Putin a Merkelová diskutovali o situácii s Navaľným, dianí v Karabachu i epidémii covid-19

Putin a Merkelová diskutovali o situácii s Navaľným, dianí v Karabachu i epidémii covid-19

Moskva 8. decembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes spoločne rokovali prostredníctvom telefonického hovoru. Sputniku to oznámila Rada ministrov Spolkovej republiky Nemecko

merkelova putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou

Jednou z tém rozhovoru bola kauza s ruským bloggerom a opozičníkom Alexejom Navaľným. Tiež sa dotkli humanitárnej situácie v Náhornom Karabachu, riešenia konfliktu na východe Ukrajiny, a samozrejme, epidemiologickej situácie.

Reklama

Počas telefonického rozhovoru Putin a Merkelová vyjadrili ochotu ďalej spolupracovať v rámci Minskej skupiny OBSE vo formáte normandskej štvorky vrátane spolupráce lídrov Ruska, SRN, Ukrajiny a Francúzska.

V kontexte vzájomnej spolupráce v boji proti šíreniu koronavírusu sme sa dohodli na prehĺbení kontaktov Ministerstva zdravotníctva Ruska a SRN, vrátane otázok týkajúcich sa vakcinácie, dodal hovorca.

Reklama

Okrem toho prezident RF informoval nemeckú kancelárku o snahách vyriešiť situáciu v Karabachu, a tiež hovoril o činnosti ruských mierotvorcov, ktorí boli vyslaní do oblasti kontaktnej línie a Lachinského koridoru na základe iniciatív Baku a Jerevanu.

Čo sa týka kauzy s Navaľným, podrobnosti tohto rozhovoru zdroj neuviedol.

 

Kauza Alexeja Navaľného

Alexeja Navaľného hospitalizovali 20. augusta v Omsku po tom, čo mu v lietadle prišlo zle. Na základe výsledkov vyšetrení omskí lekári stanovili ako základnú diagnózu metabolickú poruchu, ktorá spôsobila prudkú zmenu hladiny cukru v krvi.

Neskôr ho transportovali lietadlom do Nemecka. Potom vláda SRN s odvolaním na vojenských lekárov oznámila, že Navaľnyj bol údajne otrávený látkou zo skupiny toxických bojových látok Novičok. Podľa údajov úradov závery nemeckých expertov potvrdili aj ich kolegovia z Francúzska a zo Švédska.

Reklama

Rusko si vyžiadalo detailnejšiu správu o výsledkoch analýzy, ale podrobné informácie nezískala. Je však známe, že Spolková spravodajská služba (BND) mala v deväťdesiatych rokoch prístup k tejto látke. Rovnako tak ju skúmalo niekoľko ďalších štátov vrátane USA, Veľkej Británie, Švédska, Česka. Za zmienku stojí, že Rusko po nariadení prezidenta v roku 1992 prerušilo vývoj chemických zbraní a v 2017 roku zlikvidovalo všetky zásoby týchto látok. To následne potvrdila aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní.

Na začiatku septembra sa objavili informácie o tom, že sa zdravotný stav Navaľného zlepšil. Vtedy ho lekári prebudili z umelého spánku a odpojili od prístrojov. Dňa 22. septembra Navaľného prepustili z nemocnice a v súčasnosti pokračuje v liečbe v Nemecku.

V októbri Organizácia pre zákaz chemických zbraní zverejnila správu, v ktorej sa uvádza, že v tele Alexeja Navaľného našli látku podobnú novičoku. Na zozname zakázaných chemikálií ale nie je. Ministerstvo zahraničia RF vyhlásilo, že sa príbeh Navaľného rozvíja podľa vopred naplánovaného konšpiračného scenára.

Len o niekoľko dní neskôr zaviedla Európska únia sankcie voči rade Rusov, medzi ktorými figuruje napríklad riaditeľ FBS Alexander Bortnikov, prvý zástupca prezidentskej kancelárie Sergej Kirijenko a vedúci správy vnútornej politiky Andrej Jarin. Sankcie uvalené ale aj na Štátny vedeckovýskumný inštitút pre organickú chémiu a technológie, ktorý sa podľa západných médií podieľal na vytvorení Novičoku. V novembri Rusko zaviedlo odvetné sankcie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:44

Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu. Informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X.

09:32

Americká armáda oznámila, že v piatok začala do Pásma Gazy prúdiť humanitárna pomoc cez provizórne mólo. Cieľom je zvýšiť objem pomoci pre toto vojnou sužované palestínske územie.

09:22

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán.

09:10

Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

09:01

Priemyselná produkcia v Číne v apríli 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. To naznačuje, že zotavovanie masívneho výrobného sektora je na dobrej ceste vďaka zvýšenej podpore vlády.

08:50

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prehľadávala byt atentátnika, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Elitní policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula býval spolu s manželkou. Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca z Handlovej. Zdržali sa tam niekoľko hodín, informuje Markíza.

08:47

Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali, informovali v piatok tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň.

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Daniel Perry
Na archívnej snímke Daniel Perry prichádza do súdnej siene v meste Austin v americkom štáte Texas
07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali