojmu zloženiu má na ich zdravie a pevnosť pozitívny vplyv aj spomínaná listová zelenina. Špenát je napríklad zdrojom potrebného vitamínu K, ktorý má význam z hľadiska vývoja aj mineralizácie kostí. Rovnako telu doplní pre kosti nenahraditeľné minerály, napríklad mangán, horčík, meď či zinok.
Bude ťa zaujímať
6. Posilňuje mozog
Špenát obsahuje aj množstvo látok, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu a nervovú činnosť. V dobrej kondícii napomáha udržiavať mozog napríklad kyselina listová. Pre normálnu funkciu centrálnej nervovej sústavy je tiež dôležitý mangán a zabudnúť nemôžeme ani na horčík. I s doplnením týchto látok nám vie pomôcť práve chutný špenát.
7. Podporuje krásu pokožky
Nakoniec nám pomôže špenát vyživiť aj našu pokožku a podporiť jej zdravie a krásny vzhľad. Ukrýva sa v ňom napríklad betakarotén, ktorý patrí medzi spomínané karotenoidy. Rovnako pôsobí antioxidačne, podporuje dobrý stav pokožky a spomaľuje jej starnutie. V špenáte nájdeme i potrebný vitamín C, ktorý rovnako bojuje proti škodlivým účinkom voľných radikálov, podporuje hojenie rán a dôležitý je aj pre normálnu tvorbu kolagénu, ktorý sa ukrýva nielen v našej pokožke.
Odporúčame: Zistite, čo znamená zimnica: Kedy signalizuje vážny problém?