Prvé „tvrdé“ dáta o korone. Čo prezradilo testovanie na Orave a v Bardejove?

Prvé „tvrdé“ dáta o korone. Čo prezradilo testovanie na Orave a v Bardejove?

Bratislava 25. októbra 2020 (HSP/Foto:SITA-Viktor Zamborský)

 

Máme k dispozícii prvé seriózne dáta, ktoré sú výpovedné vo vzťahu k celej populácii. Čo nám zatiaľ ukázalo plošné testovanie na Orave a v Bardejove? Čo hovoria suché čísla a čo sa z nich dá odvodiť?

Pilotné testovanie v Bardejove
Zdravotník odberá vzorku obyvateľke Bardejova na mobilnom odberovom mieste na Bardejovskej Zábave v Bardejove počas pilotného testovania miestneho obyvateľstva v rámci operácie Spoločná zodpovednosť, týkajúcej sa celoplošného testovania Slovákov v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom na Slovensku

Orava v troch okresoch má cca 137 tisíc obyvateľov a okres Bardejov má cca 78 tisíc obyvateľov, spolu je to okolo 215 tisíc ľudí, čo spolu predstavuje približne 3,94 percenta obyvateľstva celého Slovenska, teda asi jednu dvadsaťpätinu.

Reklama

Odhady hovorili, že testovania sa má počas troch testovacích dní na 182 a neskôr až na vyše dvesto odberných miestach zúčastniť približne 180 tisíc ľudí, čo sa zatiaľ napĺňa: v piatok ich v predmetných štyroch okresoch (Tvrdošín, Dolný Kubín, Námestovo a Bardejov) prišlo 61 905 a v sobotu 59 613, teda za prvé dva dni spolu 121 518 ľudí. To je naozaj slušná účasť.

Z týchto testovaných ľudí antigénové testy ukázali v piatok 2225 infekčných osôb (3,59 percenta z piatkových testovaných) a v sobotu  2 207 infekčných osôb (3,70 percenta zo sobotňajších testovaných). Teda testy ukázali za dva dni 4 432 infekčných osôb, t. j. 3,65 percenta testovaných (vychádza to približne na jednu infekčnú osobu z 28 testovaných).

Reklama

 

Čo hovorí príloha ku kúpnej zmluve?

Pozrime sa na prílohu ku kúpnej zmluve s firmou Abbott Laboratories Slovakia s.r.o., (viď tu: https://www.crz.gov.sk/data/att/2448154.pdf), od ktorej štát kúpil skríningové testy. Tam sú špecifikované takéto minimálne parametre testov: špecificita (schopnosť testu vyhnúť sa falošne pozitívnemu výsledku) má byť vyššia ako 99 percent a senzitivita (schopnosť odhaliť všetky pozitívne prípady) má byť vyššia ako 93 percent.

Inými slovami, zo sto infekčných ľudí (pozor, hovoríme o infekčných, nie o pozitívnych) by testy mali odhaliť najmenej 93 a zo sto neinfekčných ľudí menej ako jedného označiť ako falošne infekčného (čo znamenajú pojmy senzitivita a špecificita testu, pekné názorné vysvetlenie nájdete napríklad tu: https://kardioblog.cz/zacatecnici-co-presne-znamena-senzitivita-a-specificita/ ).

Teda pri 121 518 testovaných osobách výrobca testov podľa zmluvy garantuje, že medzi nimi by mal byť počet neinfekčných, ktorí však budú testmi nesprávne označení za infekčných, menej ako jedno percento, teda menej ako 1215 ľudí. A zároveň výrobca garantuje, že ak testy označili za infekčných 4432 ľudí, tak to je viac ako 93 percent všetkých skutočne infekčných testovaných, ktorých by teda celkovo nemalo byť viac ako 4766. A teda podľa výrobcu testov pri testovaní by malo „prekĺznuť“ ako údajne neinfekčných menej ako 334 skutočne infekčných.

 

Reklama
Infekčný neznamená pozitívny

Tieto antigénové testy však zisťujú iba okamžitú infekčnosť ľudí. Teda nehovoria o tom, či ste v minulosti už prekonali koronavírusovú infekciu, alebo naopak o tom, či ste sa náhodou úplne čerstvo neinfikovali, napríklad priamo v mieste testovania, takže sa Vám ešte nestihli vytvoriť v tele špecifické bielkoviny, ktorých prítomnosť tieto testy zisťujú.

Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího antigénové testy zachytia len výrazne infekčné prípady, teda zhruba 30 percent ľudí, ktorí sú pozitívni na Covid-19. Ak sme teda za dva dni testovania medzi 121 518 testovanými zaznamenali 4432 infekčných, tak to znamená, že pozitívnych na Covid-19 medzi nimi bude takmer 15 tisíc ľudí, teda približne každý ôsmy.

Otázne však je, či číslo, ktoré uviedol minister, zodpovedá skutočnosti. Lekár, člen krízového štábu Peter Visolajský prišiel s informáciou, že v Nitrianskej nemocnici testovali rovnakými antigénovými testmi, aké sa používajú pri plošnom testovaní na Orave a v Bardejove, šesť ľudí, ktorým bezprostredne predtým potvrdili infekciu Covid-19 presnejšími PCR testmi. Antigénové testy označili za pozitívneho iba jedného z nich. Ak by antigénové testy zachytávali iba jedného zo šiestich, teda cca 17 percent pozitívnych, potom by v predmetných štyroch okresoch bol pozitívny už každý štvrtý či piaty človek.

 

Zvládnu to nemocnice?

V nemocniciach je 920 pacientov hospitalizovaných s podozrením na infekciu koronavírusom Covid-19, pričom u 765 z nich sa ochorenie už potvrdilo. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 66 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 62 pacientov.

Reklama

Celková kapacita nemocničných lôžok na Slovensku je niečo nad tridsaťtisíc, lenže z nich je možné pre potreby koronavírusovej pandémie využiť len malý zlomok. V Českej republike, kde je situácia s koronavírusom ešte horšia ako u nás – dá sa povedať, že prebieha podľa podobného scenára ako u nás, ale sú o niekoľko dní popredu – sú nemocnice už plné a situácia začína byť kritická. U nás je podľa ministra zdravotníctva situácia v nemocniciach stabilizovaná, otázka však je, čo sa stane, keď počet prípadov vyžadujúcich si hospitalizáciu niekoľkonásobne narastie – čo je pre najbližšie týždne veľmi realistický scenár.

 

Zhrňme si to

V tom rade ľudí čakajúcich na testovanie sa každý ôsmy (resp. možno dokonca každý štvrtý) s koronavírusom už stretol: buď ho absolvoval v minulosti, alebo je práve infekčný, alebo sa nakazil len včera či dnes a ešte sa nestihol stať infekčným. Infekčný je v tom rade približne každý dvadsiaty ôsmy človek. Po testovaní sa ľudia rozišli domov, pričom možno tisícka odišla s potvrdením, že sú infekční, a pritom v tej chvíli infekční vôbec neboli. A naopak, možno tri stovky ľudí išli domov naradostené, s potvrdením, že infekční nie sú, ale oni pritom v tej chvíli infekční boli.

Vo zvyšku Slovenska je situácia o niečo lepšia, než na Orave a v Bardejove. Presné čísla nemáme, ale ak by sme to odhadli približne na polovičné priemerné čísla v porovnaní s Oravou a Bardejovom, tak by to znamenalo, že počet ľudí, ktorí sa na Slovensku už s koronavírusom stretli, by sa mohol pomaly blížiť číslu dvestotisíc (prípadne aj oveľa viac, ak by sme verili malej vzorke z Nitry), z toho infekčných bude cez 50 tisíc. Na Covid-19 máme do soboty potvrdených 159 úmrtí, teda smrtnosť sa blíži k jednému percentu, čo dobre sedí s poslednými odhadmi aj vo svete. Tieto porovnania môže trochu skresľovať fakt, že veľa ľudí, ktorí sa prišli testovať na Orave a v Bardejove, bolo z iných okresov.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali