Prvé reakcie na odvolanie Šimka hovoria aj o policajnom štáte. Za Hamrana vraj u prezidentky včera orodoval Lipšic

Prvé reakcie na odvolanie Šimka hovoria aj o policajnom štáte. Za Hamrana vraj u prezidentky včera orodoval Lipšic

Bratislava 19. júla 2023 (HSP/Foto: TASR-Martin Baumann,Jaroslav Novák )

Aktualizované 19. júla 2023 17:46

Blaha si nikdy pred ústa servítku nedával, jeho dnešná reakcia na odvolanie Šimka z postu ministra vnútra je však aj na Blahove zvyklosti neobvykle ostrá. Blaha píše o policajnom štáte, o tom, že policajný kápo má väčšiu moc, než minister. Ale, popravde, čudujeme sa, že sa Blaha čuduje

Ivan Šimko
Ivan Šimko.

 

Reklama

Čaputová chce zničiť Smer, za každú cenu

“Keby Čaputová popravila ministra Šimka za to, že v Bruseli zahlasoval za migračné šialenstvá, nikto by ani necekol. Ale to, že Čaputová odpraví Šimka, lebo napísal status, že polícia musí dodržiavať zákony a musí byť pod verejnou kontrolou, to je čistý Absurdistan. Jasne sa ukázalo, že tento štát ovládajú gangstri so zbraňami – dnešným dňom sme definitívne prestali byť občianskym štátom a stali sme sa policajným štátom. Policajný kápo Hamran má väčšiu moc ako minister vnútra. Dôvod je jasný. Jeho úloha je zlikvidovať opozíciu a to je jediný zmysel tejto vlády. Čaputová to dobre vie, veď tým istým gangstrom už roky slúži.

Zneužila svoj úrad na to, aby kryla čurillovcov. Vysmievala sa rodine Milana Lučanského. Svojho poradcu Kubinu poslala robiť advokáta kajúcnikom. A samozrejme Čurillovi. Jedna veľká šťastná chobotnica. Hamran je dôležité chápadlo. Buldog. Slintá po krvi. Nerozmýšľa, páli. A ide ako parný valec. Takéhoto potrebujú. Na špinavú robotu. Navyše, Hamran má jasné politické krytie. Už pred voľbami sa motal na mítingoch Progresívneho Slovenska – dnes je zjavné, že to nebola náhoda. Je Čaputovej človek. Presnejšie, Čaputovej čistič.

Reklama

Šimko narazil. Na liberálny val. Jeho jediná úloha v Čaputovej vláde bolo vytvárať zdanie, že vo vláde nie sú len neoliberálne kádre. Kádeháčik poslúžil. Tomu, že vláda nie je liberálny extrém, už ale aj tak nikto neverí. Všetci vidia, že karty rozdáva Soros. A jeho blondínka. Slovenská Vajana. Šimko môže ísť. Neoliberálna vláda dala prednosť Hamranovi. Tým vysiela jasný odkaz Slovensku – pôjdu aj cez mŕtvoly. Aby zničili Smer. Už o nič iné nejde. A všetko je dovolené. Smer musí byť zničený. Rozkaz znel jasne.”

Ozbrojená zložka štátu si vynútila odvolanie nadriadeného ministra

Na odvolanie Šimka zareagoval aj Peter Pellegrini (Hlas SD). Ten kvôli odvolaniu Šimka zmenil tému na dnes ohlásenej tlačovej konferencie. Hneď na začiatku pripomenul, ako v čase, keď bol predsedom vlády, tlačila opozícia na vládu i parlament kvôli zmene spôsobu menovania policajného prezidenta. Po novom mal jeho výber prebehnúť mimo úplnú pôsobnosť ministra vnútra. Ten si mal vybrať z ľudí, ktorých mu schváli parlamentný výbor. Tento spôsob sa zmenil naspäť hneď po tom, ako sa z opozície stala koalícia.

Pellegrini to vidí ako prirodzené, podľa neho štát riadia ministri a predseda vlády, nie médiá a mimovládky. “Dnes sme sa stali svedkami niečoho unikátneho!” komentoval odvolanie Šimka Pellegrini. “Ozbrojená zložka štátu si dnes vynútila odvolanie svojho vlastného ministra! Dnes sa zdá, akoby časť tohto štátu riadila polícia a pán policajný prezident, z ktorého mám pocit, že je v poslednej dobe viac politik ako policajt.” Prezidentka sa na to prizerá a ešte robí Ódorovi “štafáž”.

Podľa Pellegriniho nezaznel jediný vecný argument na odvolanie Šimka. Nazval to hazardom s dôverou obyvateľstva niekoľko týždňov pred voľbami. Ódor podľa Pellegriniho podľahol médiám alebo tretiemu sektoru. Prehovoril aj Matúš Šutaj Eštok, ktorý zdôraznil, že rozhodnutie o odvolaní je aj zlyhaním prezidentky.

Odvolanie podľa Eštoka potvrdzuje, že existuje skupina zmanipulovaných vyšetrovateľov v NAKA a policajnom zbore, doplnená o prokurátorov špeciálnej prokuratúry a o určitých sudcov na špecializovanom trestnom súde, a má zásadný vplyv na rozhodovanie v štáte. Druhým faktom, ktorý odvolanie potvrdzuje, je to, že sú schopní urobiť všetko pre to, aby ochránili tzv. “chránenú zver” v policajnom zbore. Eštok vymenoval “chránenú zver” po jednotlivcoch. Treťou skutočnosťou potvrdenou odvolaním je to, že dnešným dňom preberá za dianie v polícii plnú zodpovednosť prezidentka a strana Progresívne Slovensko. Hamran je totiž nominantom Spišiaka, ktorý je na kandidátke PS.

Reklama

Na záver Eštok vyzval špeciálneho prokurátora Lipšica a prezidentku Čaputovú, aby potvrdili jeho informáciu, že včera večer prebehlo stretnutie týchto dvoch v prezidentskom paláci. Lipšic vraj u prezidentky orodoval za Hamrana a za to, aby bol Šimko odvolaný.

 

Aká podlosť sa chystá, keď im Šimko zavadzal?

Ján Baránek reagoval tesne pred tlačovou konferenciou Ódora o odvolaní Šimka: “Mám obavu, že sa chystá nejaká podlosť. Zrazu totiž odvolávajú Ivana Šimka z postu ministra vnútra. Ivana Šimka poznám od čias gymnázia. Vo veľa veciach s ním dnes môžem polemizovať, nesúhlasiť, ale jedno viem iste – Ivan Šimko by do žiadnej podlosti, alebo pochybnej akcie nešiel… Ódorove táraniny o “strate dôvery medzi širokým vedením polície” a ministrom sú len bludy pre hlupákov. O akej dôvere a nedôvere za tých pár dní tu trepe? Táto atrapa premiéra bez dôvery, využívajúca nedokonalosti Ústavy SR, hrajúc sa na premiéra, reálne však pôsobiaci ako biely kôň. Koho? To by bolo na dlhý článok. Toto však nemá byť o tom. Je to o tom, aká podlosť sa chystá, keď im Šimko zavadzal…

 

Reklama

SaS: Premiér sa sporom Šimka s Hamranom nechal vtiahnuť do kampane

Strana SaS rešpektuje rozhodnutie premiéra Ľudovíta Ódora ukončiť pôsobenie Ivana Šimka na poste ministra vnútra. Zároveň dodala, že predseda vlády sa sporom Šimka s policajným prezidentom Štefanom Hamranom nechal vtiahnuť do predvolebnej kampane. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

“Máme za to, že minister vnútra má mať jasnú zodpovednosť za výkon a prácu polície. Napriek tomu, že dočasne poverený Ivan Šimko mal len doviesť Slovensko k predčasným voľbám, jeho odvolanie sa teraz môže stať opätovným predmetom hoaxov o manipulácii volieb,” komentovala SaS.

Premiér v stredu oznámil koniec Šimka vo funkcii. Zdôvodnil ho naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície.

 

Prezidentka a Lipšic odmietajú, že by sa stretli pre Šimka a Hamrana

Prezidentka SR Zuzana Čaputová i špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odmietajú, že by sa v uplynulom období stretli. Vyplýva to z ich reakcie pre TASR na výzvu mimoparlamentného Hlasu-SD, ktorý hovoril o ich údajnom stretnutí v súvislosti s ministrom vnútra Ivanom Šimkom a policajným prezidentom Štefanom Hamranom.

“Predstavitelia strany Hlas-SD fabulujú, k žiadnej komunikácii a ani k žiadnemu osobnému stretnutiu prezidentky so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom neprišlo,” uviedol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Lipšic uviedol, že s prezidentkou sa naposledy stretol v marci v Slovenskom národnom divadle pri príležitosti návštevy holandského kráľovského páru. “V Prezidentskom paláci som bol naposledy pred približne dvoma rokmi. Je mi ľúto, že niektorí politici opakovane zverejňujú vo vzťahu k mojej osobe dokázateľné klamstvá a neváhajú na to využiť akúkoľvek príležitosť,” tvrdí.

Predstavitelia Hlasu-SD na stredajšej tlačovej konferencii vyzvali Lipšica a prezidentku, aby sa vyjadrili k informáciám o ich údajnom stretnutí. Lipšic mal na ňom podľa Hlasu-SD “orodovať” za Hamrana, aby sa ho prezidentka zastala a odvolala Šimka, “aby ich chlapci mali naďalej rozviazané ruky a mohli si v štáte robiť, čo len chcú”.

 

Remišová: Strana Za ľudí víta odchod Šimka z postu ministra vnútra

Strana Za ľudí víta koniec Ivana Šimka vo vedení ministerstva vnútra. Predsedníčka strany Veronika Remišová tvrdí, že Šimko zastavil všetky pozitívne a dôležité zmeny, ktoré rozbehla predchádzajúca vláda a neakceptovateľným spôsobom zasahoval do práce polície. Pomáhal tým podľa nej hlavne lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi.

Reklama

“Ľudia čakali od novej vlády do volieb pokoj a poriadok, no prišiel chaos, zmätok a vojna medzi políciou a ministrom vnútra,” uviedla Remišová. Označila za paradox, že hlavným cieľom vlády prezidentky Zuzany Čaputovej malo byť doviesť Slovensko bezproblémovo k predčasným voľbám, no miesto toho bude vláda bez ministra vnútra. Pripomenula, že tento rezort je z pohľadu organizácie a zákonného priebehu volieb najdôležitejší. Rovnako bezodkladne by mali prezidentka a premiér Ľudovít Ódor podľa Remišovej riešiť výmenu šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča.

 

Demokrati chcú od premiéra plán, ako zabezpečí vyšetrovanie bez zásahov politiky

Mimoparlamentná strana Demokrati očakáva od premiéra Ľudovíta Ódora plán na zabezpečenie policajného vyšetrovania korupcie bez zásahov politikov. V nestabilnom predvolebnom období považuje pokoj v polícii za kľúčový. Uviedla to v reakcii na koniec ministra vnútra Ivana Šimka vo funkcii. TASR o tom informoval Matúš Mandrák z tlačového oddelenia strany Demokrati.

“Očakávame od premiéra Ódora, že urýchlene spoločnosti predstaví plán na najbližšie mesiace, ako chce zabezpečiť, aby polícia pokračovala bez zásahov politikov vo vyšetrovaní veľkej korupcie, ktoré sa naštartovalo za našej vlády,” vyhlásili Demokrati.

Ako dodali, na zdravé fungovanie rezortu vnútra je potrebné, aby medzi ministrom a policajným prezidentom bol vždy prítomný vzájomný rešpekt a pochopenie svojich rolí a kompetencií každého z nich.

Reklama

 

Prezidentka nevidí dôvod ohroziť fungovanie polície personálnou nestabilitou

Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila políciu za dôležitú inštitúciu a najmä v čase pred blížiacimi sa voľbami nevidí žiaden dobrý dôvod na ohrozenie jej fungovania personálnou nestabilitou. Aj preto sa podľa vlastných slov rozhodla prijať návrh premiéra Ľudovíta Ódora a odobrala Ivanovi Šimkovi poverenie viesť rezort vnútra. Hlava štátu odmietla, že by sa v tejto súvislosti ona alebo premiér ocitli pod tlakom ultimát. Šimkovi sa poďakovala za jeho doterajšiu prácu.

“Prednosť musí dostať jasné uistenie, že polícia má pri vyšetrovaní káuz konať v medziach zákona, avšak bez vplyvu politickej moci. To, samozrejme, neznamená, že polícia môže vykročiť mimo medzí zodpovedného a zákonného konania. Na kontrolu toho však v demokratickej spoločnosti existujú mechanizmy od prokuratúry a súdov až po personálnu zodpovednosť policajného prezidenta voči ministrovi vnútra,” uviedla prezidentka.

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Deklarovala, že žiadna zo strán, minister ani vedenie polície nemali na ňu či premiéra požiadavky podmieňujúce ich konanie. “Neocitli sme sa pod tlakom ultimát, lebo kto by ho zniesol, bol by v mojich očiach automaticky diskvalifikovaný,” uviedla prezidentka.

Situácia v uplynulých dňoch podľa jej slov vyústila do prehĺbenia nedôvery medzi vedením polície a ministrom vnútra. Dodala, že ani napriek rozhovorom sa ju nepodarilo vyriešiť a avizovaný bol odchod vyše dvoch desiatok ľudí z vedenia polície. Hlava štátu považuje vývoj situácie za nešťastný. Pripomenula, že úlohou členov úradníckej vlády bolo upokojenie situácie v rezortoch. Mrzí ju, že v polícii sa to v posledných týždňoch nepodarilo. V krátkom čase pred voľbami považuje práve personálnu stabilitu v polícii za dôležitú.

Reklama

Pripomenula, že Šimko sa ujal funkcie pred dvoma mesiacmi. Za ten čas podľa nej urobil mnoho užitočného, najmä v oblasti zvládania migrácie. Dodala, že Šimko zvládal svoju rolu aj pri zvyšovaní dôvery občanov vo férové parlamentné voľby. Nepochybuje ani o jeho záujme na tom, aby bolo Slovensko právnym štátom a všetky inštitúcie vrátane polície mohli svoje povinnosti vykonávať riadne v medziach zákona. Poukázala však na rozdiel v názoroch medzi ním a políciou.

 

Smer-SD: Prezidentka odvolala Šimka, lebo začal vidieť, aké zverstvá pácha NAKA

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolala Ivana Šimka z funkcie ministra vnútra, pretože začal vidieť zverstvá, ktoré pácha Národná kriminálna agentúra (NAKA), a hovoriť o nich. Uviedol to líder strany Smer-SD Robert Fico s tým, že prezidentka ich dlhodobo kryje. Tento krok má podľa strany viesť k dokončeniu úlohy zničiť opozíciu a zmanipulovať voľby vyfabulovanými trestnými stíhaniami.

Fico podotkol, že premiér Ľudovít Ódor nepovedal ani jednu vetu, prečo má Šimko skončiť vo funkcii, a dôvody len naznačoval. Jediný dôvod takého kroku je preto podľa neho to, že Šimko “pchal nos tam, kde nemal”. Tvrdí, že Čaputová od začiatku súhlasí s likvidáciou opozície prostredníctvom trestného práva.

Bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a exminister vnútra Robert Kaliňák sa zhodli, že vyjadrenia Šimka, ktoré mali byť dôvodom jeho odchodu, boli v súlade so zákonom. Obetovanie ministra, ktorý nemal v minulosti žiadne porušenia zákona, je podľa Gašpara znakom, že sa niečo chystá. Tvrdia, že chcú využiť Policajný zbor na manipuláciu predčasných volieb prostredníctvom vyfabulovaných trestných stíhaní.

 

Hnutie OĽANO a priatelia žiada vysvetliť skutočné dôvody odchodu I. Šimka

Hnutie OĽANO a priatelia vyzvalo prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora, aby vysvetlili skutočné dôvody odchodu Ivana Šimka z funkcie ministra vnútra. Žiada priblížiť vyjadrenia o jeho snahách získavať informácie o niektorých vyšetrovaných prípadoch, považuje ich za vážne. Šéf hnutia Igor Matovič víta, že Šimko vo funkcii skončil, no mohlo k tomu prísť skôr.

Reklama

Prezidentka a premiér by mali podľa Matoviča vysvetliť verejnosti, o aké informácie sa mal Šimko zaujímať. Ak došlo k snahe o získavanie informácií o niektorých vyšetrovaných prípadoch, je to podľa šéfa OĽANO a priatelia pochybenie vlády, poukázal na stredajšej tlačovej konferencii.

Matovič reagoval na Ódorove slová o Šimkovom vnímaní prístupu k polícii a získavaniu informácií, keď oznamoval, že vo funkcii končí. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil premiér naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície. Prezidentka už Šimkovi poverenie odobrala a dočasným riadením rezortu poverila premiéra. Šimko deklaroval, že do práce orgánov činných v trestnom konaní nikdy nezasahoval. Aj premiér zdôraznil, že nezaznamenal, že by chcel ovplyvňovať vyšetrovanie v niečí prospech.

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali