Rakety vypálené z palestínskeho pásma Gazy zabili dve ženy v južnom Izraeli

Rakety vypálené z palestínskeho pásma Gazy zabili dve ženy v južnom Izraeli

Jeruzalem 11. mája 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ariel Schalit,Hatem Moussa,Adel Hana)

 

Rakety vystrelené v utorok z palestínskeho pásma Gazy zabili dve ženy v juhoizraelskom meste Aškelon, oznámila tlačovej agentúre AFP záchranná služba Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda/MDA)

Palestínčania armáda útok raketový
Izraelskí vojaci skúmajú zničený dom po zásahu raketou vystrelenej z pásma Gazy, v meste Aškelon na juhu Izraela 11. mája 2021

Hovorca MDA uviedol, že jedna z usmrtených žien bola štyridsiatnička a druhá mala okolo 65 rokov. Hovorca dodal, že ženy zahynuli pri dvoch rôznych incidentoch.

Reklama

 

Netanjahu upozornil, že Izrael útoky proti hnutiu Hamas vystupňuje

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyslovil varovanie, že Izrael vystupňuje útoky proti palestínskemu hnutiu Hamas po tom, ako dve rakety vypálené z pásma Gazy v utorok ráno usmrtili dve ženy. Informovala o tom agentúra AFP.

Reklama
Izrael Palestínčania armáda útok raketový
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 11. mája 2021

“Armáda odvčera uskutočnila v pásme Gazy stovky útokov proti Hamasu a islamistickému džihádu… a silu našich útokov budeme naďalej zvyšovať,” povedal Netanjahu. Na Hamas podľa jeho slov udrú “spôsobom, aký neočakáva”.

Rakety vystrelené v utorok z palestínskeho pásma Gazy zabili dve ženy v juhoizraelskom meste Aškelon, pripomína AFP.

“Smrť týchto dvoch izraelských žien odsudzujeme a žiadam vás, aby ste dodržiavali bezpečnostné pokyny,” povedal Netanjahu Izraelčanom.

Hnutie Hamas uviedlo, že v utorok popoludní počas piatich minút vypálilo 137 rakiet na Aškelon a neďaleké mesto Ašdod. Útoky mali za cieľ narušiť protivzdušnú obranu Izraela.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády povolal v utorok posily na juh Izraela, ktorý je už druhý deň cieľom raketových útokov palestínskych ozbrojených skupín z pásma Gázy. V tejto oblasti od pondelka prišlo o život 26 ľudí, píše AFP s odvolaním sa na úrady.

Reklama

Napätie v Jeruzaleme sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci. EÚ minulý týždeň odsúdila nútené vysťahovávanie a označila ho za “nezákonné”.

 

Francúzsko vyzvalo Izrael, aby vo východnom Jeruzaleme používal primeranú silu

Francúzsko vyzvalo v utorok Izrael, aby vo východnom Jeruzaleme používal “primeranú” silu, informovala agentúra AFP.

Izrael Palestínčania armáda útok raketový
Muž sa pozerá zo zničeného balkóna obytnej budovy po izraelskom leteckom útoku, pri ktorom zahynuli traja ľudia v Gaza City, v pásme Gazy 11. mája 2021

“Celkom jasne žiadame primerané použitie sily zo strany izraelských úradov,” uviedol Jean-Baptiste Lemoyne, štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí. Francúzsko bude podľa jeho slov “pokračovať v práci” s cieľom zabezpečiť politické riešenie krízy a konfliktu v súvislosti s Palestínou.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vo vyjadrení dodal, že “všetci účastníci musia preukázať čo najvyššiu zdržanlivosť” a vyhýbať sa provokáciám alebo podnecovaniu nenávisti, aby ukončili násilie, ktorého hlavnými obeťami sú Palestínčania a obyvatelia Izraela.

Reklama

Le Drian takisto odsúdil raketové útoky voči Izraelu z pásma Gazy, ku ktorým sa prihlásilo hnutie Hamas, a žiadal o ich “okamžité zastavenie”.

Medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) takisto žiadala ukončenie “brutálneho” utláčania Palestínčanov protestujúcich proti nútenému vysídľovaniu v oblasti východného Jeruzalema.

“Izraelské bezpečnostné zložky už štyri dni voči palestínskym demonštrantom v okupovanom východnom Jeruzaleme opakovane používajú neoprávnenú a nadmernú silu,” píše AI vo svojej tlačovej správe z pondelka.

Zranenia utrpelo 840 Palestínčanov a podľa izraelskej polície aj najmenej 21 policajtov a sedem izraelských civilistov.

AI takisto všetky strany konfliktu vyzvala, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo a prijali opatrenia, aby svojím konaním neubližovali civilnému obyvateľstvu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali