Hummus predstavuje pochúťku levantského pôvodu, ktorá je mimoriadne obľúbená najmä v oblasti Stredného východu. Ide o tradičný pokrm v Turecku, Sýrii či Libanone. A hoci názov tohto pokrmu nieje v podstate moc lákavý, jeho chuť každého dostane. Hummus totiž predstavuje skutočne chutný a hlavne zdravý a výživný pokrm. Je bohatý na bielkoviny aj vlákninu, vitamíny skupiny B aj mnohé minerály. Jeho hlavnými ingredienciami sú cícer a tahini, čo je sezamová pasta. Hummus sa spravidla konzumuje za studena ako nátierka či kaša, napríklad s pečivom, zeleninou, mäsom, taktiež krekrami a podobne. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako si ho pripraviť hneď 5-kat inak!
Ako na základný hummus?
Než sa pozrieme na rôzne variácie tradičného hummusu, môžeme si ešte prezradiť základný recept. Príprava klasického hummusu je jednoduchá. Budeme potrebovať 2 šálky cícera, 5 polievkových lyžíc tahini, 5 lyžíc olivového oleja, 2 menšie strúčiky cesnaku, soľ, korenie a šťavu z jedného citróna. Je možné použiť cícer z plechovky, no ideálne je namočiť sušený cícer na 12 hodín do vody a následne ho v čistej vode uvariť domäkka, čo môže trvať 1,5 až 2 hodiny. Mäkký cícer dáme do mixéra a pridáme k nemu ostatné suroviny. Soľ korenie a šťavu z citróna pridávame podľa chuti. Dôkladne rozmixujeme, musí nám vzniknúť jednotná hmota. Vtedy je hummus hotový a pripravený na podávanie. Ak však chcete vyskúšať aj mnohé ďalšie fantastické chute, neváhajte experimentovať. V galérii nájdete hneď päť spôsobov, ako jednoducho obmeniť chutný hummus.