Putin vytvára krok za krokom nový, post-americký svet

Putin vytvára krok za krokom nový, post-americký svet

Moskva 18. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev)

 

Na ruskom serveri politikus.ru vyšiel zaujímavý článok Ruslana Ostaška, ktorý si myslí, že Putin postupne vytvára nový post-americký svet

Ostaško v článku hovorí, že pokiaľ sa politici na Západe venujú olympiáde v Riu a dovolenkám, Putin pokračuje v práci nad architektúrou post-amerického sveta, v ktorom Rusko figuruje nielen ako energetická veľmoc, ale aj ako hlavné logistické centrum spojenej Eurázie.

Reklama
Na snímke Vladimir Putin
Na snímke Vladimir Putin

Postupne sa vynárajú v správach, projektoch a medzinárodných dohodách kontúry budúceho systému, v ktorom sa Rusko stáva križovatkou tovarových a energetických prúdov z Východu na Západ a zo Severu na Juh. V posledných dňoch sa stretli na rokovaniach prezidenti Ruska, Azerbajdžanu a Iránu a toto stretnutie o krok priblížilo nový post-americký systém, založený na iných, nie na neokoloniálnych princípoch a na nadvláde dolára.

Lídri Ruska, Iránu a Azerbajdžanu spoločne potvrdili svoj záujem na vytvorení ambiciózneho trojstranového projektu, ktorý sa stane konkurentom Suezu. Odstavením Suezu by sa podarilo zmeniť geopolitickú konfiguráciu regiónu. Medzinárodný transportný koridor Sever-Juh, ktorý prechádza cez Rusko, Azerbajdžan a Irán, ústi do Baltického mora na Severe a do Perzského zálivu na Juhu. Prepája sa tak Balt s Perzským zálivom.

Reklama

Najmä India je výrazne zainteresovaná na tomto projekte, ktorý diverzifikuje strategické spojenia Indie s okolitým svetom. Momentálne India vo veľkom kupuje ruskú naftu a Rosneft aktívne využíva indické zdroje priamo v Indii. Rusko-indická spolupráca je tŕňom v oku pre Saudskú Arábiu a monarchie Perzského zálivu, ktoré vnímali Indiu ako odbytište svojej nafty. Ak Saudi stratia indické trhy, výrazne to otrasie ich ekonomickým potenciálom.

S tým, ako sa oslabujú pozície USA, nadobúdajú kontúry nového systému čoraz reálnejšiu podobu. Energetika je len jedným z bonusov celého projektu, projekt spojenej Eurázie – od Portugalska až po Vladivostok sa pozitívne prejaví aj v iných oblastiach (poľnohospodárstvo, priemysel, obchod, veda….). Postupne, ako sa urovnávajú staršie rozpory medzi Pekingom a Dillí nadobúda realizácia celého projektu pevnejšie a jasnejšie kontúry.

Zrealizovať celý projekt navyše možno aj za relatívne dobrú cenu. Železničná infraštruktúra je rozvinutá vo všetkých krajinách, v niektorých oblastiach však bude nutné modernizovať viaceré segmenty. Odborníci predpokladajú, že reálne začne celý projekt fungovať už koncom roku 2017. Navyše sa preprava zo severu na juh skráti až cca o 15 týždňov, pretože nebude potrebné transportovať tovar námornou cestou cez Suez.

Čo je však najdôležitejšie, Eurázia sa spojí nie vo formáte kabalisticko-neokoloniálnej globalizácie, ale vo formáte rovnoprávneho a vzájomne výhodného spojenectva. Štáty, ktoré sa rozhodli aktívne zapojiť do tohto projektu – Čína, Rusko, India, Irán hľadajú spôsoby ako odstaviť zaoceánskych oponentov, využívajúcich schému “rozdeľuj a panuj”.

Rusko a Čína sa kvôli čoraz nervóznejším a arogantným krokom americkej politickej elity čoraz viac zbližujú, spolupráca Ruska s Indiou a Ruska s Iránom sa čoraz viac prehlbuje. Spojenectvo spomenutých krajín, ich potenciál a zdroje niekoľkonásobne prevyšujú možnosti USA a NATO, najmä dnes, kedy sú USA naozaj v nezávideniahodnej ekonomickej kondícii.

Reklama

Budovanie nového post-amerického systému samozrejme odmietajú momentálne politické elity USA, ktoré chápu, že ich hegemónia sa už v podstate končí. Tieto kruhy už však nedokážu zastaviť formovanie novej geopolitickej reality, v ktorej pre ich túžbu po hegemónii nie je žiadne miesto.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali