Potravinová bezpečnosť a sebestačnosť dostáva v čase vyčíňania pandémie koronavírusu úplne nový rozmer. Na Slovensko sa však ročne dovezú stovky tisíc ton ovocia a zeleniny, zemiakov a hrozna, ktoré by sme si vedeli vypestovať a spracovať sami. Máme na to dostatok pôdy, priaznivé klimatické podmienky a aj možnosti. Špeciálna rastlinná výroba je práve tou oblasťou, ktorá je pre Slovensko mimoriadne dôležitá. Prináša na vidiek pridanú hodnotu v podobe zamestnanosti a produkcie potravín. Bohužiaľ, naša produkcia v tomto sektore nedosahuje ani polovicu celkového dovozu. „Dostatočne nevyužívame náš potenciál agrárnej krajiny. Spotrebiteľ si pritom čoraz viac pýta slovenské produkty bez potravinových škandálov. Chceme, aby pestovateľov zeleniny a ovocia bolo na Slovensku stále viac, na to však potrebujeme výraznú podporu zo strany štátu,“ poukazuje na nevyužité možnosti riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska Jozef Šumichrast.
Už v sobotu zasadne na post ministra pôdohospodárstva Ján Mičovský, lesník a ochranár, bojovník proti korupcii. Poľnohospodári sa zhodujú, že špeciálna rastlinná výroba by mala byť jednou z priorít budúceho vedenia ministerstva. „Dlhodobo poukazujeme, že peniaze v agrosektore nie sú využívané efektívne. Doplácame na to slabou konkurencieschopnosťou na otvorenom európskom trhu. Veríme, že budúci minister sa zameria na rozvoj špeciálnej rastlinnej výroby a urobí poriadok v systéme podpôr,“ hovorí Jozef Šumichrast.
Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Ovocinárska únia SR a Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska sú pripravení diskutovať a byť nápomocní v procese prinavrátenia dôležitosti a postavenia nášho agropotravinárstva, ktoré mu prináleží.
Redakciu informoval Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska.