Počet nakazených narastá, SR hlási už 21 chorých. Pellegrini nariadil prísne opatrenia: “Zatvárame školy, letiská, lyžiarske strediská…”

Počet nakazených narastá, SR hlási už 21 chorých. Pellegrini nariadil prísne opatrenia: “Zatvárame školy, letiská, lyžiarske strediská…”

Viedeň/Bratislava 12. marca 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková, SITA/AP-/Czarek Sokolowski)

 

Vo štvrtok pribudlo na Slovensku celkovo 11 pacientov s ochorením COVID-19. Aktuálne je tak celkovo 832 vzoriek negatívnych a 21 pozitívnych. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Ústredný krízový štáb prijal pre koronavírus tvrdé opatrenia

Ilustračné foto

 

Reklama

Od poludnia, kedy premiér Pellegrini hovoril o šiestich prípadoch, tak pribudli ďalší piati ľudia s pozitívnym výsledkom na nákazu novým koronavírusom.

Dve ženy, z Bratislavy a Hviezdoslavova, a jeden muž z Vysokej pri Morave sa nakazili v priamom kontakte s pacientom nakazeným novým koronavírusom. Všetci sú v domácej karanténe.

Reklama

Muž z Humenného je hospitalizovaný na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Bol na Maldivách.

Ďalším prípadom je žena z Veľkých Uheriec. Hospitalizovali ju vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Pôvod jej nakazenia je v štádiu epidemiologického vyšetrovania.

 

Pracoviská cudzineckej polície budú 14 dní fungovať v obmedzenom režime

Pracoviská cudzineckej polície Policajného zboru (PZ) budú od piatka (13. 3.) fungovať 14 dní v obmedzenom režime. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Reklama

Registrácie pobytu občanov Európskej únie a ich rodinných príslušníkov sa počas týchto 14 dní nebudú vykonávať. “Postačí, ak takéto osoby, ktoré prídu na pobyt na územie SR, zašlú poštou prihlasovací lístok o začatí pobytu na území SR. Následne, po skončení opatrení, si prídu urobiť registráciu pobytu,” priblížila hovorkyňa.

Štátni príslušníci tretích krajín budú môcť požiadať len o podanie žiadosti o obnovenie prechodného pobytu alebo o udelenie trvalého pobytu na neobmedzený čas. Iné žiadosti sa počas daného obdobia nebudú prijímať.

Polícia zároveň informovala, že pri vstupe do budov sa bude skúmať, či cudzinec dodržal povinnú 14-dňovú karanténu po príchode zo zahraničia. “Ak ju nedodrží, nebude vpustený na stránkové pracovisko,” upozornila Bárdyová. Zároveň doplnila, že informácie bude polícia priebežne aktualizovať aj na sociálnej sieti.

 

Saková: Klientske centrá i okresné úrady budú otvorené tri hodiny denne

Reklama

Ministerstvo vnútra (MV) SR obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne.  Oznámila ministerka Saková.

“Takisto budeme obmedzovať aj počet ľudí, ktorí budú vstupovať do klientskych pracovísk a na okresný úrad, aby sme to regulovali presne tak, ako je to už v dnešnej dobe zavedené na pobočkách pošty,” priblížila.

 

Testy ohľadom koronavírusu má vykonávať aj súkromná spoločnosť

Laboratórne testy v súvislosti s novým koronavírusom bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku, avízoval premiér.

“Spoločnosť Medirex sa zúčastnila rokovaní k príprave laboratórnych kapacít pre vykonávanie virologických testov na COVID-19,” uviedla hovorkyňa spoločnosti Diana Madarászová v stanovisku pre TASR. Doplnila, že Medirex sústredí všetky kapacity na zabezpečenie procesov na pomoc Slovensku a viac informácií bude môcť poskytnúť v piatok (13.3.).

 

Školy a školské zariadenia budú 14 dní zavreté, potvrdil premiér

Školy a školské zariadenia budú od piatka (13. 3.) na minimálne 14 dní uzatvorené. Informoval o tom dosluhujúci predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu. Maturitné skúšky sa pre zatvorenie všetkých škôl na Slovensku na minimálne dva týždne posunú.

“Školy budú zatvorené od pondelka, aby sa ľudia na to stihli pripraviť,” poznamenal Pellegrini. Zavretie sa týka aj škôl, ktoré už v Bratislave sú zatvorené. “Dni, kedy boli zatvorené, sa nezapočítavajú do tohto 14-dňového obdobia. Od pondelka platí pre všetky školy zavretie na 14 dní, či už boli, alebo neboli zatvorené,” uviedol premiér.

Reklama
Na snímke Peter Pellegrini

Všetky tri medzinárodné slovenské letiská budú uzavreté

Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú uzavreté z dôvodu nákazy novým koronavírusom. Bude zastavená aj medzinárodná autobusová a vlaková preprava okrem carga a privátnych lietadiel. Na všetkých hraničných priechodoch sa budú vykonávať preventívne opatrenia, cez hranice budú môcť prejsť iba tí, ktorí majú na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt, alebo iné povolenie na pobyt. Podľa premiéra pritom treba zabezpečiť ekonomický chod krajiny. „Urobíme všetko preto, aby boli zásobované fabriky,“ vyhlásil Peter Pellegrini. Preto bude povolená medzinárodná tranzitná doprava, kamióny pritom budú môcť jazdiť bez obmedzení, napríklad aj cez víkend.

 

Aquaparky, zábavné parky i lyžiarske strediská budú zatvorené, obmedzia sa úradné hodiny na viacerých pracoviskách

Všetky aquaparky, zábavné parky a iné rekreačné strediská vrátane lyžiarskych centier, ako aj zábavné podniky a diskotéky budú v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku zatvorené.  Reštaurácie a hotely zostanú podľa jeho slov otvorené.

Reklama

V nákupných centrách ostanú otvorené iba potraviny, lekárne a drogérie.

Rovnako sa obmedzenie týka aj úradných hodín na viacerých pracoviskách na tri hodiny, regulovaný bude aj počet osôb, ktoré sem môžu vojsť. Saková tiež uviedla, že bude s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR rokovať aj o zrušení zahraničných zájazdov.

“V pondelok v spolupráci s mestskými políciami vyhodnotíme, aká je účasť v týchto nákupných centrách, a keď ľudia nebudú rešpektovať odporúčania minimalizovať počet návštev v týchto centrách, zvážime reštrikcie aj na pracovné dni,” doplnila premiéra ministerka Saková.

Pellegrini ubezpečil, že sa nezatvárajú obchody s potravinami. “Naďalej bude fungovať transport tovaru, ktorý sa týka potravín, stravovania alebo lekárskych a medicínskych predmetov a preparátov. Autá budú prichádzať a zásobovať do všetkých obchodných reťazcov, tie sa nezatvárajú, obmedzuje sa len prevádzka obchodno-zábavných centier,” dodal.

Podľa Pellegriniho si reštrikcie v prípade zábavných stredísk vyžiadala situácia, ktorej sú svedkom a ktorá nesvedčí o zodpovednosti časti obyvateľov. “S hrôzou zisťujeme, že prerušené vyučovanie, ktoré má byť preventívnym opatrením na spomalenie šírenia infekcie, si mnohí zamenili za prázdniny. Veselo sa rodičia s deťmi rekreujú v Jasnej, Tatrách, veselo navštevujú akvaparky,” upozornil premiér. “Svet sa nezastaví, ak 14 dní nepôjdeme na plaváreň, lyžovať sa, to, čo je teraz prvoradé, je zdravie,” zdôraznil a vyzval k zvýšenej občianskej a osobnej zodpovednosti k svojmu zdraviu i zdraviu iných.

Reklama

Informoval o tom, že Správe štátnych hmotných rezerv SR sa podarilo zabezpečiť respirátory štvrtej generácie FFP4, ktoré budú distribuované infektologickým klinikám. “Takisto už máme v tisíckach kusov a zajtra môžeme rátať v miliónových kusoch s jednorazovými rúškami, ktoré budú distribuované do ambulancií, ale aj lekární či na úrady. “Pracovná skupina určí kľúč distribúcie týchto rúšok tak, aby boli bezplatne k dispozícii, uviedol premiér.

Informoval, že nemocnice disponujú približne tisíckou pľúcnych ventilátorov, štát by mal zvýšiť tento stav o desať percent. Uviedol, že vláda je v kontakte s kabinetmi iných krajín, napríklad Číny i Ruska, a má pozitívne spätné väzby v prípade poskytnutia materiálnej pomoci Slovensku.

 

Denisa Saková: Všetci, ktorí prídu zo zahraničia, pôjdu na 14 dní do karantény

Všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia, pôjdu na 14 dní do domácej karantény. Po zasadnutí ústredného krízového štábu o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

 

Noví pacienti nakazení ochorením COVID-19 sa nachádzajú v Bratislave

Reklama

Šesť nových osôb nakazených ochorením COVID-19 sa nachádza v Bratislave. Po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu o tom informoval predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Väčšina mala podľa slov Pellegriniho kontakt s nakazenou osobou. “Pacienti sú identifikovaní a nachádzajú sa v Bratislave,” uviedol. Komentoval tiež, že medzi novými prípadmi sa nachádza napríklad osoba či osoby, ktoré boli v USA.

Pellegrini pripomenul, že od štvrtka od 6.00 h platí mimoriadna situácia. Zdôraznil, že netreba podliehať panike-

 

 

“Hanba a hyenizmus”

Reklama

Ostro sa však ohradil voči mediálnemu výstupu lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorému chce na rokovaní “povedať svoje zoči-voči”. Pellegriniho nahneval spôsob prezentácie perspektívneho nového predsedu vlády pred rokovaním ústredného krízového štábu. “Slovensko čelí najväčšej kríze v histórii a on si z toho bude vytĺkať politický kapitál, to je hanba a hyenizmus,” zdôraznil Pellegrini.

Igor Matovič, ktorý je poverený zostavením vlády, chce na rokovaní predložiť svoje riešenia, napríklad informovanie prichádzajúcich ľudí zo zahraničia bezplatnými správami od telefonických operátorov. Matovič sa chce tiež pýtať na to, v akom stave sú pripravené nemocnice, jednotky intenzívnej starostlivosti či technické vybavenie a testovanie pacientov.

Krízový štáb má podľa dosluhujúceho premiéra Petra Pellegriniho riešiť prípadné rozhodnutie o povinnej karanténe pre všetky osoby vracajúce sa zo zahraničia. Tiež by mal štáb rozhodnúť, či vyhlási plošné uzatvorenie všetkých materských, základných a stredných škôl na území Slovenska na 14 dní.

 

Kotleba nalieha, aby sa začali lepšie strážiť hlavne hranice pred ilegálnymi migrantmi, ktorí by mohli rozšíriť vírus na Slovensku

https://www.youtube.com/watch?v=sqik_dZy6lI&feature=emb_title

 

Reklama

Nákaza Slovenky v Rakúsku

Tirolsko v stredu potvrdilo, že novým koronavírusom sa infikovala aj Slovenka pracujúca v obci Berwang. Informovali o tom rakúska verejnoprávna stanica ORF a regionálny webový portál Meinbezirk.at.

Žena začiatkom marca navštívila lyžiarske stredisko Ischgl, kde sa nakazila. Toto stredisko bude od soboty na dva týždne zatvorené, oznámil v stredu tirolský hajtman Günther Platter. Počet nakazených sa v Rakúsku zvýšil na 302.

Rakúsko už pred niekoľkými dňami potvrdilo nákazu novým koronavírusom u štyroch Slovákov (dve deti, dvaja dospelí), ktorí ostali v domácej izolácii v rakúskom Kittsee.

 

Bezpečnostný stupeň krajiny sa pre koronavírus a mimoriadnu situáciu nemení

Bezpečnostný stupeň krajiny sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre riziko šírenia nového koronavírusu nemení. Ministerstvo vnútra (MV) SR pre TASR uviedlo, že opatrenia uplatňované pri ochrane zdravia nemajú žiadnu súvislosť so stupňom ohrozenia.

Reklama

“Stupeň teroristického ohrozenia – už dlhodobo v platnosti druhý – ako už jeho názov napovedá, nemá spojitosť s opatreniami uplatňovanými pri ochrane zdravia ľudí pred koronavírusom, ani s vyhlásenou mimoriadnou situáciou a nebude sa meniť,” uviedol tlačový odbor rezortu vnútra.

MV SR doplnilo, že trvanie vyhlásenia mimoriadnej situácie sa nedá odhadnúť. “Bude vyhlásená dokedy to bude potrebné,” poznamenal rezort.

Ministerstvo aj na svojom webovom sídle vysvetľuje, že mimoriadna situácia je obdobie ohrozenia alebo obdobie pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti na život, zdravie alebo majetok. V zmysle zákona sa pod týmto pojmom v našich podmienkach podľa slov MV rozumie živelná pohroma, technologická havária, teroristický útok alebo kumulácia ich účinkov.

Zvyčajne sa na Slovensku vyhlasuje napríklad v súvislosti s povodňami či snehovými kalamitami. “Menej častými sú technologické havárie sprevádzané výbuchmi a rozsiahlejšie požiare,” informuje rezort.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali