Prvý odsúdený dostane elektronický náramok na nohu, v domácom väzení bude rok

Prvý odsúdený dostane elektronický náramok na nohu, v domácom väzení bude rok

Bratislava 14. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Páchateľ je vinný zo spáchania prečinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a prečinu výtržníctva

Dva týždne po ostrom štarte Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) rozhodol súd o založení prvého elektronického náramku na nohu odsúdeného. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

Reklama
Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec ukazuje monitorovací náramok pre odsúdených
Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec ukazuje monitorovací náramok pre odsúdených

Okresný súd v Martine v stredu (13.1.) uložil trest domáceho väzenia podľa novej právnej úpravy. Odsúdený bude mať povinnosť podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami prostredníctvom takzvaného elektronického náramku, uviedol Michňa.

Podľa dostupných informácií ide podľa hovorcu o prvý takýto prípad na Slovensku od 1. januára 2016.

Reklama

Sudca vydal v tomto prípade trestný rozkaz, ktorým uznal obvineného vinným zo spáchania prečinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a prečinu výtržníctva. Vymeral mu úhrnný trest domáceho väzenia na jeden rok.

Odsúdenému bol uložený aj zákaz požívania alkoholických nápojov, ktorého dodržiavanie sa bude taktiež kontrolovať pomocou monitorovacieho zariadenia systému ESMO. Navyše sa musí ospravedlniť poškodenému.

„Trest domáceho väzenia bol v tomto prípade uložený v snahe naplniť účel trestu sledovaný Trestným zákonom, ako aj minimalizovať negatívne dosahy prípadného nepodmienečného trestu odňatia slobody na rodinu odsúdeného,“ vysvetlil Michňa.

Sudca v tomto prípade prihliadol aj na to, že obvinený si v decembri 2015 našiel prácu a svoje konanie oľutoval. „V prípade porušovania povinností uložených súdom bude odsúdenému hroziť premena trestu na nepodmienečný trest odňatia slobody,“ doplnil hovorca KS v Žiline

Projekt ESMO vstúpil do ostrej prevádzky presne po desiatich rokoch od nadobudnutia účinnosti nových trestných kódexov. Jeho hlavným cieľom je výraznejšie presadiť alternatívny trest domáceho väzenia, ktorého udeľovaniu sa sudcovia doteraz vyhýbali.

Reklama

Systém umožňuje monitoring 2000 osôb. Slovensko nakúpilo 1000 elektronických monitorovacích náramkov, 500 zariadení na monitoring pomocou GPS signálu, 250 zariadení na telefonický monitoring, ako i zariadenia pre probačných a mediačných úradníkov.

Odsúdený bude môcť chodiť riadne do práce. Doma sa bude musieť zdržiavať v stanovených hodinách, čo bude monitorovať práve spomenutý elektronický náramok založený na jeho nohu. Ďalšie zariadenie bude v pravidelných intervaloch monitorovať jeho dych, či nepožil alkoholické nápoje.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali