Vypestovať si pažítku dokážu pravdepodobne aj najväčší vrahovia zelene. Nie je na tom jednoducho nič zložité. A prečo tento fakt spomíname? Jar je v plnom prúde a zároveň je ideálny čas na to, vypestovať si vlastnú pažítku, a to pokojne i doma v kuchyni či na balkóne. Kto by si nechcel odtrhnúť trochu takejto čerstvej zeleniny a ochutiť si ňou napríklad domácu nátierku? K tomu stačí pridať čerstvý chrumkavý chlieb a dokonalé raňajky či olovrant sú na svete!
Cesnak pažítkový, patriaci do čeľade amarylkovité, dorastá do výšky pokojne 20 až 40 centimetrov. Táto prastará bylina a zároveň zelenina bola tradičnou súčasťou napríklad rímskej či gréckej kuchyne a dnes je, samozrejme, milovaná naprieč celým svetom. Pažítku, ako sa jej bežne hovorí, ľahko spoznáte podľa jej štíhlych a dutých lístkov, ktoré sú určené na konzumáciu. Zvyčajne medzi májom až septembrom sa tiež objavujú svetlofialové kvety guľovitého tvaru. V dnešnom článku vám prezradíme, prečo sa oplatí konzumovať pažítku a hlave to, ako si ju dopestovať i v pohodlí domova!
Pozri aj: Vyskúšajte zelené jarné recepty: Hlavné slovo má pažítka a špená
Ako si ju dopestovať?
Vypestovať si pažítku na balkóne či parapetnej doske v kuchyni nie je žiadny väčší problém. Treba sa držať len zopár zásad. Táto rastlinka obľubuje slnečné stanovištia, prípadne polotieň. Mali by ste ju chrániť pred väčším vetrom. Darí sa jej v hlinitých pôdach. Pozor však treba dávať v prvom rade na primeranú zálievku. S tou to najmä v zimných mesiacoch nepreháňajte. Hoci je teraz ten najideálnejší čas na jej sadenie, tešiť sa z nej môžete počas celého roka.
Do substrátu v kvetináči stačí len jednoducho vyhĺbiť jamky a tie naplniť semenami. Po výseve nezabudnite substrát zaliať a odložiť na slnečné miesto. Po sadení sa už po pár dňoch môžete tešiť z drobných zelených výrastkov. Keď vám pažítka podrastie, môžete začať s jej pravidelným zberom. Nikdy ju však nestrihajte blízko pri zemi, mohla by ľahko vyschnúť. Čerstvú nazbieranú pažítku si môžete vychutnať so zemiakmi či mäsom a rybami, vajciami, syrmi aj domácou nátierkou.
Bude ťa zaujímať
Jej účinky vás prekvapia!
Na pohľad ide možno len o takú trávičku, no opak je pravdou. Čerstvá a poctivo vypestovaná pažítka má toho skutočne čo ponúknuť. Organizmus priaznivo ovplyvňuje hneď v niekoľkých smeroch. Ako prvé však môžeme spomenúť, ktoré telu prospešné látky sa vlastne ukrývajú v pažítke. Je veľmi bohatá na vitamín C a rovnako dokáže telu doplniť niektoré z vitamínov skupiny B, napríklad práve dôležitý riboflavín. Zabudnúť nemôžeme ani na minerálne látky, ako sú fosfor, vápnik či draslík. Nakoniec nám dokážu tieto chutné a tak trochu pikantné stebielka doplniť aj vlákninu.
Cesnak pažítkový má antibakteriálne účinky a nápomocný je v boji proti črevným parazitom. Podporuje proces trávenia, tvorbu tráviacich štiav, chuť do jedla aj činnosť čriev. Priaznivo vplýva na obranyschopnosť a prispieva k prevencii mnohých ochorení, napríklad i rakoviny hrubého čreva. Vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu podporuje i zdravie očí. Okrem toho môžeme pažítke pripísať aj schopnosť ochraňovať cievy a znižovať hladinu cholesterolu. Rovnako sa ju oplatí do jedálnička zaradiť v prípade, že vás trápi vysoký krvný tlak.
Odporúčame: Ako pestovať bylinky na balkóne? Spoznajte overené rady a tipy