Konflikt okolo Sýrie naberá na obrátkach. Sú úvahy o Asadovom páde len špekuláciou?

Konflikt okolo Sýrie naberá na obrátkach. Sú úvahy o Asadovom páde len špekuláciou?
Rebeli sú vyzbrojení hlavne ľahkými zbraňami

Brusel 13. december (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Rasmussen už vidí Asada v prachu dejín

Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada je krátko pred kolapsom. Povedal to dnes v Bruseli generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen po stretnutí s holandským premiérom Markom Ruttem.

Reklama

“Osobne si myslím, že vláda v Damasku sa blíži k svojmu pádu. Je to už iba otázka času,” odpovedal generálny tajomník NATO na otázky novinárov.

Vyzval ďalej Asadov režim, aby ukončil používanie násilia voči domácemu obyvateľstvu. Asadove jednotky sa podľa jeho slov neštítia použiť ani rakety typu Scud. Nie je celkom však jasné, na aké ciele ľahko vyzbrojených rebelov, by Sýria útočila raketami s plochou dráhou letu.

Reklama

Novinári sa zaujímali, odkiaľ má NATO správy o používaní rakiet typu Scud na území Sýrie. Rasmussen odmietol prezradiť zdroje, o ktoré sa opierajú výzvedné služby, potvrdil však, že začiatkom tohto týždňa bolo na území Sýrie zaznamenané viacnásobné nasadenie neriadených striel krátkeho doletu. Tlačou dokonca prebleskli správy, že Rusko Asadovi dodalo ďalšiu várku týchto rakiet Scud. Všetky tieto informácie sú však nepotvrdené.

Rasmussen povedal, že podľa dostupných informácií sa mohlo jednať o rakety typu Scud, čo je odsúdeniahodná skutočnosť a mohlo by to znamenať, že vláda je v koncoch, keď začala používať takýto typ zbraní.

Sýrska vláda však dnes poprela tvrdenia, že v boji proti “teroristickým skupinám” používa rakety Scud. “Ministerstvo zahraničných vecí potvrdzuje, že tieto rakety neboli použité v boji proti teroristickým skupinám,” uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom štátnou agentúrou SANA.

 

Ruske vyjadrenia vyznievajú skepticky a zatiaľ nie je jasné, ako sú myslené

Reklama

“Človek sa musí pozerať faktom do tváre. Režim a vláda v Sýrii čoraz viac strácajú kontrolu nad územím,” uviedol Bogdanov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti.

“Nanešťastie, víťazstvo sýrskej opozície sa nedá vylúčiť,” dodal námestník.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Bogdanov takisto povedal, že Rusko pracuje na pláne evakuácie svojich občanov zo Sýrie a v prípade potreby ich z krajiny odvezie.

Námestník ministra zahraničných vecí varoval, že Sýria by s najväčšou pravdepodobnosťou utrpela ťažké straty z následného násilia. “Boje budú ešte intenzívnejšie, a (Sýria), stratí desiatky tisíc a možno stovky tisíc civilistov,” varoval. ” Ak takáto cena za odstránenie prezidenta sa je pre Vás prijateľná, čo môžeme urobiť? My, to samozrejme pokladáme za absolútne neprijateľné.”

“Zaoberáme sa prípravami na evakuáciu. Máme plán mobilizácie a robíme si prehľad, kde všade sa naši občania nachádzajú,” dodal Bogdanov.

Reklama

 

Alexei Puškov

Puškov sa vyjadril ostrejšie

Alexei Puškov, predseda Výboru pre zahraničné veci Štátnej dumy, sa domnieva, že rozhodnutie (uznanie sýrskej opozície zo strany niektorých štátov) robí vyhliadky na mierové riešenie konfliktu mimoriadne chmúrne.

“Uznanie sýrskej opozície ako “legitímneho” orgánu zo strany organizácie “Priatelia Sýrie” pochováva  akékoľvek pokusy o nájdenie politického riešenia. Jedinou možnosťou je teraz vojna,” Napísal vo štvrtok Puškov na svojom Twitterovom účte. Mnohoí ruskí diplomati vnímajú tento najnovší vývoj ako hlavnú prekážku v sýrskom konfliktu. Argumentujú, že novouznaná koalícia rebelov nepredstavuje adekvátne politickú vôľu sýrskeho ľudu.

Puškov potom naznačil, čo by mohlo nasledovať v prípade, že sa radikáli uchýlia k násiliu proti ruskému konzulátu, ich úradníkom a ruským civilistom v oblasti. “Sýrski rebeli hrozia napadnutím veľvyslanectva Ruska a Ukrajiny v Damasku. Ak sa to stane, bude potrebné postarať sa o našich občanov. Amerika v takýchto prípadoch vyšle sily rýchleho nasadenia” varoval a zároveň tak naznačil, ako bude postupovať Rusko.

 

Veľká časť rebelov sú islamisti, nad ktorými ani USA nemajú kontrolu

Lavrov vidí hlavný problém v uznaní rebelov za jediného oficiálneho reprezentanta Sýrie

Minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, “Uznanie opozičnej koalície bráni úsiliu o vytvorenie hladkého, politický prijateľného prechodu moci v Sýrii. Pretože koalícia bola uznaná ako jediný legitímny zástupca Sýrie, zdá sa, že sa Spojené štáty sa rozhodli všetko staviť na ozbrojené víťazstvo.”

Moskva, ktorá varovala svojich západných partnerov, že “Sýria nie je Líbya,” sa vášnivo stavia proti akejkoľvek vonkajšiemu vojenskému zasahovaniu do konfliktu.

Medzitým, Interfax-AVN, citoval vojensko-diplomatický zdroj, ktorý povedal, že ak sa situácia v Sýrii stane kritickou, vojsko je pripravené pomôcť ruským občanom. “Ak sa situácia v Sýrii stane kritickou, máme plány na evakuáciu Rusov, ktorí tam žijú,” povedal.

Reklama

“Po prvé, hovoríme o námornej doprave, ktorá by mohla byť zaslaná k sýrskemu pobrežiu pod ochranou vojnových lodí. Ministerstvo pre núdzové situácie, by mohlo  tiež použiť lietadla, ako to bolo v prípade, keď evakuovanli ruských naftárov z Iraku. “Evakuačné plány existujú, ale žiadne rozhodnutie doteraz prijaté nebolo”, dodal zdroj.

 

Rebeli v ukoristenom sýrskom tanku

Situácia v Sýrii naberá na obrátkach

Zdá sa, že situácia v Sýrii sa skutočne vyostruje. V USA už pravdepodobne padlo, hoci iba neoficiálne rozhodnutie, o vojenskom riešení. Nasvedčujú tomu vyhlásenia o zriadení bezletovej zóny nad hranicou Sýrie s Tureckom a Jordánskom. Bezletovú zónu budú tvoriť raketové systémy Patriot a lietadla F-16. Situácia je zatiaľ konštruovaná tak, že lietadla, ktoré zasiahnu do bezletovej zóny, budú patriť zúčastneným krajinám a systémy Patriot im USA predajú, teda oficiálne sa zatiaľ nebudú angažovať.

Obe krajiny, Rusko i USA už majú bohaté skúsenosti vo vedení takejto vojny, v ktorej oficiálne nevystupujú. Na blízkom východe napríklad taká bola vojna Iraku proti Iránu v 80-tých rokoch.

Reklama

Vyhlásenia ruských predstaviteľov sa dajú chápať rôzne. Niektorí ich interpretujú tak, že Rusi sa pripravujú na Asadovú porážku. Iní tieto slová chápu tak, že Rusko si týmito vyhláseniami pripravuje pôdu na vojenský zásah v Sýrii. Vojnové lode na obranu evakuačných plavidiel sa ľahko môžu začať venovať iným úlohám, zatiaľ čo dovtedy je ich prítomnosť zdôvodnená. Tiež ruská najsilnejšia Tichomorská flotila, bola pred necelým mesiacom a pol vyslaná k Somálsku a oficiálnym dôvodom bolo zapojenie sa do boja proti pirátstvu.

Rusko chráni Asadovu vládu pred odsudzujúcimi rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a odoláva západnému tlaku, aby sa pridalo k snahám donútiť Asada k odstúpeniu. Pre Rusko je Sýria červenou čiarou, za ktorú zdá sa nie je ochotné zájsť.

Bogdanov dnes vyhlásil, že Moskva bude naďalej trvať na mierovom riešení konfliktu v Sýrii.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali