Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ravasz sa ohradil voči zákonu o potláčaní kriminality v rómskych osadách

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ravasz sa ohradil voči zákonu o potláčaní kriminality v rómskych osadách

Bratislava 12. januára 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz sa ohradil voči zámeru ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) presadiť zákon o potláčaní kriminality v rómskych osadách. Ministrovi sa podľa neho počas štvrtkovej (11.1.) tlačovej konferencie v rómskej osade v Krompachoch nepodarilo vážiť svoje slová natoľko, aby to nešlo proti snahám o spolunažívanie majority a menšín.

Na snímke podpredseda Mostu-Híd, splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz

Ravasz vysvetlil, že jeho úrad doteraz nebol súčasťou príprav návrhu zákona. “Musím sa vážne ohradiť voči naratívu tohto návrhu. Odmietam zákony, ktoré páchateľov priestupkov alebo trestných činov rozdeľujú na základe príslušnosti k etnickej menšine. Je to síce populárna a ľúbivá komunikačná skratka, ale ja ju odmietam,” uvádza vo svojom písomnom stanovisku.

Reklama

“V rozvinutej demokratickej krajine považujem za veľmi dôležité, aby vrcholní predstavitelia krajiny vážili svoje vyjadrenia aj s ohľadom na spolunažívanie majority a menšín. Ministrovi vnútra sa to určite nepodarilo,” kritizoval vládny splnomocnenec.

Ravasza nerozumie tomu, ako môže mať kriminalitu samotná rómska osada, ako je v názve navrhovanej zákonnej úpravy. Komentoval aj návrhy preventívnych opatrení, ktoré predstavil minister Kaliňák spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Tie sú podľa jeho slov “len v závoze” oproti prezentovaným represívnym opatreniam. “Teší ma, že pán minister spomenul projekty nášho úradu, ako sú miestne občianske poriadkové služby a povinná predškolská dochádzka. Zároveň ale nerozumiem, prečo neboli skúsení odborníci nášho úradu oslovení pri príprave takýchto závažných návrhov,” povedal.

Reklama

Vládny splnomocnenec tiež nepovažuje za potrebný ani užitočný avizovaný zber etnických štatistík. “Zber údajov na obecnej úrovni sa mi zdá byť úplne postačujúci. Nevidím konštruktívne využitie etnických dát v oblasti udržiavania poriadku,” komentoval.

Ravasz vyhlásil, že návrh bude počas zákonodarného procesu pripomienkovať. “Zatiaľ ide len o koncept ministra, ktorý neprešiel ani vnútrorezortným pripomienkovaním. O navrhovanej zmene ústavy zatiaľ neprebehla diskusia ani v rámci koalície,” pripomenul. “V každom prípade minister vnútra sa musí rovnako riadiť vládnym programom, ako napríklad ja, a zosúladiť svoje návrhy s jeho znením,” upozornil.

Kaliňák a Gašpar predstavili opatrenia, ktoré rezort plánuje v prípade rómskej kriminality. Mali by sa zvýšiť kompetencie policajtov, aby mohli zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku. V pláne je vytvorenie integrovaných policajných oddelení s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade.

Zaviesť sa majú aj občianske hliadky, ktoré by dohliadali na bezpečnostnú situáciu v rómskych osadách. Minister tiež oznámil potrebu vedenia štatistických údajov o tzv. rómskej kriminalite. Rezort pripravuje aj integračné opatrenia, napr. vytvorenie sietí podporných pracovísk, ktoré dokážu riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí, teda komunitných centier.

 

Reklama

Tlačovka priamo v rómskej osade

Najvyšší predstavitelia Ministerstva vnútra a Policajného zboru SR zavítali vo štvrtok do rómskej osady v Krompachom, aby diskutovali o otázkach bezpečnosti a aby šírili osvetu medzi tamojšími obyvateľmi. Predstavili tiež sériu opatrení, ktorými bude polícia bojovať proti častej drobnej kriminalite. Polícia na sociálnej sieti zverejnila video z návštevy Tibora Gašpara a Róberta Kaliňáka medzi Rómami, ako aj záznam tlačovej konferencie.

Priamo v rómskej osade v Krompachoch predstavil 11. januára 2018 minister vnútra Robert Kaliňák (druhý vpravo) a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar (vpravo) opatrenia, ktoré rezort plánuje zaviesť v prípade tzv. otravujúcej kriminality.

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar spoločne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom zavítali do rómskej osady a komunitného centra v Krompachoch. Hovorili o prevencii kriminality, ktorá v týchto oblastiach na vzostupe. Apelovali na miestnych obyvateľov aby dodržiavali zákon a správali sa zodpovedne. Tibor Gašpar v tejto súvislosti vyzdvihol prácu terénnych komunitných pracovníkov a deklaroval im ďalšiu podporu zo strany Policajného zboru.

“V kritických oblastiach Slovenska sme zaznamenali zvýšenie kriminality v rómskych osadách a ich okolí, a to aj napriek tomu, že z celoslovenského pohľadu je kriminalita na ústupe. Preto budeme v najbližšom období podporovať zmenu zákona, ktorá posilní právomoci policajtov priamo v teréne, ochráni slušných ľudí a zamedzí opakovanej kriminalite, ktorá bola doposiaľ neriešiteľná,” uvádza polícia vo vyhlásení.

Základným pilierom v tejto súvislosti je zvýšenie kompetencií policajtov, aby mohol policajt zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku. „Budeme mať na Slovensku o viac ako 3000 trestných činov menej za rok 2017, ako to bolo rok predtým. Napr. v Krompachoch máme stagnujúcu kriminalitu, v Revúcej je dokonca nárast prípadov. Preto chceme policajtom trošku rozviazať ruky v tých lokalitách, kde je to potrebné,“ povedal Gašpar podľa portálu Parlamentné Listy.

Reklama

Otravujúca protiprávna činnosť podľa neho pozostáva z rušenia nočného pokoja, jazdenia maloletých detí na dopravných prostriedkoch. Podľa prezidenta PZ SR pribudne policajtom viacero kompetencií, konkretizovať ich však bude neskôr. „Policajt bez právomocí alebo bez rešpektu, to nie je policajt. Dnes príde hliadka do osady a bežne sa stáva, že odchádza s rozbitými oknami na aute. Tam nie je žiaden rešpekt k takému statusu, ako je polícia,“ uviedol jeden z dôvodov Gašpar.

„Pre mňa je dôležité, aby sme mohli cestou zákrokov policajtov lepšie vyšetriť niektoré priestupky a trestné činy, ktoré sa často opakujú. Na tento účel budú prichádzať integrované policajné oddelenia s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade. Pilotne budú v Krompachoch, v Revúcej a Chminianskej Novej Vsi, ich súčasťou bude aj súbor technických opatrení, predovšetkým kamerový systém, aby sme nehľadali len páchateľov trestnej činnosti, ale aby sme šli pred problém a dokázali zakročiť ešte predtým, než sa niečo stane,“ priblížil druhý pilier Kaliňák.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali