Prvý podpredseda vlády Ruska Igor Šuvalov: „Nedostali sme pozitívnu odpoveď na naše návrhy. Namiesto toho nám predostreli varianty, ktoré ich všetky negovali“

Prvý podpredseda vlády Ruska Igor Šuvalov: „Nedostali sme pozitívnu odpoveď na naše návrhy. Namiesto toho nám predostreli varianty, ktoré ich všetky negovali“

Moskva, 30. decembra 2015 (HSP/Foto: TASR/AP/Keystone/Ennio Leanza)

 

V Bruseli sa zavŕšili rokovania medzi Európskou úniou, Ruskom a Ukrajinou venované novej situácii, ktorá vznikla po podpísaní zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ o asociovanom členstve Ukrajiny v únii. Tieto rokovania trvali viac ako 1,5 roka.

Na snímke prvý podpredseda vlády Ruska Igor Šuvalov
Na snímke prvý podpredseda vlády Ruska Igor Šuvalov

V tejto súvislosti prvý podpredseda vlády Ruska Igor Šuvalov na tlačovej konferencii v Moskve zhodnotil celú situáciu, dlhý a komplikovaný priebeh trojstranných rokovaní a naznačil, ako sa dianie môže vyvíjať v budúcnosti. Prízvukoval, že viaceré komplikované otázky zatiaľ zostali nedoriešené.

Reklama

Na margo trojstranných rokovaní povedal: „Rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou boli iniciované Ruskou federáciou po podpísaní zmluvy medzi Ukrajinou a Európskou úniou o asociovanom členstve Ukrajiny. Ešte pred podpisom tejto zmluvy sme opakovane vyjadrovali znepokojenie na adresu Európskej únie a Ukrajiny ohľadne toho, že v prípade implementácie takejto dohody a nadobudnutia jej platnosti budú výrazne zasiahnuté hospodárske záujmy Ruskej federácie. Znamená to, že v súlade s podmienkami vstupu Ruskej federácie do Svetovej obchodnej organizácie a podľa jednotného colného sadzobníka, ktorý platí na jednotnom colnom území Euroázijskej únie, sa budú môcť mnohé tovary dodávať na naše colné územie mimo týchto pravidiel s využívaním nulovej resp. zníženej colnej sadzby cez územie Ukrajiny.

Po druhé. Ohľadne otázok technického regulovania a výrobných štandardov sme považovali za nutné dohodnúť sa na prechodných obdobiach počas ktorých by na Ukrajine bolo možné používať technické špecifikácie, platné v Rusku a krajinách Eurázijskej ekonomickej únie s tým, aby sa tieto výrobky mohli dodávať rovnako na trhy tretích krajín, ako aj do Ruskej federácie. Ďalej. Produkcia, ktorá sa vyrába na Ukrajine a je určená na vnútornú spotrebu na Ukrajine ako aj v Európskej únii, a tiež sa dodávala na trhy Euroázijskej únie – sú potraviny. Európska únia trvala na tom, že táto produkcia by mala byť dodávaná výhradne podľa pravidiel, ktoré platia v Európskej únii, a je jasné, že ukrajinskí výrobcovia nie sú nateraz pripravení uplatniť opatrenia EÚ pri dodávkach svojich komodít na európsky trh. Uvedomovali sme si, že v každom prípade tieto produkty si preklenú cestu, obchádzajúc existujúce pravidlá a požiadavky, na trh Ruskej federácie a na trhy ďalších členských krajín Eurázijskej ekonomickej únie.

Reklama

Po celú túto dobu sa na úrovni ministra pre hospodársky rozvoj, obchodného zástupcu Európskej únie a ministra zahraničných vecí Ukrajiny uskutočnilo sedem kôl konzultácií. Dve kolá, dve stretnutia uskutočnila komisia v prvotnej zostave. A päť kôl konzultácií a rokovaní sa konali potom, čo bola vytvorená nová zostava komisie. Opakovane sme ponúkli rad rôznych variantov riešenia problémov. Ruská federácia navrhla štyri znenia právne záväzných dokumentov. Nikdy sme neponúkali vnášať zmeny do základnej listiny – do základnej zmluvy medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Ponúkli sme upraviť dodatočnými dohodami tie otázky, ktoré sú prvotné najmä pre nás, chránia náš trh a umožňujú na strane druhej implementovať zmluvu medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

Nedostali sme pozitívnu odpoveď na naše návrhy. Namiesto toho nám predostreli varianty vypracované v Európskej únii ktoré, v podstate, všetky naše návrhy negovali. Nikto nevnímal našu ustarostenosť z technických predpisov a noriem, z FSB regulácie a znižovania colných poplatkov.

Veľmi podivne vyznelo vyhlásenie Európskej únie včera, 21. decembra, že Ruská federácia je zodpovedná za neúspech rokovaní pre neschopnosť k akejkoľvek flexibilite. To je prinajmenšom lživé a cynické, pretože sme po celú dobu preukazovali aj flexibilitu, aj profesionalitu. Snažili sme sa nájsť skutočné riešenie situácie, nijako neprekážajúc Ukrajine uskutočňovať dohodu o asociovanom členstve, ale súčasne chrániac ekonomické záujmy Ruskej federácie vzhľadom k skutočnosti, že Rusko je už súčasťou Eurázijského ekonomického priestoru.

Sme pripravení aj naďalej zúčastňovať sa rokovaní, sme pripravení podieľať sa na hľadaní kompromisov a riešení. Súčasne však musím oznámiť, že na základe rozhodnutia prezidenta je vláda pripravená zabezpečiť, aby od 1. januára 2016 všetok tovar dopravovaný z Ukrajiny do Ruska podliehal colnému odbavovaniu podľa jednotnej colnej tarify. Nejedná sa o úplne nové riešenie. Viete, že ešte v roku 2014 vláda prijala rozhodnutie o tom, že, ak nadobudne silu asociačná dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou, na určité skupiny výrobkov bude vyrubené clo, ktoré platí v rámci jednotného colného sadzobníka. Pri tom sa predpokladalo, že to nebude platiť pre všetky tovary.

V tejto chvíli sa situácia vyvíja istým smerom a podstatne sa zmenili vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou, takže prezident Ruskej federácie podpísal dekrét v ktorom sa hovorí, že vzťahy, ktoré existovali medzi Ruskom a Ukrajinou v zóne voľného obchodu SNŠ už neplatia. V tejto súvislosti je vláda od 1. januára budúceho roka nútená uplatniť režim najvyšších výhod v obchode, čo znamená uplatňovať jednotný colný sadzobník na tovary privážané z Ukrajiny.

Reklama

Ohľadne tranzitu ukrajinských tovarov alebo tovarov z EÚ, ktoré tranzitom prechádzajú cez územie Ukrajiny na územie Bieloruska a Kazachstanu, dnes prebehli náležité konzultácie podľa pokynov prezidentov. Navrhli sme provizórny mechanizmus, ktorý umožní v plnom rozsahu kontrolovať tok tovaru z Ukrajiny cez Bielorusko alebo Ruskú federáciu do Kazachstanu, s plným sprievodom týchto tovarov a znemožnením akejkoľvek spotreby ukrajinských tovarov na území Ruskej federácie dopravovaných pod rúškom tranzitu. Musíme do konca roka zdokonaliť tento mechanizmus, upraviť vládne rozhodnutia a náležité rozhodnutia v súčinnosti s našimi partnermi z Bieloruska a Kazachstanu. Tejto práci sme sa venovali dnes a dúfam, že v najbližších dňoch bude zavŕšená.

To znamená, že rozsiahly komplex otázok, spojených s odstúpením Ruskej federácie zo vzťahu zóny voľného obchodu s Ukrajinou, ktorá platila v rámci dohody z roku 2011 a zavedenie príslušných reštriktívnych opatrení, bude dokončený najneskôr 31. decembra t.r. Z   iniciatívy európskej strany boli jednania emocionálne prerušené. Po nedávnych rokovaniach  ministra pre hospodársky rozvoj Ruska Alexeja Uľukajeva s jeho partnermi sme dostali pokyny od prezidenta a premiéra, aby sme našli riešenie, a tieto riešenia boli už aj tak dosť mäkké. Snažili sme sa po celú dobu navrhnúť mechanizmus, avšak právne záväzný mechanizmus, ktorý by umožnil udržať jestvujúci objem obchodných vzťahov pre všetky strany, ale s dostatočnými zárukami. Naši partneri nepristúpili na právne záväzné dokumenty, a ak by sme o tom rokovali, v tých dokumentoch by sa nezachovalo nič, čo by chránilo ekonomické záujmy Ruska.

Môžem oznámiť, s ministrom Alexejom Uľukajevom sme sa dohodli, že aj predstaviteľom masmédií, aj expertom umožníme voľný prístup k týmto informáciám, poskytneme tieto informácie – o priebehu rokovaní s Európskou úniou a Ukrajinou a o memorandách, ktoré boli pripravené Európskou komisiou a Ruskou federáciou. Budete mať možnosť presvedčiť sa o tom, o čom som povedal,“ podčiarkol v závere Igor Šuvalov.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali