Putin pred novinármi komentoval kľúčové problémy domácej i zahraničnej politiky

Putin pred novinármi komentoval kľúčové problémy domácej i zahraničnej politiky

Moskva 17. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kremlin Pool Photo via AP)

 

Ruský prezident zopakoval známe stanovisko Moskvy, že nikdy nebude súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v moskovskom Centre medzinárodného obchodu odpovedal na hodnotiacej tlačovej konferencii na otázky novinárov, ktorých sa tento rok na toto podujatie akreditovalo 1390. Tlačová konferencia trvala tri hodiny a takmer desať minút.

Reklama
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

 

Otázky novinárov sa týkali medzinárodnej politiky: aktuálnych vzťahov Ruska s Tureckom, Sýriou, Egyptom, Ukrajinou i USA a tamojších prezidentských volieb.

Reklama

Pokiaľ ide o Ukrajinu, Putin priznal, že Rusko malo “personál na východnej Ukrajine, kde plnili isté vojenské úlohy”. Poprel však, že by Rusko na východ Ukrajiny vyslalo svoje regulárne jednotky.

Vyhlásil tiež, že Rusko je zainteresované na ukončení konfliktu na východe Ukrajiny a je pripravené presvedčiť proruských separatistov no nutnosti dosiahnuť kompromis ohľadom jeho urovnania.

Zároveň ubezpečil, že Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine žiadne sankcie ako reštrikcie za jej obchodnú dohodu s EÚ. Ukrajina “už len viac nebude mať úľavy ani výhody”, aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s Kyjeva.

Putin na tlačovej konferencii vyhlásil, že prístav Sevastopol na Krymskom polostrove má z vojenského hľadiska väčšiu dôležitosť ako prístav vo Vladivostoku či Kamčatke. Uviedol, že Rusko urobilo veľmi veľa pre to, aby si základňu v Sevastopole zachovalo, “rozvíja ju a bude ju rozvíjať aj v budúcnosti”.

Ruský prezident zopakoval známe stanovisko Moskvy, že nikdy nebude súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť. Oznámil, že Rusko podporuje iniciatívu Spojených štátov ohľadom prípravy rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii, a vyjadril nádej, že s americkou iniciatívou bude spokojné aj sýrske vedenie. Pripomenul, že kríza v Sýrii má len politické riešenie, nie vojenské.

Reklama

Putin sa vyjadril aj k najnovšej iniciatíve na riešenie konfliktu v Sýrii – vzniku koalície arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie. Priznal, že názory Moskvy a Rijádu sa síce nezhodujú vo všetkých oblastiach, ale vyslovil presvedčenie, že nová aliancia bude konať v spoločnom záujme a s ostatnými krajinami sa jej podarí dospieť k efektívnej spolupráci.

Nedávne zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou Putin opäť označil za nepriateľský akt. Znova uviedol, že Rusko do Sýrie presunulo svoj systém protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: “Len nech si (tam) teraz lietajú”. Prednedávnom Putin varoval, že na akúkoľvek provokáciu voči ruským jednotkám na misii v Sýrii bude Rusko reagovať veľmi rozhodne.

Na margo kontaktov s Tureckom v súčasnej kríze Putin vyhlásil, že so “súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať”. Upozornil, že v Turecku dochádza k “plazivej islamizácii” a obvinil túto krajinu, že islamistom poskytuje útočisko.

Ubezpečil, že zrušenie letov do Egypta v súvislosti so zrútením ruského civilného lietadla s 224 osobami na palube nebolo politickým rozhodnutím, ale šlo o otázku bezpečnosti. Dodal, že Rusko odvolá všetky reštriktívne opatrenia týkajúce sa turistického ruchu v Egypte hneď po tom, ako začnú platiť spoľahlivé protiteroristické opatrenia.

Putin avizoval, že Rusko “je pripravené a chce” rozvíjať vzťahy s USA bez ohľadu na to, kto tam v roku 2016 vyhrá prezidentské voľby. Uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa označil za veľmi talentovaného človeka a za lídra kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Ubezpečil, že Rusko bude rešpektovať rozhodnutie amerických voličov, nebude ich nijako ovplyvňovať.

Reklama

Putin sa vyjadril aj k súčasnej vnútropolitickej situácii v Rusku: konštatoval, že je spokojný s prácou vlády a uviedol, že kádrové zmeny v nej sa neplánujú. Vyslovil sa za dôsledné vyšetrenie podozrení z korupcie i ďalších trestných činov, pričom sa osobitne zmenil o vražde opozičného politika Borisa Nemcova.

Podľa Putinových slov ruská ekonomika prekonala krízu, “prinajmenšom jej vrchol”. Vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku.

Pripustil, že časť akcií štátnych podnikov, ako napríklad ropnej spoločnosti Rosnefť, môže byť sprivatizovaná, ale kontrolný podiel by v každom prípade mal zostať štátu.

Ruský prezident odpovedal aj na otázky o poplatkoch v nákladnej doprave i za služby spojené s užívaním bytov, o nezvyšovaní výšky veku pre odchod do dôchodku v súčasnosti i poskytovaní ruských detí na adopciu do zahraničia.

Novinári položili Putinovi aj otázky týkajúce sa korupčných a dopingových škandálov v športe. Na základe novinárskej otázky Putin brojil aj za vyučovanie angličtiny v Rusku a odhalil aj tajomstvo svojej dobrej fyzickej kondície. Výnimočne sa zmienil aj o svojich dvoch dcérach.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali