Fico (svojim) poslancom: Nič nebráni, aby ste zvolili nového generálneho prokurátora

Fico (svojim) poslancom: Nič nebráni, aby ste zvolili nového generálneho prokurátora

Bratislava 4. januára (TASR/HSP – Foto:TASR)

 

Zvoľte kandidáta, ktorý bude mať podporu generálnej prokuratúry

Národnej rade SR nič nebráni, aby spustila novú voľbu generálneho prokurátora. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý reagoval na rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča o nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Opozícii odkázal, že “máme demokratický systém” a väčšine v parlamente nemôže nič brániť, aby novú voľbu spustila.

Reklama
Kľúčovou dierkou už ohlasuje Fico nového (svojho) generálneho prokurátora

“Za to, kde sa dnes nachádzame, zodpovedajú len tí páni, ktorí dnes tak hlasno kričia,” reagoval na opozičnú kritiku prezidentovho rozhodnutia Fico. Podľa neho je teraz na predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, nakedy určí termín na predloženie kandidátov do voľby generálneho prokurátora a termín novej voľby. Dodal, že mu záleží na tom, aby nový generálny prokurátor mal podporu samotných prokurátorov. “Budeme podporovať len takého kandidáta, ktorý bude mať podporu prokuratúry ako takej,” povedal Fico. O konkrétnych menách hovoriť nechcel.

“Pokiaľ nebudú existovať právne prekážky, ako napríklad rozhodnutie Ústavného súdu o predbežnom opatrení, nič nemôže zabrániť Národnej rade, aby si splnila svoju úlohu a predložila prezidentovi kandidáta,” povedal Fico. Ak by hrozilo, že v čase voľby generálneho prokurátora by mohol Ústavný súd rozhodnúť o predbežnom opatrení, premiér by podľa svojich slov považoval za korektné počkať na toto rozhodnutie. “Avšak nebudeme v žiadnom prípade čakať na rozhodnutie o merite podaných ústavných sťažností,” vyhlásil Fico.

Reklama

 

Prezident nerešpektoval zákonodárny orgán, ktorý jediný reprezentuje ľud

Bývalý predseda Národnej rady SR a súčasný šéf klubu KDH Pavol Hrušovský nerozumie tomu, ako môže prezident SR nerešpektovať rozhodnutie najvyššieho slovenského zákonodarného orgánu, keď napríklad návrh predsedu vlády na vymenovanie ministra rešpektovať musí. Pritom vláda je podľa Hrušovského nižšie postavená ako národný parlament.

“V štruktúre ústavných orgánov v Ústave SR je prezident SR zaradený za najvyššiu zákonodarnú moc Národnú radu ako druhý v poradí pod výkonnú moc. Mne z toho vychádza jediné, že Národná rada SR je viac ako vláda, viac ako premiér. A ak má prezident na základe rozhodnutia nálezu Ústavného súdu SR povinnosť rešpektovať vôľu premiéra, tak sa čudujem, že prezident odmieta rešpektovať vôľu Národnej rady SR ako najvyššieho zákonodarného orgánu,” zdôraznil dnes na tlačovej konferencii KDH Hrušovský, ktorému sa nepozdáva takéto narúšanie ústavných vzťahov medzi jednotlivými ústavnými orgánmi. Hrušovský varuje pred nebezpečenstvom vytvoreného ústavného precedensu.

 

Reklama

Figeľ: Chystá premiér stoličku generálneho prokurátora svojmu spolužiakovi?

Predseda KDH Ján Figeľ sa pýta premiéra Roberta Fica, “či má toto divadlo” poslúžiť k tomu, aby sa šéfom prokuratúry stal Ficov spolužiak Jaromír Čižnár. Figeľ zároveň nevylúčil, že v prípade novej voľby šéfa prokurátorov sa opozícia na hlasovaní nezúčastní. O spoločnom postupe chce KDH rokovať s partnermi z Ľudovej platformy, SDKÚ-DS a Mostom-Híd, a následnej aj s ostatnými opozičnými stranami. V súvislosti s novou voľbou nevylučuje Figeľ ani rokovania so Smerom-SD. Do budúcnosti avizuje legislatívne zmeny, ktoré majú znížiť mieru politiky v oblasti prokuratúry. “Aby sa posilnila transparentnosť, demokratickosť a odbornosť pri fungovaní prokuratúry,” povedal Figeľ.

Prezident SR Ivan Gašparovič oznámil svoje rozhodnutie o nevymenovaní Čentéša predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. “Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR,” TASR informovala Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Gašparovič v odôvodnení rozhodnutia, ktoré zverejnil 2. januára, uvádza politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali