Putin chce aj v budúcnosti zabrániť manželstvám homosexuálov. Rusi chcú ukotviť tradičné manželstvo a vieru v Boha v ústave

Putin chce aj v budúcnosti zabrániť manželstvám homosexuálov. Rusi chcú ukotviť tradičné manželstvo a vieru v Boha v ústave

Moskva 11. marca 2020 (HSP/Foto:SITA/AP/Sputnik, Kremlin-Alexei Druzhinin)

 

Ruský prezident Vladimír Putin požaduje, aby sa v revidovanej ruskej ústave manželstvo definovalo ako zväzok muža a ženy, a aby sa tým nadobro vylúčili homosexuálne manželstvá

Na snímke Vladimir Putin

Táto požiadavka sa nachádza medzi niekoľkými ústavnými pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré prezident Putin predložil verejnosti a o ktorých by sa malo verejne hlasovať v referende.

Reklama

Balík zmien obsahuje vyhlásenie o ruskej viere v Boha ako aj zákaz rozdávania ruského územia. Územná novela by posilnila pozíciu Ruska na Kryme – regióne, ktorý bol k Ruskej Federácii pripojený v roku 2014, ako aj pozíciu Kurilských ostrovov, ktoré sú jablkom sváru medzi Ruskom a Japonskom ešte od druhej svetovej vojny.

Putinov boj proti západnému liberalizmu však začal už dávnejšie, keď zakázal napríklad šírenie „homosexuálnej propagandy” medzi mladými Rusmi. Zákaz odsúdili mnohí liberáli a Európsky súd pre ľudské práva, lebo sa podľa nich používa na prenasledovanie aktivistov za práva homosexuálov.

Reklama

Tento typicky západný pohľad však väčšina Rusov nezdieľa. Zatiaľ čo štát je oficiálne sekulárny, väčšina Rusov sa označuje za pravoslávnych kresťanov a so zákazom podpory šírenia homosexuálnej propagandy súhlasí.

Okrem záležitostí viery, rodina, manželstva a územnej celistvosti Ruska by sa do pozmenenej ústavy mala zahrnúť podpora miezd a dôchodkov. Putin tiež navrhol zmenu a doplnenie historickej pravdy s cieľom chrániť veľký úspech ľudí pri obrane vlasti.

Ruský prezident roky tvrdo bojuje proti západným pokusom zmenšiť význam  ZSSR urobil v druhej svetovej vojne. Porážka nacistického Nemecka stála odhadom 27 miliónov sovietskych životov.

Súčasná ústava pochádza ešte z roku 1993, keď vtedajší prezident Boris Jeľcin prijal “západnú demokraciu a kapitalizmus”.

Návrh ústavnej reformy bol schválený dolnou komorou ruského parlamentu, štátnou Dumou v januári tohto roku a pozmeňujúce a doplňujúce návrhy prezidenta Putina boli predložené na druhé čítanie na budúci týždeň.

Reklama

Referendum o doplnení ústavy sa má uskutočniť 22. apríla. Dovtedy musí mať konečný súhlas ako aj od parlamentu, tak aj od ústavného súdu. Mnoho zmien a doplnení bolo predložených v spolupráci s významnými sociálnymi a kultúrnymi osobnosťami, ktoré boli súčasťou ústavnej pracovnej skupiny.

Proti návrhu sa však nájdu aj kritické hlasy a to hlavne zo strany mimovládok a ich spolupracovníkov. Napríklad politológ Grigorij Golosov kritizoval zmeny ústavy ako „politické”. „Ústava, ktorú máme, naznačuje, že štát by mal byť bez ideológie. Preto si myslím, že tieto zmeny nie sú vhodné.”

Grigorij Golosov je profesorom a dekanom Katedry politológie na Európskej univerzite v Petrohrade v Rusku (EUSP). Medzi podporovateľov a finančníkov univerzity EUSP patrí aj Nadácia otvorenej spoločnosti Georga Sorosa.

Ruský politický analytik Konštantín Kalačev a šéf moskovského think-tanku Political Expert Group povedal zasa pre ruské zastúpenie BBC, že návrhy sú akási divná zmiešanina. „Ukazuje sa, že naši predkovia nám dali vieru v Boha a myšlienky komunizmu”.

Nakoniec však pravdivo dodal, že: „Putin odzrkadľuje názory väčšiny Rusov.”

Reklama

Očakáva sa, že zmena ústavy prejde.

Andrea Lopatková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:09

Pre bombovú hrozbu evakuovali v pondelok v Maďarsku celkovo sedem škôl, a to v Budapešti, ale aj mestách Segedín, Szombathely, Nyíregyháza a v obci Kulcs. Podľa servera hang.hu prišli vyhrážky prostredníctvom e-mailu a v prípade Nyíregyházy telefonicky.

16:08

Bývalý kazašský minister hospodárstva Kuandyk Bišimbajev bol v pondelok súdom v Astane odsúdený na 24 rokov väzenia za vraždu svojej manželky Saltanat Nukenovovej.

16:07

Doterajšia intenzívna ekonomická spolupráca medzi Slovenskom a Južnou Kóreou vytvára priestor na hľadanie ďalších oblastí, v ktorých by sa vedeli slovenské firmy presadiť v tejto ázijskej krajine. Rovnako je to príležitosť na lákanie nových kórejských firiem na Slovensko. Uviedol to v pondelok v Soule štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Rastislav Chovanec, ktorý je súčasťou delegácie na pracovnej ceste ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraja Blanára.

16:07

V Česku zomreli ďalší dvaja pacienti nakazení čiernym kašľom. Išlo o 83-ročného muža a 79-ročnú ženu, obaja mali ďalšie chronické ochorenia. Celkom sa v ČR od začiatku roka nakazilo čiernym kašľom takmer 13.500 ľudí. V pondelok to uviedla hovorkyňa českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

16:06

Útok dronov, ktoré vypustila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), spôsobil vznik požiaru v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti. Pre agentúru Reuters to v pondelok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj

16:05

Finančná správa (FS) spracovala 455.440 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Daňovníkom poukázali do piatka 10. mája finančné prostriedky v celkovej sume 635 miliónov eur. V pondelok o tom informovala FS.

16:05

Koaličná strana SNS ocenila krok Ministerstva financií (MF) SR, ktorý sa týka zmien pri zákone o dani zo sladených nealkoholických nápojov. SNS sa tak pripojila k ďalším politickým stranám a organizáciám, ktoré vítajú zmeny v tomto zákone.

16:04

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárom pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý odobrila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poslanci parlamentu o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

16:00

Zdanenie sladených nealkoholických nápojov je čisto politické zadanie, ktorým sa má zvýšiť príjem do štátneho rozpočtu. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) preto prijatie zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojoch ako celku zásadne odmieta. Pozitívne však hodnotí fakt, že daň sa nebude vzťahovať na ochutené mlieka a jogurtové nápoje. Na základe skúseností z iných krajín komora nepredpokladá pozitívny vplyv na zníženie obezity a zlepšenie životného štýlu obyvateľstva. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v reakcii na pripravovanú daň zo sladených nápojov.

15:25

Čína sa zameriava na svojich občanov študujúcich v zahraničí za ich politický aktivizmus, pričom niektorí z nich hlásia aj obťažovanie rodinných príslušníkov vo vlasti, oznámila v pondelok ľudskoprávna skupina Amnesty International (AI).

15:24

Ministri členských krajín (Rada EÚ) v pondelok v Bruseli napodobnili poslancov Európskeho parlamentu a rovnako zahlasovali za predĺženie pozastavenia dovozných ciel a kvót na ukrajinský vývoz do Európskej únie o ďalší rok, do 5. júna 2025.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali