Rozhodli ste sa upiecť si domáci chlieb alebo iné pečivo, poprípade nejaký chutný kysnutý zákusok, no nikde ste nezohnali droždie. V obchodoch je to ďalší nedostatkový tovar, ktorý sa neušiel úplne každému. Vám teda neostáva nič iné, len zmeniť svoje plány a upiecť si niečo iné, v čom nebudete potrebovať droždie. Alebo to môžete skúsiť aj inak a droždie si môžete sami vyrobiť.
Možno nebudete veriť, ale jeho príprava vôbec nie je zložitá. Dokonca nájdete množstvo skvelých receptov, podľa ktorých si droždie môžete vyrobiť. Poprípade si môžete pripraviť aj kvások, ktorý využijete pri príprave kvaskového chleba. Namiesto toho, aby ste v období pandémie obehávali všetky obchody vo vašom okolí, tak si droždie vyrobte. Uvidíme, či napokon aj chlebík alebo kysnutý koláč bude mať oveľa lepšiu chuť. Pretože bude pripravený z lásky, z ktorého bolo pripravené aj samotné droždie.
Pozri aj: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!
Droždie zo zemiakov
- 500 g zemiakov
- 60 g cukru
- 2 lyžice piva
Ako prvé si uvarte zemiaky v šupke, očistite ich a popučte na kašu. Do takto pripravených zemiakov začnite postupne pridávať vodu a vytvorte si hustejšiu zemiakovú kašu. Následne si cukor rozpustíte v troche horúcej vody a vytvorte si sirup, ktorý prilejte do zemiakovej kaše.
Takto pripravené droždie si preložte do väčšej misy a postavte na teplé miesto. Nechajte ho kvasiť 24 hodín. Počas toho, ako vám bude zmes kvasiť a pracovať, postupne pridajte po lyžici piva. Pivo samo osebe podporuje tvorbu kvasiniek, čo prispeje k lepšiemu nakysnutiu droždia. Po 24 hodinách droždie použite akokoľvek.
Bude ťa zaujímať
Droždie z piva
- 1 šálka ražnej múky
- 1 šálka vody
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 šálka piva
Do misky si nalejte pohár teplej vody a zmiešajte ju s pohárom vody. Takto pripravenú zmes nechajte odstáť približne 6 hodín. Po 6 hodinách pridajte 1 šálku piva a lyžicu kryštálového cukru. Všetko spolu poriadne premiešajte. Misky s takto pripravenou zmesou postavte na teplé miesto a nechajte cez noc kvasiť. Následne takto pripravené droždie skladujte v chlade.
Bude ťa zaujímať
Z ražnej múky
- 250 g ražnej múky
- 250 ml vody
- kryštálový cukor
Týmto spôsobom si v podstate vyrobíte kvások, ktorý nebude potrebné prikrmovať. Takže zmiešajte teplú vodu s múkou a nechajte kvasiť po dobu 24 hodín. Počas danej doby po troške prisypávajte kryštálový cukor. Po 24 hodinách budete mať kvások, ktorý môžete využiť akokoľvek.
Neprehliadni: Recept na zdravé zemiakové placky: Pripravené na plechu a bez oleja!